logo

reklam

Yalvaç Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serhat Eker:  “Dijital göz yorgunluğuna dikkat”

 “12 Ekim Dünya Görme Günü” kapsamında Yalvaç Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Serhat EKER ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Dr. Eker, “GÖRME” ile ilgili açıklamalarda bulunurken günümüzde artış gösteren dijital ekran bağımlılığına karşı göz sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgilerini bizlerle paylaştı:

İnsanın beş duyu organından biri olan göz çok hassastır. Göz sağlığımızı, gözlerimiz bozulmadan hastalık gelişmeden önce korumamız gereklidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda iş hayatı, eğitim veya iletişim faaliyetleri doğrultusunda artık birçok etkinliğimizi dijital ortamlarda dijital ekranlara bakarak yapmaktayız. Dijital ekran kullanımı süresinde artış göz ve görme sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Bu durum, dijital göz yorgunluğu olarak ifade edilmektedir. Dijital göz yorgunluğu akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon kullanımını takiben oluşan göz rahatsızlıklarını kapsamaktadır. Göz hekimlerine bu durumun yol açtığı kızarıklık, yanma, kaşıntı, kuruluk, sulanma, odaklanma problemi, göz ve baş ağrısı gibi şikâyetlerle başvurular giderek artmaktadır.

Dijital cihazların 2 saat veya daha fazla sürede kullanımı sonrasında görmede rahatsızlık ve dijital göz yorgunluğu ortaya çıkabilir. Dijital ekranlardan kaynaklanan yansıma ve parlama durumları gözyaşı dengesizliğine ve kuru göz hastalığına neden olabilir. Dikkatli bir şekilde dijital ekranlara odaklanmak, göz kırpma oranlarında azalma ve gözyaşının göz üzerinde sağlıksız dağılımına yol açabilir. Bu durum zaman zaman bulanık görme ve ağrı şikâyetlerine sebebiyet verebilir. Göz kuruluğunda artış olması gözler üzerinde kalıcı zarar oluşturabilir ve günlük hayatı olumsuz etkileyecek bir noktaya gelebilir. Bu nedenle, göz kuruluğu ve belirtileri dikkate alınmalıdır.

Kontakt lens kullanan bireyler dijital göz yorgunluğu açısından daha riskli durumdadır. Kontakt lens kullanımının oluşturabileceği göz kuruluğu, dijital göz yorgunluğunun neden olduğu şikâyetleri daha da artırabilir. Kontakt lens kullanan bireylerin kendilerine uygun gözyaşı damlası kullanımı açısından göz hekimlerine başvurması önerilir.

Dijital ekran kullanımı erişkin bireylerde olduğu kadar çocuklarda da son yıllarda giderek artmaktadır. Çocuklarda dijital göz yorgunluğu belirtilerinin yanında, gözlük numaralarında hızlı artış (miyopi gelişimi ve hızlanması) ve dikkat dağınıklığı önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle telefon, tablet ve bilgisayar gibi ekranlara uzun süre bakarak oyun oynayan çocuklarda miyopi ve astigmatizma gibi göz kusurlarının artışı giderek büyük bir problem haline gelmektedir. Ekran başında geçirilen süre arttıkça miyopinin ortaya çıkışı hızlanabilir veya mevcut görme kusurunda ilerleme görülebilir. Bu sebeple çocukların dijital ekran kullanım süreleri ebeveynleri tarafından kontrol altında olmalıdır.

Peki, dijital ekran kullanımının neden olabileceği dijital göz yorgunluğu şikâyetlerinin önüne geçmek için neler yapılmalıdır:

  • Dijital ekranlara çok yakından bakılmamalıdır. Ekran ile gözleriniz arasında 50-60 cm uzaklık olmalıdır.
  • Dijital ekrandaki metinlerin optimal büyüklükte olması gereklidir.
  • Dijital ekranlara bakma ve odaklanma süresi makul bir sürede tutulmalı, en azından 20 dakikada bir kez ara vererek uzak mesafelere doğru bakıp gözler dinlendirilmelidir.
  • Dijital ekran, göz hizasından bir miktar daha aşağıya konumlandırılmalıdır. Göz hizasından yukarda olan ekranlar, göz kırpma eyleminde aksaklıklara yol açabilir.
  • Ortam havası çok kuru olmamalıdır ve su tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda olan bireyler, iş yerinde kullanma amaçlı gözlükler veya göz kuruluğuna yönelik önlemler için göz hekimlerine başvurabilirler.

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.