Son Dakika
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe- gül Uygun Öksüz yürütücülüğünde meme kanseri tedavisine umut olacak bir proje geliştirilecek.
“Meme Kanseri Tedavisi için Kontrollü İlaç Taşıyıcı Nanomotorlar” başlıklı proje, “2515-COST Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Programı'”nın “Cancer Nanomedicine From The Bench to The Bedside (Nano2Clinic)-CA17140” aksiyonu kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
İki yıl sürecek proje ile antikanser ilaçları taşıyan ve yönlendirilebilme özelliğine sahip nanosistemlerin geliştirilmesi ve klinik çalışmalara geçilebilmesi için gerekli olan pre-klinik çalışmaların tamamlanması ile meme kanseri hedefli ilaç taşıyıcı sistemlerin ayrıntılı protokollerinin hazırlanması amaçlanıyor.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşegül Öksüz, “Bu projenin en heyecan verici noktası kanser gibi günümüzün belki de en önemli sağlık probleminin tedavisinde yeni bir yaklaşım sunacak olmasıdır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar, genellikle sağlıklı hücrelere de zarar verdiği için birçok yan etkiler ortaya çıkmakta ve hastalığın tedavi sürecinde ciddi zorluklar yaşanmaktadır. Bu projede, antikanser ilacı Doksorubisin nanomotor adı verilen akıllı etken madde taşıyıcı sistemlere yüklenerek manyetik olarak tümör hücrelerine yönlendirilecek. Nanomotorlar üzerindeki ilacın kontrollü bir şekilde salımı; motorun kargo özelliği ile invitro ve invivo çalışmalarla meme kanseri hücrelerinde gerçekleştirilecektir. Böylece bu ilaçların sağlıklı hücrelere zarar vermeden sadece kanserli hücrelerdeki etkinliğinin belirleneceği bu araştırmada elde edilen sonuçların, kanser hastalıklarının tedavisine yeni bir soluk getirme potansiyeli de bulunmaktadır. Proje konusu ile ilgili çalışmalarımızın temelleri, TEYDEB, TÜBİTAK ve SDÜ-BAP öncelikli alanlar projeleri ile oluşturulmuştur. Disiplinlerarası etkileşimi amaçlayan CA17140 aksiyonu ile paralel olarak önerilen projemiz; kimya bilimi, eczacılık, biyomühendislik, malzeme bilimi ve nanoteknoloji gibi disiplinleri içermektedir.” dedi.
TÜBİTAK tarafından destek alan proje ekibinde; Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, Dr. Gözde Yurdabak Karaca, Arş. Gör. Yunus Emre Bülbül, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Filiz Kuralay, Prof. Dr. Güneş Esendağlı, Doktorant Sibel Gökşen ile Giresun Üniversitesinden Dr. Funda Demirtaş Korkmaz yer alıyor.
Etiketler: Meme Kanseri » SDÜ » TıpYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER