logo

reklam

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Ocak 1973)

CUMHURİYETÇİ PARTİ YALVAÇ’ta da KURULDU

Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılan Kemal Satır ve bir gurup milletvekili tarafından kurulan Cumhuriyetçi Parti’nin ilimiz ve ilçemizde de kurulması çalışmalarında son aşamaya gelinmiş, geçtiğimiz hafta haberini verdiğimiz gibi bu partinin ilçemizde de kuruluşu yapılmıştır.

Cumhuriyetçi Parti teşkilatı, Genel Merkezinden ilçemize gelen Genel Başkan Dr. Kemal Satır, Genel İdare Kurulu Üyeleri Av. Fahir Giritlioğlu, hemşehrimiz Dr. Lokman Başaran’ın katılımlarıyla Çınar Sinemasında yapılan açılış toplantısının ardından kurulmuştur.

Toplantıyı açan Dr. Lokman Başaran, ilçemizde eski CHP’lilerin bu partiye gönül verdiklerini belirterek partinin memleketimize hayırlı olması dileklerini ifade etti. Konuşmanın ardından Cumhuriyet Partililer topluca ilçe teşkilat binasına geçmişler ve burada kurdale kesilerek partinin açılışı gerçekleştirilmiştir.

Parti binasındaki toplantıya da katılan Genel Başkan Kemal Satır, yaptığı konuşma partililerince ilgi ile dinlenmiş ve büyük alkış almıştır. Satır’ın ardından konuşan Av. Fahir Giritlioğlu da partilerinin özelliklerinden bahsetmiştir.

Bilahere ilgili makamlara ilçe teşkilatının isimleri verilmiştir. Bu listeye göre geçici ilçe başkanlığına İhsan Başaran getirilirken yönetim kurulu üyelikleri ise Yaşar Öztürk, Mustafa Küçük, Ruşen Özgül, Tuna Berkün, Muammer Basmacı, Mehmet Öztoprak, Mustafa Dayıoğlu, M.Ali Görgün’den teşekkül eden CP’ye başarılar dileriz. -1 Ocak 1973, Sayı: 198-

 

Vali Tahir Gençağa İlçemizi Ziyaret Etti

İKİ KÖYÜMÜZÜN ELEKTRİĞİNİ HİZMETE AÇTI

Valimiz Tahir Gençağa geçtiğimiz hafta ilçemize gelmiş, yanında bulunan il müdürleri ile çeşitle tetkiklerde bulunmuştur.

Bu arada elektriğe kavuşan ilçemize bağlı Altıkapı ve Celeptaş köylerinin açılış törenlerine katılmış, köylerimize cereyan verecek olan şalteri elleriyle açmıştır.

Elektrik açılışından sonra çeşitli temaslarda bulunan Vali Gençağa, İl Genel Meclisi üyeleri ve daire müdürleri ile birlikte ilçemizden ayrılmıştır. -1 Ocak 1973, Sayı: 198-

 

Öğretmenler Tüketim ve Yapı Kooperatifi Kuruluyor

İlçemiz ilkokul öğretmenlerinin teşebbüsleriyle Yalvaç’ta “Öğretmenler Tüketim ve Yapı Kooperatifi” adıyla bir kooperatif kurulacağı haber alınmıştır.

İlçemizde görevli 250 öğretmenin birleşerek kuracakları kooperatifte ortakların ihtiyaçlarını temin edebileceği gibi bir öğretmenevi kurulmasını ve kısa zamanda yapılması için gayret gösterileceği bildirilmiştir.

Müteşebbis öğretmenlerimizi tebrik eder, başarılar dileriz. -1 Ocak 1973, Sayı: 198-

 

İlköğretim Müdürü Takdirname Aldı

İlçemiz İlköğretim Müdürü Ahmet Basmacı, çalışmalarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı’nca takdir edilmiş ve takdirname almıştır.

