Son Dakika
Yalvaç’ın en eski eğitim-öğretim kurumu olan Yalvaç Kaymakam Abdurrahman Bey Ortaokulu’nda bugün bir mezuniyet coşkusu daha yaşandı.
1915 yılında dönemin Yalvaç Kaymakamı Abdurrahman Bey’in girişimleri ile eğitime başlayan Kaymakam Abdurrahman Bey Ortaokulu bugüne kadar mezun ettiği binlerce öğrenciye yaklaşık yüz öğrenci daha ekledi.
Yalvaç KAB Ortaokulu’nda 8. sınıfı başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan öğrenciler için bugün öğle saatlerinde mezuniyet töreni gerçekleştirildi, törene öğrenci velileri de katılarak çocuklarının sevincine ortak oldu.
Bugün saat 13.30’da okulun bahçesinde düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Okul Müdürü Süleyman Özcan, mezun olan öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar dilerken velileri de kutladı. Özcan “Sizler ülkemizin geleceğisiniz. Bundan sonra da sürekli çalışarak memleketimiz, milletimiz için hayırlı birer birey olmanızı diliyorum” dedi.
Öğrenciler adına tüm öğretmenlerine teşekkür eden okul öğrenci temsilcisinin konuşmasının ardından bayrak teslimi yapıldı ve 8. sınıf öğrencileri bayrağı 7. sınıf öğrencilerine teslim ettiler. Daha sonra 8. sınıfta öğrenim gören, 3 şubede toplam 92 öğrenci öğretmenlerinin elinden mezuniyet belgelerini aldılar. Tören öğrencilerin coşku içinde keplerini havaya atması ile sona erdi.
Bu arada Yalvaç KAB Ortaokulu bünyesinde yer alan Özel Eğitim sınıfı öğrencileri de öğretmenlerinin elinden mezuniyet belgelerini alarak büyük bir sevinç yaşadılar.
____________________________________________________________________________
Yalvaç KAB Ortaokulu Tarihçesi
1915 yılında faaliyette bulunan Rüştiye binası yıkılarak, yerine iki katlı Ortaokul binasının yapımına başlanmış, temelleri Yalvaç halkı tarafından atılmıştır.
1921 yılında Numune Mektebi Müdürü Ethem Bey’in gayretleriyle temel halinde bulunan binanın yapımına hız verilmiştir.
İstiklal mücadelesinin en buhranlı zamanlarında, o zamanın Yalvaç Kaymakamı ABDURRAHMAN BEY’ in önderliğinde, Yalvaç halkının maddi ve manevi yardımlarıyla bir yıl içinde binanın bir kısmı tamamlanmış, 5 Kasım 1922 tarihinde Ortaokul kendi binasına taşınarak öğrenime başlamıştır. Bina yapılana kadar kira ile tutulan bir evde eğitim-öğretim yapılmıştır.
Cumhuriyet’ in ilanıyla eğitime yeni bir yön verilmesiyle birlikte 1 Mart 1924 tarihinde Ortaokul liseye dönüştürülerek Yalvaç Lisesi olmuştur. Ancak lise uzun süre çalışmamış 1 Eylül 1924 tarihinde kaldırılarak “Ortaokul” olarak Eğitim-Öğretime devam etmiştir.
Çevrede Ortaokul bulunmaması sebebiyle, okulun önemi daha da artmış, özel pansiyonlar açılarak daha yararlı olunmaya çalışılmıştır.
Yıldan yıla artan öğrenci mevcudu ve ortaokul mezunlarının Lise öğrenimine ihtiyaçları sebebiyle 1957 senesinde halkın destek ve gayretleriyle Ortaokul binasının içinde özel “Yalvaç Lisesi” açılmış, özel lise iki yıl devam ederken Milli Eğitim Müdürleri Komisyonunun 04.11.1959 tarih ve 405-1-534 sayılı kararlarıyla resmi lise haline getirilmiş, ilk müdürlüğüne de Edebiyat Öğretmeni Necati ÖZTÜRK getirilmiştir.
Okul binası ahşap olduğundan yıpranmış ve sonuçta yıkılarak 25.12.1965 tarihinde yeni binaya taşınarak burada tedrisata devam etmiştir.
Yapılan bu yeni binada ihtiyaca cevap veremez olunca, 1968 yılında Devlet tarafından şimdiki okul binasının yapılmasına başlanmıştır. Valilik makamının 24.10.1969 Tarih ve 12485 sayılı yazıları ile lise binasında Yalvaç Ortaokulu’nun tedrisata başlanmasını uygun görülmüş ve 1971 yılına kadar müstakil olarak burada eğitim-öğretime devam edilmiştir.
15.12.1971 tarihinde şimdiki ortaokul binası inşaatı tamamlanarak kendi binasında tedrisata başlamıştır.
1983-1984 Eğitim-Öğretim yılında Temel Eğitim Uygulamasına geçildiğinden 24.10.1983 tarihinde Temel Eğitim Okulu Eğitim-Öğretime başlamıştır. Temel eğitimlerin isimleri ilköğretim olarak değiştirildiğinden okulun ismi bu tarihte Yalvaç İlköğretim Okulu olmuştur.
Daha sonra bu okulun yapımında büyük emeği geçen zamanın Kaymakamı’nın adı verilerek 1994 tarihinde okulun adı “Kaymakam Abdurrahman Bey Ortaokulu” olarak değiştirilmiştir.
1997’den itibaren Kaymakam Abdurrahman Bey İlköğretimokulu olarak 15 yıl hizmet vermiş,
2012 yılında ise ortaokul olarak eğitim öğretime devam etmesi yönünde alınan karar gereği okulun adı Kaymakam Abdurrahman Bey Ortaokulu olmuştur.
Halen okulda 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, 33 öğretmen ve 400 öğrenci ile Eğitim-Öğretime devam etmektedir.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER