logo

reklam
23 Ekim 2018

Tezekteki Cevher, Isparta’ya ikincilik getirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında 2015 yılında başlatılan Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının 4.’sü Ankara’da düzenlendi ve Tezekteki Cevher Projesi ile 2.’lik ödülü Isparta’ya geldi.

“Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni”ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve eşi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Isparta’ya temsilen Tarım ve Orman İl Müdürü Bestami Zabun, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma Kurt Aydın, Tekniker Gülhan Altuntay, ilimiz yarışmacıları Sevgi Küçüksavlı ve Hilal Çevik ile Gülderen Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi temsilcileri katıldılar.

Törende konuşan Emine Erdoğan, kadınların kendi potansiyellerinin farkına varması, tarımsal üretim alanında hak ettikleri yeri edinmesi, gerek şehir hayatında gerekse kırsalda güçlerini ortaya koyması gerektiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipek böcekçiliğine kadar çok çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğinizi biliyorum. Sizlerin çabası sadece tarımsal faaliyetlerimizi değil, ekonomiyi ve turizmi de güçlendiriyor. Son yıllarda Isparta’da lavanta yetiştiriciliğinin ne kadar farklı boyutlara ulaştığını biliyor ve memnun oluyoruz. Gülü ile meşhur Isparta şehrimiz, artık lavantasıyla turist çeken bir konuma gelmiştir. Kadınlarımızın burada üstlendiği rol son derece sevindiricidir.” diyerek ilimiz kadın çiftçilerinden de övgüyle bahsetti.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de törende yaptığı konuşmasında, Türkiye’de ev hanımı iken “hanım ağa” olan binlerce çiftçi olduğuna dikkati çekerek, “Kadınlarımıza imkân verilirse dünyayı bambaşka bir hale getirebilirler. Dört bilezikle bir buzağı alan ve 10 yıl içinde 1 milyon lira sermaye elde eden hanım kardeşlerimizin hayat hikâyelerini dinlediğimde heyecanlanmış, aynı zamanda da mutlu olmuştum.” dedi.

“Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirerek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak adına önemli bir adım atılmıştır. Kadınlar, her alanda yarattığı katma değerin, esirgemedikleri emeğin, Türkiye’nin gerçek gücü olduğunun farkına varmalıdır. Değiştirmek istediklerini sivil toplum kuruluşlarında en önde yer alarak, birlikler, kooperatifler kurarak ve yaşatarak yapmalıdırlar.” diye sözlerine devam eden Dr. Pakdemirli, “Hayatımın her anında ve aldığı her kararda desteğini esirgemedi.” diyerek eşi Ahu Pakdemirli’ye de teşekkür etti.

2016 yılı “Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri”nde ülkemizi Avrupa’da temsil eden iki ulusal projeden biri olan programda bu yıl, 29 ilde, 2.060 kadın çiftçiye İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik, sertifikalı, 4 gün süren uygulamalı girişimcilik eğitimi verildi.

Eğitim süresince kadın çiftçilerin proje fikirlerini geliştirmesi sağlanarak, 29 ilin proje birincileri belirlendi ve bunlar arasında ilk 10’a giren projeler seçilen bölge illerinde oluşturulan “Bölgesel Proje Pazarı”nda sergilenerek, kadınların projelerine destek bulması hedeflendi.

Kırsalda başarılı girişimcilik faaliyetlerinde bulunan kadınların ödüllendirildiği törende, toplam 4 kategoride 16 kadın çiftçi ödüle layık görüldü. Değerlendirme sonucunda 29 il içerisinde yapmış olduğu “Tezekteki Cevher” isimli proje ile Türkiye ikincisi olan kadın çiftçimiz Sevgi Küçüksavlı ödülünü Emine Erdoğan’ın elinden alarak 30.000 TL hibe almaya hak kazandı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile 75 kadın çiftçinin katıldığı ve 4 gün süren girişimcilik eğitimi sonunda il birincisi olan Sevgi Küçüksavlı, hazırladığı proje ile 19 adet büyükbaş hayvanının gübresini değerlendirerek çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogazı üretmeyi, yerli ve temiz enerji elde etmeyi hedeflediğini ifade etti.

Gübrenin bir atık değil, yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu, belirli bir süre sonunda da yerli ve temiz olmasından dolayı şehir, köy ve tüm çiftliklerde geleceğin enerji kaynağı olacağını düşündüğünü söyleyen kadın çiftçimiz Sevgi Küçüksavlı’yı, ilimize getirdiği başarısından dolayı tebrik ediyor, diğer kadın çiftçilerimize örnek olmasını temenni ediyoruz.

Ayrıca yapılan bu programda, Güneykent Kasabamızda faaliyet gösteren Gülderen Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin açmış olduğu stantda geri dönüşüm ürünleri, halı ürünleri, iğne oyası ürünleri 81 ilin ve 12 ilçemizin bebekleri sergilendi. Standı ziyaret eden Emine Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve eşine,  kooperatif çalışmaları hakkında bilgiler verilerek, kooperatif ürünleri hediye edildi.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.