Basmacı’nın aldığı takdirname yazısı:

“Ahmet Basmacı, Yalvaç İlköğretim Müdürü / Isparta

1971 – 1972 öğretim yılında görevinizi olağanüstü bir başarı ile yaptığınızdan dolayı sizi 4357 S.K’nun 5. maddesinin (A) fıkrası gereğince ÜSTÜN BAŞARILI saydım.

Tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.

Prof.Dr. Sabahattin ÖZBEK, Milli Eğitim Bakanı”                                                      -1 Ocak 1973, Sayı: 198-

 

Atatürk Kır Koşusu Yapıldı

Her yıl yapılan Atatürk Kır Koşusu tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde Ortaokul Oyun Yuvasınca düzenlenen koşularla yapıldı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan kır koşusunda alınan sonuçlar şöyledir:

Kızlar 100 metrede: 1. Nesrin Sakallı,  2. Bedriye Kurucu, 3. Güler Kaleli.

Erkekler 100 metrede: 1. Zeki İpekci, 2. Perdah Bayar, 3. Mevlüt Şıkşık.

Erkekler 200 metrede: 1. Ali Yaşar Albay, 2. Muharrem Uçak, 3. Mehmet Ali İş.

Erkekler 1500 metrede: 1. Ali İhsan Acar, 2. Bayram Kaya, 3. Kadir Kodaloğlu, 4. Galip Kaya, 5. Ünal Acaradlı öğrenciler dereceye girmişlerdir. Dereceye giren öğrencilere oyun yuvasınca ödülleri verilmiştir.   -1 Ocak 1973, Sayı: 198-

 

Sütçüler’de KÖMÜR Bulundu

(Eğirdir Gölsesi)- Komşu ilçe Sütçüler’de Soma Kömürü ayarında ve yüksek kalorili zengin bir kömür damarı bulunmuştur.

Sanlı Yaylasında köylülerce tesadüfen bulunan kömür ilçemize getirilerek yakılmış ve çok iyi sonuç alınmıştır. Daha şimdiden halkımız Sütçüler kömürüne SOBADELEN kömürü adını koymuştur. -1 Ocak 1973, Sayı: 198-

 

FISILTIDAN                                                                         ________________________       Ruşen ÖZGÜL

ÖZYALVAÇ GAZETESİ

Yazı İşleri Müdürlüğüne / YALVAÇ

Evvelki sayılarınızda, güzel Yalvaç’ımızda bir Kız Enstitüsü açıldığını sevinçle okumuştum.

27 Kasım 1972 tarih ve 193 sayılı gazetenizin “Fısıltıdan” sütunundaki “Kız Enstitüsü” başlıklı yazıdan öğrencilerimizin öğretim ve eğitimi için bulunması şart olan ders araç ve gereçlerinin okulda bulunmadığını bir Yalvaç’lı olarak üzülerek okudum, duruma ciddi olarak hislendim, bu nedenle Okul ve Öğrencileri Koruma Derneğine verilmek üzere gazetenize gönderdim.

Taşrada oturan Sayın Yalvaç’lıların bu hususta yardım kampanyası açmalarına ve Yalvaç’ta oturan sayın hemşehrilerimizin de az da olsa yardımda bulunmalarına önayak olabildiysem kendimi mutlu hissederim. Saygılarımla.

Mehmet MUSTANOĞLU / Başkatip – ILGIN

İşte böyle diyor pek çoğumuzun yakından tanıdığı Mehmet Mustanoğlu… İlçemizdeki görevinden kendi arzusuyla Ilgın’a atanan ve yine burada kaldığı sürece iyi muhit edinen ve yardım ellerini bu kabil hizmetlere daima uzatan Mustanoğlu,  YALVAÇLI olduğunu bir kez daha ispat etti.

Gerçekten bizim dertlerimiz bizimdir ve hiç kimse, bilhassa resmi devair ve ilgililerimiz bu dertlerimize eğilmediğine göre ancak bize çalışmak ve yardıma koşmak düşmektedir. Bunu defalarca tekrarlamak bizim için gurur verir, halkımız artık bunu bilmektedir. İşte nice Yalvaç’lının nice nice eserleri karşımızda durmaktadır.  İlk akla gelen; hastanesinden, lisesine, ortaokuluna kadar birçok dertlerine sahip çıkıp eserler yaratan halkımız yine bir eserin daha yapımı için çaba sarf etmektedir. Yalvaç Kız Enstitüsüne ilk yardım eli taa Ilgın’dan uzanmıştır.

Mehmet Mustanoğlu, kişilik olarak daima çalışmanın, sosyal faaliyetlerin yanındadır. Kız Enstitüsü için gönderdiği 100 lira bizim için cüz’i değil büyük pek büyük bir yardımdır. Dışarıda bulunan hemşehrilerimizin de yapacağı yardımlarla inanın devlete ihtiyaç kalmadan tam teşekküllü bir Kız Enstitüsü binası dikmek mümkündür. Bu yardımın ilk temel harcının Mehmet Mustanoğlu’ndan gelmesi bize kıvanç verdiği gibi dışarıda bulunan Yalvaç’lıları da uyaracağı kanısındayız.

Tüm Yalvaç’lıları ve içinde Yalvaç sevgisi bulunanları Mehmet Mustanoğlu’nu örnek göstererek yardıma çağırıyoruz.             -25  Aralık 1972, Sayı: 197-

 

YALVAÇ TARİHİ       /     Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER

Yalvaç Hakkında Tamamlayıcı Malumat

Yalvaç’ın otuz yedi adet köyü vardır, bu köylerden dört tanesinde belediye teşkilatı hizmette olup, ikisi Bağkonak ve Kumdanlı Bucakları (Nahiye), Sücüllü ve Hüyüklü Kasabalarında belediye teşkilatı hizmet vermektedir.

Sücüllü Kasabası, Körküler Köyü, Tokmacık Köyü, Kumdanlı Bucağı ve Bağkonak Bucağında ilkokullardan başka buralarda Ortaokul hizmette olup, faal bir durumdadırlar.

Belediye teşkilatı bulunan bucak ve kasabalar:

1. SÜCÜLLÜ KASABASI: Yalvaç’a altı kilometre mesafededir. Belediye teşkilatı 1927 yılında kurulmuştur. Her gün ve her saatte Sücüllü ile Yalvaç ilçe merkezi arasında devamlı olarak minibüsler çalışmakta olduğu için bu kasabaya gelip gitmek çok kolaydır. Kasabada tam teşekküllü bir ilkokul 600’e yakın talebesiyle hizmettedir. Her hafta Pazar günleri Sücüllü kasabasında pazar kurulur.

Sücüllü kasabasında Selçuklular zamanından kalma bir cami varsa da sonra dan yapılan restore ve tamiratlarla Selçuklu mimarisi özelliği kalmamıştır. Camiinin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabede Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Halkı çok çalışkandır, bilhassa ticaret yapmak üzere yaz aylarında hemen hemen Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar giderler. Sücüllü halkından pek çoğu bilhassa İstanbul’da ticaretin çeşitli kollarında iyi çalışma ve dürüst alışverişlerinden dolayı tutulmuşlar ve çoğunun hali vakti yerinde olup, zengindirler. Kasabada oturanlar da yine  ticaret, çiftçilik, elmacılık, halıcılık ve koyun yetiştiriciliği ile uğraşır. Kasabada halkın ve öğrencilerin faydalanabilmelerini teminen gayet güzel, iyi hizmet verebilen bir kütüphane  mevcuttur. 1956 yılında içme suyu tesisleri yapılmıştır. Sücüllü, her geçen gün güç kazanmakta olup haklının çalışkanlığı sayesinde modern bir kasaba haline gelmektedir.     -25  Aralık 1972, Sayı: 197-

Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.