logo

reklam

Kalkınmada Belediye Başkanlarının Rolü


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Belediye seçimlerinin yaklaştığı, adayların ortaya çıktığı, isimlerinin belirlenmesi için çalışmaların yapıldığı şu günlerde bir düşünelim.

Belediye başkanı kimdir?

Bu görevi üstlendiğinde hangi görevleri yerine getirebilir?

Biz onu seçtiğimizde şehir ve yöremiz için neler yapabilir?

Belediye başkanının iktidar partisinden olup olmamasının ne önemi vardır?

Belediye başkanının sahip olduğu yetki ve sorumluluklar ile şehrimizin ve yöremizin kalkınmasındaki rolü nedir?

5393 sayılı Belediye Kanununun 37 nci maddesine göre, belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Başkanın ve belediyelerin görev ve yetkilerini dikkate aldığımızda başkanın iyi bir idarecilikle birçok şeyin başarması, hiç değilse sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde aktif rol oynanması mümkündür.

Belediyeler şehirdeki insanların gıda ihtiyaçlarını karşılamak ve ticareti kolaylaştırmak için meyve sebze ve hayvan pazarları, meyve sebze ve su ürünleri halleri, mezbahalar ve soğuk depolar kurar, sanayi ve ticaret bölgelerinin yapılmasında ön planda yer alır. Ulaşım ve alt yapı sorunlarını çözer. Şehir ve çevre planlarını yapar ve uygular, yollar açar, eğitim çalışmaları ve projeler yürütür. Şehir ve çevresindeki halkın meslek edinmesini sağlarlar. Belediyeler yatırımları ile şehirdeki sosyal hayata, ticaret hayatına destek verir. İmkânları ölçüsünde şehirde insan ve çevre sağlığı ile ilgili hizmetler verir. Daha birçok alanda yasalarla belediyelere verilmiş yetkiler vardır.

Kalkınmaya ihtiyaç duyan, ekonomisi daha çok tarıma dayalı ve kırsal kesimin yoğun olarak yaşadığı yörelerde belediyelerin çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu yörelerdeki köyler sanayi ve ticarete gıda ve hammadde üreten bir üretim merkezi iken şehirler tesisleri ve yatırımları ile kalkınmanın merkez üssü gibidir. Kalkınmayı destekleyen ana unsurlar şehirlerde yer alır.

Belediye başkanlarının akıllı politikaları kalkınmayı kolaylaştıran ve motive eden faktörler arasındadır.

Başkanların şehirlerde yaratacakları sosyal ve ekonomik aktiviteler hem şehre hem de çevresine yansımaktadır. Zaten köydeki insanların büyük bir kısmının şehirle sosyal ve ekonomik bağlantısı vardır. O nedenle günümüzde belediye başkanı seçimleri şehirler kadar çevredeki köylerin geleceğini ve kalkınmasını ilgilendirmektedir. Bu sorumluluğu taşıyabilecek, donanımlı, geleceğe yönelik vizyonu olan, güçlü yönetici kişiliğine sahip, takım oyununa uygun, toplumla bütünleşebilecek, bazı çevrelerden çok toplumun tümüne hizmet verebilecek yapıda bir kişilerinin belediye başkanı seçilmesi yöresel kalkınma içinde önemlidir.

Geri kalmış kaynakları sınırlı yörelerde hükümetlerin bile başaramadığı işleri yapması istenir. Genel ekonomideki sorunlar dikkate alınmadan, çiftçi, küçük esnaf ve sanayici birikim ve yatırım yapma gücüne sahip olmasa da, şehirdeki kalkınma çabalarında gözler belediyelere çevrilir. Kısacası belediye başkanlarından şehir kadar yöreyi kalkındıracak adımlar atması istenir. Her ne kadar devletin değişik kurum ve kuruluşları geri kalmış yörelerin kalkınması ile ilgili planlar yapsa da yörelerdeki belediyeleri de dikkate almak zorundadırlar. Belediyelerle sorunların hızlı çözümü konusunda işbirliği yapmak durumundadır. Çünkü belediye başkanları ve belediyeler kalkınmanın itici güçlerinden biridir.

Belediye Başkanları sahip oldukları yetki ve kaynaklarla bir ölçüde kalkınmayı tetikleyici roller üstlenebilirler.

Diğer bir yönü ile başkanlar her zaman halk ile karşı karşıya olan, kendilerini sorumlu gören insanlardır. Halkın yoksulluğunu ve geri kalmışlığın ezikliğini hisseden yöneticilerdir.

Günümüzde her ne kadar belediye başkanlığı seçimleri günlük siyasetin kirli menfaat çekişmelerine kurban edilse de, başkanlar her kesimden ve görüşten bireylerin başkanıdırlar.

İz bırakan başkanlarında en büyük özellikleri adil olmaları, dürüstlükleri ve başarılı hizmetleridir.

Şehrin ve yörenin kalkınması için oynadıkları başarılı rollerdir.

Özetle belediye başkanları yörelerin kalkınması için etkili olacak bir makamlardan biridir.

Kırsal kesimin yoğun olduğu küçük şehirlerde bireyler başkanını seçerken dikkatli ve hassas olmalıdırlar.

Kişisel beklentilere ve siyasi baskılara göre değil, gerçeklere göre hareket etmelidirler.

ÜNAL ÖRNEK

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BÜYÜK BAŞKOMUTAN, BÜYÜK TAARRUZ, BÜYÜK ZAFER…

    30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İkinci Viyana kuşatmasından (1683) tam 238 yıl sonra ilk defa Sakarya Meydan Muharebesinde toprak kaybedilmemiş, 22 gün 22 gece (23 Ağustos-13 Eylül) süren “HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR. O SATIH BÜTÜN VATANDIR anlayışıyla gerçekleştirilen SAKARYA meydan savaşında kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman, Sakarya Nehrinin batısına püskürtülmüş ve bağımsızlık yolunda en önemli adım atılmıştır, düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kem...
  • SOKAKTAN MECLİSE BÖYLE NEREYE?..

    24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    O gün sabah erken kalktım. Hava sakindi. Üç gündür dağdan esen sert ve şiddetli, aynı zamanda sıcak rüzgâr dinmişti. Denize gidebilirdim. Mayomu giydim ve yaklaşık 600 metre uzaklıktaki denize hızlı adımlarla kısa sürede ulaştım. Yaklaşık 1 saat deniz kenarında yürüyüş ve yüzmeden sonra biraz yorgun vaziyette dönüş yolunda, bahçesinde etrafı temizleyen 50-55 yaşlarında zaman zaman ayak üstü sohbet ettiğim Hakan’a rastladım. Kendisi mühendisti, zamanında İstanbul da şirketleri ve iyi bir hayatı olmuş, ancak hayatın acımasız yanlarını da yaşam...
  • Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi; Keneler ve Düşündürdükleri

    30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla havaların ısınması, yağmurların yağması ile birlikte, bahçe, tarla işleri ile birlikte KENE MEVSİMİNİNİN de başlaması, dolayısıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve insanlarda ölümlerin görülmesi söz konusu olabileceğinden, EMEKLİ DE olsam, sorumluluk bilinciyle yıllardır yaptığımız uyarıları, yapılması gerekenleri; YETKİLİLERE, ETKİLENENLERE bir kez daha hatırlatmak istedim.. Ülkemizde 2002 yılında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile gündeme oturan, popüler olan ve 7’den 70’e herkesin tanıdığı keneler, biz...
  • ANTİOKHEİALI YAŞLI KADIN

    25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Üçüncü cemre düştüğünde, karlar erimeye başlamıştı. Kentin sokaklarında eriyen karların suları, bulanık bir şekilde akmaktaydı. Bir zamanlar düzgün taş döşeli olan sokaklar artık bütün özelliğini kaybetmiş, kanalizasyon sistemi tıkanmış, sular caddenin yüzeyinde sessizce akmaya başlamıştı. Bahar güneşinin sıcaklığı kendini iyice hissettirirken, yaşlı kadın kahvaltısını yapmış, mutfağın penceresinden güneşin ışıklarını izleyerek, derin düşüncelere dalmıştı. On üç yaşında evlenip geldiği bu evde geçirmiş olduğu günlerin hayaline dalmıştı ki, hizm...