logo

reklam

Maske Düştü


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Aylar önce ne güzel hayaller kuruyorduk. Geleceğimizin hesabını yapıyorduk. Kimimiz bol para kazanıyordu. Kimi tatil planları yapıyordu. Kimi yeni bir iş ve eş bulmanın peşinde idi. Kimi koltuğunu koruma hesabındaydı. Kimi hakkı olmadan çaldığı ve yurt dışına kaçırdığı paraları doyasıya yemenin peşindeydi. Ülkesinde sıkıntı yaşayan milyonlar göç yollarında yeni bir yaşamın hayalini kuruyorlardı. Kısacası hepimiz kendimize göre dünyamızı şekillendirmeye çalışıyorduk.

Korona virüs salgını bütün hayallerimizi altüst etti. Bir zamanlar filmlerde gördüğümüz, romanlarda okuduğumuz komplo teorisi olarak düşünülen görüşler gerçeğe dönüştü. Çevremizdeki savaş ne olacak, kaybettiğimiz insanların ölüm haberleri ne zaman sona erecek derken, hayatımız bir karantinaya döndü.

Dünyanın her yanında insanlar salgın önlemlerinin geç alınması, sağlık hizmetlerinde hazırlıksız olunması, sağlık ve sosyal hizmet sistemlerinin çökmesinin kurbanı oldu. Yapılan uyarılar nedeniyle birçok insan evlerine kapanarak önlemler almaya başladılar. Bu beklenmeyen zor günlerin hesabını yapamayan devletler ve insanlar ne zaman biteceği belli olmayan bu süreç karşısında çaresiz bir bekleyişe girdiler. Bol keseden harcayanlar, gelecek için yedek akçe oluşturamayanlar, mirasyedi gibi kaynakları tüketenler yarın endişesine düştüler. Sahte pembe tablo çizenler ve çevresini bu tablolarla aldatanlar karşı karşıya kalınan bu salgın günlerinde anlamsız, tatmin etmeyen tavır ve cevapları ile ne yapacaklarını şaşırmaya başladılar.

Geri kalmış ülkeleri bırakın teknolojisi ve ekonomisi ile gözümüzde büyüttüğümüz birçok batı ülkesi bile dünyaya pompaladıkları globalleşme adı altında serbest ekonomi, özelleştirme ve serbest rekabet politikalarının hiçbir işe yaramadığını gördüler. Her vesile ile kötülemeye çalıştığımız Çin büyük ölçüde kamu gücü ve kaynakları ile kontrol altına almayı başardı. Dünyaya akıl veren fakat kamu gücünü bir ölçüde elinde tutan ve kontrol eden başta Almanya, Japonya ve Güney Kore olmak üzere birçok ülke salgının yıkıcı gücünden korunmayı başardılar.

Ekonomik ve askeri ittifaklarda zarar gördü. Yapılan anlaşmalar zor günlerde sarsılan birliktelikler korona salgın günlerinde daha da sarsıldı. AB’den kopan İngiltere’yi eleştirirken, İtalya’nın salgında yaşadıkları kayıplar bardağı taşıran son damla oldu. AB’nin sağlık politikaları da çöktü. Adeta herkes kendi çaresine baksın dercesine İtalya yalnız kaldı. Rusya, Çin ve Küba gibi ülkeler İtalya’ya yardım için devreye girdileri. Dünya’daki her kötü olayın altından çıkan bazı ülkeler Korona karşısında çaresiz kalmaya başladılar. Amerika ve Avrupa Başta olmak üzere zengin fakir demeden, sokaktaki insanlardan en üst yöneticilere kadar herkes bu hastalığın pençesinden kaçamadı.

Dünyayı yönetenlerin politikacıların hatasını halk ödemeye başladı. Birleşmiş Milletler bile Korona Krizi konusunda geç kaldı. Zamanında dünyayı uyarmadı. Her dönem renkli haberlerle dünya gündeminde gelecek senaryoları ile yer alan, dünyayı şekillendirmenin hesaplarını yapan Davos ve G20 Zirveleri ve de benzerlerinin bu gelişmeler karşısında söyleyecek sözü olmalıdır. Çünkü önceki toplantılarda ortaya koyulan görüşler ve senaryolar sonrasında bugün meydana gelen yürekler yakan kayıplar ve geleceğimizi karartan gelişmeler ile ilgili bir an önce açıklamalar yapılmalıdır.

