logo

reklam

Isparta Belediyesi 14 milyon Avro’luk dev iş birliği protokolüne imza attı

Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile Isparta Belediyesi arasında İPA 3 kapsamında finanse edilecek olan Türkiye’de Yerel İklim Eylemi İçin Avrupa Birliği Ortaklığı Projesi protokolü imzalandı. 14 Milyon Avro’luk İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında Isparta Belediyesi iklim değişikliği etkilerini azaltmak için hazırlayacağı projeler karşılığında hibe almaya hak kazanacak. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerini ciddi altyapılar oluşturduklarını belirtirken, “Bunları daha da artırmak istiyoruz. Doğal kaynakları, enerjileri kullanmak istiyoruz. Daha güzellerini yapmaya çalışacağız” dedi.

Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile Isparta Belediyesi arasında İPA 3 kapsamında finanse edilecek olan Türkiye’de Yerel İklim Eylemi İçin Avrupa Birliği Ortaklığı Projesi protokolü imzalandı. Protokole Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ile Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen imza attı.

Isparta’nın yanı sıra pilot il olarak seçilen Kastamonu, Ordu, Antalya, Kahramanmaraş ve Elazığ Belediyeleri de işbirliği protokolü imza töreninde yer aldılar.  Isparta Belediyesinin paydaşı olduğu projenin imza törenine Dış İşleri Bakanlığı Mali İş birliği ve Proje Uygulamaları Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar katıldı.

Toplamda 22 milyon avro kaynağa sahip proje kapsamında Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları (YİDEP) hazırlanacak, etkilenebilirlik ve risk analizleri yapılacak. 14 Milyon Avro’luk İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında ise yerel paydaşlara teknik destek sağlanacak.

Pilot il olarak belirlenen şehirler için ayrıca sera gazı envanteri hazırlanacak. Ardından sera gazı azaltım ve uyum eylemlerini içeren YİDEP hazırlanacak.  Şehirlerde proje kapsamında geliştirilen eğitim modülü ile kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülecek.

Ankara The Green Park Otel’de gerçekleştirilen programda konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta denince akla gül geldiğini dile getirerek, “Bu isme yakışan güller diyarı Isparta’mızı bu projeyle çok daha güzel ve daha yaşanabilir bir il olmak için bizlerde bu mücadelenin içerisinde olacağız” derken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AB’ye Isparta’yı 6 pilot il arasına almasından dolayı teşekkür etti.

Isparta’nın hem yayla hem de Antalya’ya komşu olmasından, ayrıca denizin bulunmasından kaynaklanan avantajları iyi kullanmaya çalıştıklarını aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “7 adet göl olan bir merkezdeyiz, 21 adet barajımız var. Bunlar bizim için büyük değerler. Yerel iklim değişikliği eylem planımız içerisinde göllerimizi çok daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek amacımızdır. Elmada Türkiye, ABD ve Çin ile birlikte dünyada 3 büyük ülke. 3,5 milyon tonluk elma üretiminin yaklaşık 1,5 milyon tonluk bölümünü Isparta’mız üretmekte. Bu üretim Eğirdir gölümüzün çevresinde, Türkiye’de birinciyiz. Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılayan il Isparta. Gülyağı sadece parfümeri de değil, birçok sanayinin içerisinde kendisine yer buluyor. Isparta 803 çeşit endemik bitkinin yetiştiği bir şehir. 4 mevsimi tam olarak yaşayabilen bir iliz. Güneş enerjisinde 16 MW’lık üretimimizle belediyemizin tüm ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca katı atıktan 2,5 MW, sıvı atıktan da ürettiğimiz 4,5 MW enerjimiz var. Bunlar bizim için önemli. Çalışma yaptığımız iklim değişikliği ile alakalı destekleyici altyapılar. Bunları daha da artırmak istiyoruz. Doğal kaynakları enerjileri kullanmak istiyoruz. Daha güzellerini yapmaya çalışacağız. Doğalgaz ile ısınan bir iliz. İlk defa köylerimize doğalgazı verebilen bir il olduk. Merkezimizde doğalgazı kullanmak isteyen ancak altyapısını oluşturamayan vatandaşlarımızın kriterlerine bakarak şu anda 205 konutumuza, kombisi, petekleri dahil olmak üzere anahtar teslimi yaparak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın bize vermiş olduğu destekle bunları teslim ediyoruz. Amacımız kömür ve değişik yakıtlardan artık kurtulmak. Bu 6 pilot il içinde olmak bizim için büyük bir avantaj. Bundan dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Avrupa Birliğine Isparta’yı bu işin içine aldıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol imza töreni gerçekleştirilirken, programa ilişkin sunumlar yapıldı.

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.