Son Dakika
Yalvaç Devlet Hastanesi’nde ergoterapi hizmeti verilmeye başladığı duyuruldu.
Yalvaç Devlet Hastanesi’nden verilen bilgiye göre, geçtiğimiz haftalarda hastanemize atanan ergoterapistin göreve başlamasıyla, vatandaşların ergoterapi ihtiyacının karşılanması maksadıyla tedavilerin başladığı kaydedildi.
Peki, Ergoterapi Nedir?
Ergoterapi; fiziksel, psikolojik, bilişsel veya toplumsal kaynaklı olarak günlük yaşamda aktivitelerini yerine getirmekte zorlanan bireylere bağımsızlık düzeyini ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik müdahale programları hazırlayıp, uygulamalarda bulunan bir sağlık hizmeti olarak ifade edilmektedir. Doğuştan gelen ya da sonradan gelişen fiziksel, bilişsel, psikolojik herhangi bir probleme sahip olan; nörolojik rahatsızlıklar, travma, madde bağımlılığı ve sosyal dışlanma gibi nedenlerden dolayı toplumsal hayata katılımı kısıtlanmış kişiler, ergoterapi biriminden destek alarak hayatına devam etmektedir. Ek olarak Ergoterapi, her yaş grubunda zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamakta zorluk yaşayan kişilere de uygulanmaktadır.
Ergoterapistler, (İş ve Uğraşı Terapisti) bu tarz problemler yaşayan kişilerin yapmaya ihtiyaç duydukları, yapmak istedikleri ya da farklı kişiler tarafından yapmaları beklenen uğraşları gerçekleştirebilme yeteneklerini kazanmaları, bu yeteneklerini artırmaları için insanlarla ve topluluklarla çalışmaktadırlar. Ergoterapide kişilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre günlük aktivitelerin istenilen düzeylere çıkartılması ile günlük yaşama dâhil olmaları amaçlanmakta olup Ergoterapi uygulanan kişilere belirli cihazlar ve aparatlar yardımıyla ihtiyaçlarını giderebilmeleri imkânı sağlanmaktadır.
ERGOTERAPİ;
Ergoterapinin çalışma alanları nelerdir?
Bu alanlar haricinde felç, artrit, kronik ağrı, beyin hasarı, görme kaybı, omurilik yaralanması, eklem sorunları, kemik kırılmaları, ortopedik sorunlar, demans, alzheimer, denge problemleri, kanser, diyabet, Multipl Skleroz (MS), Serebral palsi, ampütasyon, ciddi el yaralanmaları, otizm, doğumsal hastalıklar, çocukluk romatizması (juvenil idiopatik artrit),ciddi yaralanmalar ve yanıklar, gelişim bozuklukları, Spina bfida başta olmak üzere farklı tanı grupları da ergoterapinin çalışma alanları içinde yer almaktadır.
Multidisipliner Sağlık Ekibinin Bir Parçası Olan Ergoterapistler Şu Alanlarda Çalışmaktadır:
Bilişsel Ergoterapi
Bilişsel beceriler; gün içerisinde karar verme, problem çözme, hafıza ve dikkati etkileyebilmektedir. Doğuştan ya da sonradan oluşan bilişsel sorunlar, ergoterapist tarafından değerlendirilir. Hastaya uygun bilişsel becerileri destekleyici aktiviteleri içeren tedavi programı oluşturulur ve uygulanır. Bu uygulamalar sayesinde bireyin hafıza, dikkat ve iletişim becerilerinin artırılması hedeflenir.
Geriatrik Ergoterapi
Kişiler, yaşlılıkla beraber gelen Demans, Alzheimer ve Parkinson gibi beyinden kaynaklı hastalıklardan dolayı günlük hayatta en basit aktiviteleri yapma yeteneğini kaybedebilir. Bu basit aktiviteleri yapamadıklarında utanmış, kafası karışık ya da üzgün hissedebilirler. Bu durumlarda kişilerin günlük aktivitelerini, ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine, sürdürmelerine veya geri kazanmalarına yardımcı olmayı içeren kişiye özel terapi programı ergoterapist tarafından uygulanır.
Toplum Temelli Ergoterapi
Ergoterapistler, her yaştan insanın gün içerisindeki aktivitelerini tamamlamalarını sağlarken, kişilerin topluma katılımına da destek olmaktadır. İyi bir yaşam kalitesini yeniden yakalamalarını sağlayarak özel durumu olan kişileri topluma kazandırmayı amaçlayan ergoterapi uygulama alanıdır.
Pediatrik Ergoterapi
Pediatrik Ergoterapi; duyusal işlemleme bozuklukları, öğrenme ve davranış sorunları gibi problemlerin görüldüğü serebral palsi, otizm ve diğer kronik hastalıklarda, çocukların sosyalleşmesi, motor ve duyusal becerilerinin gelişmesi ve zihinsel becerilerinin artırılması için uygulanmaktadır. Pediatrik ergoterapistler, çocukların okul performansı ve oyun gibi günlük aktivitelerle ilgili becerilerini değerlendirerek, geliştirmelerine yardımcı olur.
Mesleki Ergoterapi
Ergoterapistler, herhangi bir sebepten dolayı (fiziksel, bilişsel veya psikolojik) iş yaşamına uyum sağlayamayan doğuştan veya sonradan bir engele sahip bireylerin istihdamının sağlanmasını amaçlar. Bu amacına ulaşmak için bireye müdahale programları oluşturur veya istihdamı sağlamak için işveren ve birey arasında köprü görevi üstlenir.
Psikiyatrik Ergoterapi
Ergoterapistler, mental sağlığında sorun yaşayanların iş, sosyal hayat, yaşam becerileri ve serbest zaman açısından kendilerini geliştirmelerine yardımcı olarak bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını hedeflerler. Bu uygulamada hastaların davranışlarını gözlemleyerek, terapi ve tedavi için bir plan oluşturulmaktadır.
ERGOTERAPİ’YE NASIL BAŞVURULUR?
Hastanemizde görev yapmakta olan hekimlere muayene olarak Ergoterapi birimine başvuru yapılabileceği kaydedildi.
Etiketler: devlet » ergoterapi » hastane » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER