logo

reklam
02 Şubat 2022

Sürmeli Yağcı’dan Mesleki Eğitim’e kayıt çağrısı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mesleki Eğitim Merkezleri’nde eğitim hayatını sürdürecek öğrencilere sunulan imkanlardan yararlanmak için kayıt süresi 4 Şubat Cuma günü sona erecek.

Yalvaç Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Yalvaç Terziler Hazır Elbiseciler, Kahveciler ve Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sürmeli Yağcı, öğrenciler ve öğrenci velilerine çağrıda bulunarak, söz konusu avantajlardan yararlanmaları tavsiyesinde bulundu.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR?

Mesleki eğitim merkezlerinin 33 alan ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı verdiğini belirten Başkan Yağcı, “Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı, 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30’u, 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı, Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı ve mezun olduğu alanda %88 istihdam oranı gibi avantajlar sunulmaktadır.

Yalvaç’ımızda başta terzi esnafımız olmak üzere pek çok iş kolunda işverenlerimiz de gençlerimizin Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıt olarak kendileriyle çalışmasını istiyorlar. Hem mesleklerini öğrenmeleri hem diplomalarını almaları hem harçlıklarını çıkararak iş hayatına hazırlanmaları bakımından bakanlığımızın getirdiği bu yenilikleri destekliyor, bir an önce meslek edinerek iş hayatına atılmak isteyen öğrencilerimizin ve ailelerimizin bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE BAŞVURU SÜRECİ VE AŞAMALARI

  • Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
  • En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
  • 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
  • Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
  • Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30’unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
  • Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE NAKİL İŞLEMLERİ

9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilecek.
Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dâhil edilecek.

Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacak.

Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası/adresi için: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim internet adresi ziyaret edilebilir.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.