logo

reklam
13 Nisan 2021

Hemşehrimiz Prof.Dr. Bayram Kodaman’ı kaybettik

İlçemizin yetiştirdiği değerli bilim insanı, Türk dünyasının önde gelen tarihçilerinden Prof.Dr. Bayram Kodaman’ı bu sabah kaybettik.

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören hemşehrimiz Kodaman, Isparta Şehir Hastanesi’nde yaşama gözlerini yumdu.

Aslen ilçemize bağlı Çamharman Köyü’nden olan Kodaman, 2 Ocak 1943 yılında Çamharman’da doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve liseyi Yalvaç’ta tamamladı. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yakınçağ Bölümü Kürsüsünden  mezun oldu. 1971 yılında Doktorasını Fransa’da Aix Marseille Üniversitesinde, yakınçağ tarihi alanında Fransız ve Osmanlı arşiv vesikalarına dayanarak “Mustafa Reşid Paşa’nın Paris Elçilikleri” adlı tezi ile tamamladı. 1972 yılında yurda döndükten sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümüne asistan olarak girdi. 1976 yılında Aynı kurumda “Abdülhamid Devri Eğitim Sistemi” adlı tezi ile  doçent ve 1981 yılında “Hamidiye Hafif Süvari Alayları ve II. Abdülhamid’in Doğu Anadolu Politikası” adlı eseri ile profesörlüğe  yükseldi. 1982-1985 yıllarında ve 1986 yılında Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi,  Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı. Türk Tarih Kurumu üyeliği ve yayın kolu başkanlığında bulundu. 1992 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’ne gelen ve Fen Edebiyat Fakültesi Kurucu Dekanlığını yapan Kodaman, geçtiğimiz yıllarda emekli olmuş ve Isparta’da yaşamını sürdürmekteydi.

Gazetemizde de zaman zaman köşe yazıları yazarak katkı sunan Kodaman, Yalvaç’a ve köyüne düşkünlüğüyle bilinirdi.

1995 genel seçimlerinde MHP’nin Isparta 1. sıra adayı olan Kodaman, milletvekili olmak için yeterli oyu almış, ancak MHP’nin barajı geçememesi nedeniyle meclise gidememişti.

1996’da Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlük seçimlerinde de en yüksek oyu alan hemşehrimiz Kodaman, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından bu göreve atanmamıştı.

Türk dünyasının önde gelen tarihçilerinden olan Kodaman, özellikle Ermenilerin sözde soykırım iddialarına karşı mücadele eden önemli bilim insanlarımız arasında yer alıyordu.

Kodaman’ın makaleleri Millî Eğitim ve Kültür, Hacettepe Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, Türk Kültürü Araştırmaları, Tarih Dergisi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, Millî Kültür, Türk Kültürü, Yeni Çığ, Kemalist Atılım, Kültür ve Eğitim, Yeni Düşünce, Töre Dergisi, Kaynaklar, Belleten, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Kardelen, Tercüman, Türk Yurdu, Forum, Dış Politika, Samsun Rotary Kulübü Bülteni, Standart, Tarih ve Medeniyet, Yeni Türkiye, Akademik Açı, Yörtürk, Akdeniz, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Bülteni, Özyalvaç, Gülses, Millet, Kurultay, Eğitim gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Çok sayıda bilimsel toplantıya katıldı. Özellikle Osmanlı yönetim sistemi, Ermeniler, etnik farklılıklar, Atatürkçülük gibi konularda konferanslar verdi, sempozyumlarda konuşmacı olarak yer aldı. Almanya’da “Ermeni Türk İhtilafının Başlangıcı”, “İngiltere’de Türk Dünyasının Meseleleri” başlıklı konferanslar verdi.

ESERLERİ:

Şark Meselesi Işığında II. Ab-dulhamid’in Doğu Anadolu Siyaseti (1983), Türk Millî Bütünlüğü İçerisinde Doğu Anadolu (1986), Abdülhamit Devri Eğitim Sistemi (1987),  Les Ambassades De Moustapha Rechid Pacha a Paris / Imprimerie de la Societe Turque d’Histoire (1991), Tesalya Tarihi (1993), Türkler-Ermeniler ve Avrupa(çeviri, 1994), Son Vak’anüvis Abdurrahman Şeref Efendi Tarihi(1996), Hafız İbrahim Demiralay’ın Hatıratı / Isparta’da Millî Mücadele(yay. haz., Hasan Babacan ile, 1998), Cumhuriyet’in Tarihi-Fikri Temelleri ve Atatürk (1999), Ermeni Macerası (2001), Mustafa Reşid Paşa’nın Paris Elçilikleri.

Değerli hemşehrimiz Kodaman’a Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.