Dünyanın her köşesinde kaybettiğimiz her canlar için verilecek bir cevap olmalıdır. Çevremizi kirleten, Halkı sömüren, İnsanları birbirine düşman eden ve bölen, demokrasi yerine ülkelere kan getiren fakirliği bir kader gibi topluma empoze eden, kendileri refah içinde yaşarken halkın maddi ve manevi duygularını kullananların verilecek bir cevabı olmalıdır.

Gerek ülkeler bazında gerek uluslararası ve kıtalar bazında ekonomik ve sosyal politikalar da, dış ticarette, uluslararası ilişkilerde empoze edilen politikalar çökmüştür. İnsanlık bu yanlışların bedelini ödemeye başlamıştır.

Küreselleşme ile başlayan dışa bağımlı politikalar faydadan çok zarar getirmiştir.

Küreselleşme kurumları sınıfta kalmış ve bir bakıma dünyayı aldatmışlardır. Korona Virüs salgını Dünya’daki birçok maskeyi düşürmüştür.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BÜYÜK BAŞKOMUTAN, BÜYÜK TAARRUZ, BÜYÜK ZAFER…

    30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İkinci Viyana kuşatmasından (1683) tam 238 yıl sonra ilk defa Sakarya Meydan Muharebesinde toprak kaybedilmemiş, 22 gün 22 gece (23 Ağustos-13 Eylül) süren “HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR. O SATIH BÜTÜN VATANDIR anlayışıyla gerçekleştirilen SAKARYA meydan savaşında kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman, Sakarya Nehrinin batısına püskürtülmüş ve bağımsızlık yolunda en önemli adım atılmıştır, düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kem...
  • SOKAKTAN MECLİSE BÖYLE NEREYE?..

    24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    O gün sabah erken kalktım. Hava sakindi. Üç gündür dağdan esen sert ve şiddetli, aynı zamanda sıcak rüzgâr dinmişti. Denize gidebilirdim. Mayomu giydim ve yaklaşık 600 metre uzaklıktaki denize hızlı adımlarla kısa sürede ulaştım. Yaklaşık 1 saat deniz kenarında yürüyüş ve yüzmeden sonra biraz yorgun vaziyette dönüş yolunda, bahçesinde etrafı temizleyen 50-55 yaşlarında zaman zaman ayak üstü sohbet ettiğim Hakan’a rastladım. Kendisi mühendisti, zamanında İstanbul da şirketleri ve iyi bir hayatı olmuş, ancak hayatın acımasız yanlarını da yaşam...
  • Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi; Keneler ve Düşündürdükleri

    30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla havaların ısınması, yağmurların yağması ile birlikte, bahçe, tarla işleri ile birlikte KENE MEVSİMİNİNİN de başlaması, dolayısıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve insanlarda ölümlerin görülmesi söz konusu olabileceğinden, EMEKLİ DE olsam, sorumluluk bilinciyle yıllardır yaptığımız uyarıları, yapılması gerekenleri; YETKİLİLERE, ETKİLENENLERE bir kez daha hatırlatmak istedim.. Ülkemizde 2002 yılında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile gündeme oturan, popüler olan ve 7’den 70’e herkesin tanıdığı keneler, biz...
  • ANTİOKHEİALI YAŞLI KADIN

    25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Üçüncü cemre düştüğünde, karlar erimeye başlamıştı. Kentin sokaklarında eriyen karların suları, bulanık bir şekilde akmaktaydı. Bir zamanlar düzgün taş döşeli olan sokaklar artık bütün özelliğini kaybetmiş, kanalizasyon sistemi tıkanmış, sular caddenin yüzeyinde sessizce akmaya başlamıştı. Bahar güneşinin sıcaklığı kendini iyice hissettirirken, yaşlı kadın kahvaltısını yapmış, mutfağın penceresinden güneşin ışıklarını izleyerek, derin düşüncelere dalmıştı. On üç yaşında evlenip geldiği bu evde geçirmiş olduğu günlerin hayaline dalmıştı ki, hizm...