Son Dakika
Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde oluşturulması hedeflenen Esnaf Dijital Değişim, Dönüşüm, Destek Ofisi ve esnafın dijitalleşmeye uyum sağlayabilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi için SDÜ ile işbirliğine gidildi.
Pandemi dönemiyle birlikte elektronik pazarlamanın daha çok ön plana çıkmasıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin hızlı ve maliyeti fazla olmayan dijital dönüşüme adapte olmaları için esnaf Odaları Birliği bünyesinde Dijital Değişim, Dönüşüm, Destek Ofisi oluşturulması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda da SDÜ ile işbirliğine gidilerek, yol haritasının belirlenmesi için Birlik binasında toplantı düzenlendi. Toplantıya SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Balkanı Prof. Dr. Zihni Tunca, SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertan Beceren ve oda başkanları katıldı.
ESNAFIMIZI DİJİTAL DÖNÜŞÜME ADAPTE ETMEK ZORUNDAYIZ
Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, teknolojinin, birçok alanda kendini net bir biçimde göstermeye başlaması, öte yandan pandemi dolayısıyla ticaret hayatında yaşanan değişiklikler sebebiyle, çok sayıda sektörün gelişmelere ayak uydurarak teknolojik alanlardaki çalışmalara hız vermek zorunda kaldığını söyledi. Teknolojinin yeni bir gereksinim olarak ortaya çıkardığı dijitalliğin de, iş hayatında da etkin olarak kullanılmaya başlandığını ileten Başkan Tural “Pandemi sebebi ile değişkenlik gösteren pazarlama dünyası, elektronik pazarlama ve dijital platformlar yardımı ile klasik pazarlamanın geleneksel yöntemlerini geride bırakmıştır. Esnaf ve sanatkarımızın değişen pazarlama yöntemlerine uyum sağlayabilmeleri için hızlı ve maliyeti fazla olmayan dijital dönüşüme adapte olmaları kaçınılmaz hale gelmiştir. Satış analizleri, reklam verebilme özelliği, sosyal medya kullanımı, e-ticaret platformları gibi bir çok teknikle pazarlamanın doğasında olan satışları artırma online olarak kullanıldığında etkisi daha hızlı ve fazla olarak görülmektedir. Bu nedenle esnaf ve sanatkarımız dijital gelişmelere açık olmalı ve yenlikleri takip edebilmelidir. Ancak belli bir orandaki esnaf ve sanatkarımızın teknolojiyi kullanabilme ve imkanlarından yoksun bulunmaları sebebiyle esnaf ve sanatkarımızın dijital dönüşüme uyum sağlayabilmesi için Birliğimiz bünyesinde Esnaf Dijital Değişim, Dönüşüm, Destek Ofisi açılması planlanmaktadır. Bu ofis aracılığı ile; esnaf ve sanatkarın üretmiş olduğu mal ve hizmetlerin dijital platformlarda tanıtımı, pazarlanması, teknik destek, sanal fuarlara katılım, ihracat, ithalat vb. hususlarda destek sağlanması amaçlanmaktadır. Üniversitemiz de bu konuda gereken desteği veriyor. Başta Rektörümüz olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Bu destek ofisini Birliğimiz bünyesinde açarak esnafımıza yön göstereceğiz. Ayrıca Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürümüzle bu konuda görüşme gerçekleştirdik. Kısa zamanda yeniden görüşüp ESBİS veri tabanından nasıl yararlanabileceğimize dair bir çalışmamız olacak ” açıklamasında bulundu.
YOL HARİTASI ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ
SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Balkanı Prof. Dr. Zihni Tunca, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural’a bu projeden dolayı teşekkür ederek “Küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından önemli bir proje. Özellikle pandemi döneminde esnaf ve sanatkar için dijitalleşmenin önemi ortaya çıktı. Buna uyum sağlayan esnafımızın dijitalleşme sayesinde ciddi başarılar elde ettiğini görebiliyoruz. Burada sizlerle bir araya gelerek bir yol haritası çıkarmayı amaçladık. Dijitalleşmenin hangi boyutuna öncelik vererek hazırlık yapma konusunda uyumlu bir işbirliği yapabileceğimiz konusunda önemli bir toplantı. Esnafın tüm kesimlerinin temsilcilerinin bu toplantıya katılmış olması da bizler için son derece değerli” dedi.
ÖNCE CHECK UP YAPILMALI
SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ertan Beceren de, daha önce esnaf odaları temsilcileriyle düzenledikleri toplantılarda değişim yönetimi üzerinde durduğunu anımsatarak “Artık girişimciliğin adı değişti. Girişimcilik eskiden yatırım yapmak gibi düşünülüyordu ama ne iş yaparsanız yapın yenilikçi düşünceyle bunu pekiştirmezseniz dışarda kalırsınız. Bu nedenle bu projede öncelikle değişimin neden gerekli olduğuna ilişkin her bir oda için check up yapılması gerekli. Bu konuda ne biliyoruz bakılması gerekir. Bazen değişime direnme meydana gelir. Bu meslek sahibinin ‘şu yaşa gelmişim nasıl ederim nasıl yaparım’ düşüncesinden kaynaklanabilir. Demek ki kurumsallaşmaya ihtiyaç var. O halde dijitalleşme ile birlikte kurumsallaşma kavramı ortaya çıkıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, gördünüz TV’lerde şoförsüz otobüs kullandı. Peki önümüzdeki dönemde halk otobüsleri şoförsüz olursa şoför arkadaşlarımız ne yapacak? Yenilik yapmak zorunda ya o platformda araçları uzaktan kumanda edecek dijitali öğrenecek ya da başka iş aramak zorunda kalacak. O nedenle yeniliklerin sunduğu tehditlere karşı diri olmamız gerekiyor. Eskiden anne babalar çocuklara telefondan bilgisayardan uzak dur derlerdi. Şimdi diyemiyor çünkü çocuk dersi buradan görüyor. O nedenle yenilikler tüm odaları yakından ilgilendiriyor. Yapılacak checkup sonrası yol haritası çıkacak. Stratejik düşünce çerçevesinde zayıf ve üstün yanlar neler ortaya konularak gelecekte arzu edilen durum ortaya konulacak. SDÜ’de ki hocalarımızdan da her konuda faydalanabilirsiniz” dedi.
Toplantı oda başkanları ile SDÜ öğretim üyelerinin karşılıklı görüş alışverişi ile son buldu.
Etiketler: Ahmet Tural » birlik » esnaf » ıspartaYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER