Son Dakika
Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından tasarımı yapılarak basımı gerçekleştirilen ve Isparta çevresinde 155 anaokuluna 6 bin öğrenciye Kurumsal İletişim Merkezince dağıtımı yapılan “Sağlıklı Nesil, Sağlam Gelecek” kitabı, aileler ve öğretmenlere rehber oluyor.
Editörlüğünü Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Özgür Pirgon ile Prof. Dr. Mustafa Akçam’ın yaptığı kitapta; okul çağındaki çocukların sorunlarının erken fark edilmesinden doğru beslenmeye, dikkat eksikliğinden erken ergenliğe kadar farklı başlıklarda ebeveynlere yol gösteren konular yer alıyor.
Kitabın içeriği ve önemi hakkında bilgi veren Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Özgür Pirgon, ailelerin kaygılarının çocukları olumsuz etkilediğini belirterek olumsuz beslenme alışkanlığının ileride soruna yol açacağını bu nedenle de çocukluk döneminde doğru yeme alışkanlığını kazandırılmasının şart olduğunu dile getirdi.
Anneler sosyal medyadaki yanlış bilgilerden etkileniyor
Çocuk hekimleri olarak annelerin en çok endişe ettiği konuları bu kitapta derlediklerini belirten Prof. Dr. Özgür Pirgon, annelerin çoğu bilgiyi sosyal medyadan edindiklerini kaydetti. Sosyal medyadan edinilen yanlış bilgilerin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Pirgon, çocuklara kulaktan dolma bilgilerle uygulanan tedavi yöntemlerinin erken ergenliği beraberinde getirdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Pirgon, “Özellikle Pandemi döneminde hareketsiz kalan çocukların evde vakit geçirmek için yaptıkları eğlencede abur cubur yediklerini fark ettik. Hareketsiz kalmak, yanlış beslenmek kilo alınmasına sebebiyet veriyor. Bu da Pandemi sonrasında çocuklarda obeziteye yol açtı. Bu kitapta yanlış beslenmenin önemini vurgulayarak çözüm önerileri sunduk. Yani biz, çocuklarımızı doğru büyütmenin yollarını bilimsel olarak annelerimizin anlayacağı şekilde bir kitapta topladık. Böylece sağlam bir nesil yetiştirerek daha az hasta olacaklarını, yaşında ergenliğe gireceklerini, gelecekte daha bilinçli olacaklarını ifade ettik.” dedi.
Doğru beslenen, doğru büyüyen çocuk, çok az hasta olur
Ailenin enfeksiyon noktasında koruma içgüdüsüyle çocuklara farklı destekleyici ürünler vermek istediklerinin altını çizen Prof. Dr. Pirgon, “Çocuklarımızı doğru beslersek daha az hasta olacaklar, daha iyi gelişecekler, daha iyi vücutları olacak, daha sağlıklı ve başarılı olacaklar.
Mesela en çok sorulan soru, vitamin veya bitkisel kaynaklı ürünler verelim mi? Hayır. Vermeyin! Gereksiz yere bir takviye vermenin sakıncalarını sonradan yaşıyoruz. Normal olarak çocuklar, hasta olabilir. Doğru beslenen, doğru büyüyen çocuk, çok az hasta olur.” dedi.
Bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz
“Sağlıklı Nesil, Sağlam Gelecek” kitabının Isparta ili ve ilçelerinde bulunan 155 anaokulunda öğrenim gören 6 bin öğrenciye ulaştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Pirgon, “Okul dönemindeki çocukların gelişiminin sağlıklı bir şekilde izlenmesi ve doğru yönlendirilmesi adına hazırlanan kitabımız Üniversitemiz sayesinde anaokullarına dağıtıldı. Bu yaşlar, tam büyümenin başladığı yaşlardır.” dedi.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER