logo

reklam
18 Mayıs 2019

Ispartalı Çiftçiler Cumhurbaşkanı ile Buluştu

Ispartalı çiftçiler Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Dünya Çiftçi Günü programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen programa Isparta adına Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay ile birlikte 8 çiftçi katıldı. Bunlardan biri de, Yalvaç’tan Abdil Salih Mavi oldu.

Programa katılan çiftçiler arasında bulunan ve Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programına Isparta adına katılarak “Tezekteki Cevher” projesi ile ikinci olarak ödül alan Sevgi Küçüksavlı, program dahilinde verilen iftar yemeğine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile diğer protokol üyelerinin bulunduğu masada katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmasında, güçlü ülkenin kendini tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında ispatlamış ülke olduğunu belirterek, 21’inci yüzyılda da tarım ve gıda alanının su, enerji ve teknolojiyle beraber stratejik sektör olma konumunu sürdürdüğüne işaret etti.

Gelecekte tarımın stratejik öneminin daha da artacağını vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla yapılan barajlar, sulama tesisleri, tohum ve gübre konusunda attıkları adımlarla uygulanan destek politikalarıyla son 17 yılda tarım alanında Türkiye’ye yeni bir vizyon kazandırdıklarını söyledi.

Erdoğan, üreticilere bugüne kadar yaklaşık 130 katrilyon liralık nakit hibe desteği verdiklerini belirterek, “Bu sene destek miktarını, eski rakamla söylüyorum 16 katrilyon liranın üzerine çıkartıyoruz. Gübre ve yemden alınan KDV’yi tamamen kaldırmanın yanında ‘mazotun yarısı sizden yarısı bizden’ diyerek çiftçilerimizin üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürüyoruz. Hayvancılık destekleri kapsamında 2003 yılından bugüne kadar toplam 32 katrilyon lira, ormancılık alanında ise 16,3 katrilyon lira destek verdik.” ifadelerini kullandı. Üreticilerin uygun koşullarda finansmana ulaşmasını temin ettiklerine vurgu yapan Erdoğan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2019 yılının ilk 3 ayında 11,5 katrilyon lira tarımsal kredi kullandırıldığını söyledi.

Erdoğan, IPARD programı kaynaklarıyla 25 binden fazla projeye de 9 milyar liralık hibe sağladıklarını aktararak, bu hibelerle kırsalda 20 milyar lira yatırım yapıldığını ve 200 bin yeni istihdam oluştuğunu söyledi.

IPARD kapsamında bu yıl 2 milyar liralık yeni kırsal kalkınma başvurusuna çıktıklarını ve şu anda proje alma sürecinin devam ettiğini bildiren Erdoğan, “Tüm çiftçilerimizi bu imkândan faydalanmaya davet ediyorum.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de programda yaptığı konuşmada, son 15 yılda reel fiyatlarla tarımsal hasılanın 1,5 kat, et üretiminin 3 kat, balık üretiminin 5 kat, süt üretiminin 2 kat, tarımsal ihracatın 4 kat ve hayvansal ürün ihracatının da 10 kat arttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu başarının daha da ileriye gitmesi için çalıştıklarını dile getiren Pakdemirli, “Gıda tedariki, Türkiye’de yüzde 80 aile işletmeleri tarafından yapılıyor. Aile işletmeleri demek gıda güvenilirliği demek. Gıda güvenilirliği için mutlaka aile işletmelerine destek vermemiz gerekiyor. Büyük işletmeler, ufak bir zararda sektörden çıkıyorlar ama aile işletmeleri sabrediyor ve sonunda kazanıyor.” diye konuştu.

Pakdemirli, tohumdan sofraya çiftçilerin en çok emek harcayan kesim olduğunu ifade ederek, buna karşılık çiftçilerin her zaman en çok kazanan kesim olmadığını kaydetti. Bir ürünün bazen tarlada 1 lirayken sofraya 4 liraya gelebildiğine işaret eden Pakdemirli, “Biz diyoruz ki tarladaki ürün 1 lira olmasın, 2 lira olsun, sofradaki de 4 değil, 3 lira olsun. Bu şiarla Ticaret Bakanlığımız ile birlikte bir yasa çalışmamız var. Hem perakende yasasını hem de hal yasasını beraberce çalışıyoruz. Bundan sonra üreticimizin lehine bu yasayı en yakın zamanda meclise göndereceğiz.” şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.