Son Dakika
Emhal Besi Çiftliğine bayan eleman aranıyor
Yalvaç’ın üreten ve üretken markası: DURUTÜRK
ELBENGİLİ PVC-Alüminyum-İnşaat’tan BAYRAM TEBRİKİ
Yalvaç’ta perde, tül ve nevresimin adresi: ERTEN…
Yalvaç’ta 15 yıldır el yapımı PİZZA’nın tek adresi: Dr. Pizza…
Yalvaç’ın kazanma ustası 10. seçiminden %95’le galip çıktı
Türkiye’de işsizlik oranı, en son açıklanan Mart ayı rakamlarında geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak yüzde 13,2’ye geriledi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik oranının sabit kalabilmesi için her yıl çalışma yaşına gelen her bir kişiye iş olanağı sağlanması gerekiyor. İstihdam, ülkemizin son derece önemli ve büyük bir sorunu durumunda.
İşsizlik her şeyden önce ekonomik boyutuyla sorun olmakla kalmıyor; ülkemizdeki bir çok sorunun temelinde de çok önemli rol oynuyor. Nüfusu azalan illerden, iş aramak umuduyla büyükşehirlere giden vatandaşların gittiği yerde işsizlik çok daha fazla. İşsizlik nedeni ile hızla artan göç birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bir türlü önlenemeyen gecekondulaşma, buna paralel olarak gerçekleşen çarpık kentleşme, altyapı sorunları, trafik ve sosyal sorunlar, eğitim alt yapısının yetersizliği, şehirlerde işlenen suç miktarlarındaki artış, güvenlik sorunu gibi meseleler göçe ve işsizliğe bağlı önemli meseleler.
Hali hazırdaki iş arayanlara istihdam yaratılmaması ve her yıl iş arayan sayısının hızla artması, iş arayan ordusuna her yıl yeni kişilerin eklenmesi Türkiye’nin geleceği ile ilgili tehlikelerin habercisidir.
Türkiye’deki işsizlik oranının büyüklüğüne bakacak olursak, işsizlik oranında düşme eğilimi olan yerlere göç kaçınılmazdır. Bu yerler arasında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verilerine göre Batı Akdeniz Bölgesi en yüksek oranda göç alan bölge olarak görülüyor. Diğer bölgelerin sıralaması şöyle; İstanbul, İzmir, Bursa – Eskişehir – Bilecik, Ankara…
Ayrıca yine TÜİK rakamlarına baktığımızda ülkemiz genelinde tarımda istihdam oranı son açıklanan rakamlara göre yüzde 17,5’tir. Yani istihdamın neredeyse ¼’i tarım sektörü ile sağlanıyor.
Bu veriler ışığında ülkemizin işsizlik sorununu çözmede destek sağlayacak bir iş sahası olan tarım sektörünün geniş bir faaliyet alanı bulduğu Batı Akdeniz Bölgemiz, sadece bölgemizin refahı açısından değil, işsizliğin azaltılması gibi ulusal bir konuda da büyük önem ve değer taşıyor.
Gülşen ARAS
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ( BAGEV ) Genel Sekreteri
Etiketler: BAGEV » Gülşen Aras » ÖzyalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler