“Giyilebilir Keçe” SDÜ’de Anlatıldı
Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı tarafından düzenlenen “Giyilebilir Keçe” etkinliğine “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” Ayfer Güleç katıldı.
Ayfer Güleç, deneysel keçe uygulayıcısı ve anlatıcısı olarak katıldığı etkinlikte, keçe sanatına ilişkin bilgiler verdi. Keçenin, Neolitik Dönemden günümüze hayatın her alanında var olduğunu belirten Güleç, keçenin dünyadaki ilk tekstil ürünü olduğunu söyledi. Güleç şöyle konuştu: “İlk tekstil ürünü diyorum çünkü dokuma kumaşlar başlamadan önce yapılmış ilk yalın giysidir. Ve sadece kuzu, koyunyünü, zeytinyağı içeren sabunlu su ve insan emeği gerektiren çok doğal bir materyaldir. Minimalist yaşam kültürünün de en önemli tanıklarından birisidir. Çünkü keçenin göçer kültürde çok önemli bir yeri vardır.”
Keçenin öncelikle bir sağlık materyali olduğunun altını çizen Güleç, keçeyi ekolojik moda akımının en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkati çekti. Güleç şunları söyledi: “ Keçe sıcağı sıcak tutar. Soğuğu ise soğuk. Aynı anda bir izolasyon malzemesidir. Ateşe dayanıklıdır. Termos etkisi yarattığını söyleyebiliriz. Buzu sarsanız erimez, çayın ısısını koruyabilirsiniz.”
Tüm Geleneksel Sanatların Korunması İçin Yapısal Dönüşüme İhtiyaç Var
Kendisinin ustasının son çırağı olduğunu belirten Güleç, keçenin modern hayatta yerini alması adına akademik, tasarım, uygulama ve üretim aşamalarında yok olmaması için mücadeleye devam edeceğini söyledi. Hayatını keçeye adadığını belirten Güleç, “Ben keçeyi katma değeri yüksek bir ürüne çevirdim. Ama benden sonrası yok. Dolayısıyla keçe de dahil tüm geleneksel sanatların korunması adına kapsayıcı yapısal dönüşümlere ihtiyaç var. ‘Geleneksel Sanat İcracıları’, ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ tanınır, bilinir, görünür ve ulaşılabilir olması gerek.
Halı, Kilim Ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Genç ise, bu tür etkinliklerle öğrencilerin sanatçı ve zanaatçılarla buluşmasının önemli olduğuna dikkati çekti. Öğrencilerin mesleki bakış açılarını geliştirmek istediklerini belirten Doç. Dr. Genç, etkinliğe Halı Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri öğrencilerinin yanı sıra Tekstil Bölümü öğrencileri, Halk Eğitim Merkezi öğrencileri ve Burdur, Antalya illerinden de katılımcıların olmasının etkinliğe ayrı bir değer kattığını belirtti.
Etiketler:
Giyilebilir »
Keçe »
SDÜ