Son Dakika
Emhal Besi Çiftliğine bayan eleman aranıyor
Yalvaç’ın üreten ve üretken markası: DURUTÜRK
ELBENGİLİ PVC-Alüminyum-İnşaat’tan BAYRAM TEBRİKİ
Yalvaç’ta perde, tül ve nevresimin adresi: ERTEN…
Yalvaç’ta 15 yıldır el yapımı PİZZA’nın tek adresi: Dr. Pizza…
Yalvaç’ın kazanma ustası 10. seçiminden %95’le galip çıktı
İnsanların savaş, ekonomik krizler, doğal afetler, kıtlık ve salgın hastalık günlerinde korku ve mecburiyetle eve kapanmak zorunda kaldıkları günlerde en çok düşündüğü ve tedirginlik duyduğu konuların başında gelecek kaygısı gelir. Bu dönemlerde insanlar kendileri ve yakınları için bir çıkış arar. Zor günleri geride bırakmanın ve güzel günlere ulaşmanın hayalini kurar. Her karanlık gecenin ardından doğacak güneşi beklercesine ümidini korumanın yolunu arar.
Dünya tarihinde geçmişe baktığınızda, anlatılan göç hikayelerini dinlediğinizde sonunda ölüm bile olsa insanların zorlukları aşma azmi içinde umuda yolculuğa çıktıklarını görürsünüz. Yolu göze alamayan yaşlıların gençlerini kaybetmeyi göze alarak onları bu yolda teşvik ettiklerini duyarsınız. Bizim için umut yok bari sizlere kendinizi kurtarın dedikleri size anlatılır. İnsanın olduğu her yerde koşullar ne olursa olsun ümitlerin yeşerdiğine şahit olursunuz.
Dünyada doğal ya da doğal olmayan ortaya çıkan sorunlar bilge insanlarca geleceğe aktarılsa da, tarih kitaplarında geleceğe ders mahiyetinde bilgiler aktarılsa da insanoğlu bir türlü geçmişten ders almamaktadır.
Dünyayı insanlar için yaşanmaz bir yer haline getirmeye ve birbirine ve doğaya zarar vermeye devam etmektedir. Bazı doğal afet günlerinde insanlar ve ülkeler arasında dayanışma görüntüleri bizleri üzüntü ile karışık sevindirse de insanlık benzer hataları ile dünyayı yaşanmaz bir yer haline getirdiğini görememektedir. Her ne kadar bazen insanlar kötü tablolar karşısında karamsarlığa düşse de yaşam mücadelesine devam etmekten geri durmamaktadır. Aslında insanlar dün olduğu gibi bugün de belki de yarında bu duyguları yaşayacaklar. Tarihçiler yine kendi cephelerinden yaşananları yazacaklardır.
İnsanlar yine karanlık günleri yaşayacaklardır. İnsanlar geçmişin kalıntıları üzerinde yürürken, geçmişi okurken ve fotoğrafları ile görürken üzüleceklerdir. Sonunda her çağda olduğu gibi zor günler yine bitecek, ardından güzel günler gelecektir. Her gecenin sonunda insanlık bir sabaha uyanacaktır. İnsanlar için güneş yine karanlıkların ardından doğacaktır. Ümit ışığı insanların yüreklerinden hiçbir zaman sönmeyecektir.
Güngör Kaya’yı Kaybettik
Türk çiftçisi 1980’li zor yıllarda ülke tarımına ve Türkiye Ziraat odaları Birliği’ne önemli hizmetlerde bulunmuş bir lideri Güngör Kaya’yı kaybetti.
Güngör Kaya Türk çiftçilerinin tek mesleki örgütü olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) unutulmaz simalarındandı. Güngör Kaya TZOB’de çalışma hayatıma başlamama fırsat verendi. Onun sayesinde tarımı, çiftçileri, çiftçi örgütlerini ve kooperatifleri tanıdım. Ülke ekonomisinin temel taşı olan tarım sektörünü her yönü ile tanıdım. Tarım ve Ormancılık sektörü ile kooperatifler ile ilgili ülkede yürütülen birçok çalışmada yer aldım. Ziraat fakültesi ekonomi bölümünden mezun bir biri olarak ülke tarımının nabzını tutan bir örgütün içinde üye çiftçilerimizin, çiftçi liderlerinin ve meslek büyüklerimin deneyimlerinden faydalandım. Ülke tarımındaki olumlu ve olumsuz gelişmeleri yakından izledim. Tarımda lobiciliğin ve Tarımsal haberciliğin sektör için ne kadar önemli olduğunu yakından yaşadım.
TZOB’de yetişen biri olarak hiçbir zaman Güngör Kaya’yı ve geçmiş yöneticilerimizi hiçbir unutmadım. Onun öğrettiği gibi geçmişe her zaman vefalı biri olmaya çalıştım. Korona Salgının insanları hapsettiği bir dönemde meslek büyüğüm ve hocam kabul ettiğim Güngör Kaya’nın vefatına çok üzüldüm. Salgın yasaklarının ve engellerinin etkili ile birçok TZOB’nin eski çalışanı olarak cenazesine bile gitmek nasip olmadı. Yüzyılın insanlık için bir afet ve yıkım olan korona salgının esiri olarak köşelerimizde gözyaşlarımız boğazımıza düğümlenerek onu andık, geçmişten bugüne onun ile yaşadıklarımızı paylaştık. O yıllardaki iş arkadaşlarım ile kayıplarımızı ve geçmişte yaşadıklarımızı bir film karesi gibi gözümünüz önünden tek tek geçirdik. Bir daha görememenin ve konuşamamanın acısı içinde ardından hayır dualar edebildik.
Güngör Kaya Tokat Ziraat Odası Başkanlığı yaptığı dönemde uzun süre TZOB’nin efsanevi Başkanı Osman Özbek’in ekibinde Yönetim Kurulunda yer almış ve bir süre Genel Sekreterlik görevini sürdürmüştü.
Çiftçiler için 1980’li yılların serbest piyasa ekonomisi içinde Türk tarımın yok sayılmaya başladığı zor günlerde çiftçi hakları için korkusuzca mücadele eden TZOB’de önemli görevler üstlendi. O dönemlerde askeri Yönetimin gölgesindeki hükümetin baskısına rağmen çiftçi hakları savunuluyordu.
Ülkenin her yanı adım adım ziyaret edilerek ziraat odaları ve çiftçilerle görüşülüyordu. Tüm tarımsal ürünlerde maliyet araştırmaları en bilimsel yöntemlerle hazırlanıyordu. O dönemin teksir makinaları ile basılan basın bildirileri, matbaalarındaki tipo baskı makinalarının zorluklarına rağmen en hızlı şekilde basılıp yayınlanıyordu.
Çiftçi ve Köy Dünyası Dergisinde kamuoyu ile paylaşılıyordu. Kamuoyuna çiftçinin sesi en doğru ve bilimsel çalışmalar ışığında sunuluyordu. Tüm bu bilgiler gerek yerel gerekse ulusal basın ile paylaşılıyordu. Basın ile paylaşılıyordu. Hükümete raporlar halinde sunuluyordu. Hatta demokrasinin kesintiye uğradığı ve karşı çıkanların mahkemeye verildiği bu dönemlerde mitingler bile yapılıyordu.
İşte bu dönemlerde Güngör Kaya Yönetim Kurulu üyesi ve Genel sekreter olarak çalışmaların hazırlanmasına ve yürütülmesini sağlıyordu. Yönetimin ve personelin bir takım ruhu içinde çalışmasında öncü roller oynuyordu. TZOB Başkan Osman Özbek önderliğinde Güngör Kaya’nın yer aldığı yönetim kurulu büyük bir uyum ve dayanışma içinde o zor günlerin aşılmasında rol oynuyorlardı.
TZOB’nin mali zorlukların karşı az sayıdaki çalışanı ile mucizeler yaratmaya çalışıyordu. Uzun yıllar sivil toplum örgütü lideri ve bir politikacı olarak babacan tavrı ile takım ruhu içinde TZOB ekibini yönetiyordu. TZOB’nin geleceği için önemli olacak danışmanlık sisteminin ilk adımı olan Önder Çiftçi Danışmanlık Projesinin ülkemizde uygulanmasında emeği geçenlerden biriydi. Ne yazık ki bugün bile Türk tarımı için önemli bir model olan bu projenin önemini sonraki yönetimler görememişti. TZOB’den ayrılan Önder Çiftçi danışmanlık Projesi kapsamında kurulan Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri günümüzün örnek örgütlerden biri haline geldi.
Güngör Kaya çevresinde sevilen, sayılan, babacan, çözüm üreten, yardımsever ve çalışmalarında iz bırakan kişilikti. O iyi bir aile babası, iyi bir çiftçi, iyi bir çiftçi lideri, yönetici, politikacı ve dava adamı özetle bir halk insanıydı. Onu sonsuzluğa uğurladık. Ama her zaman onu kalbimizde yaşatacağız ve her zaman rahmet ve şükran ile anacağız. Nurlar içinde uyu Güngör Başkanım.
Etiketler: Özyalvaç » Ünal ÖrnekYorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler