logo

reklam
19 Nisan 2022

ERKEKSENİZ OKUYUN!

 

Kolorektal kanserlerin(Bağırsak kanserleri) yandaki resimde görülen Stage 0 seviyesinden Stage 4 seviyesine gelmesi en çok 2 yıl sürer ve bu evreden sonra tedavi için çok geç kalınmıştır.

Bu nedenle 50 yaşından sonra 2 yılda bir test yaptırın.

Erkeklerde en sık görülen ve ilk başlarda çok belirti göstermeyen kolorektal kanserler (Bağırsak kanserleri) ancak yayıldıktan sonra belirti verir ve bu aşamadan sonra tedavisi zordur.

Ancak erken teşhis edildiğinde başarı şansı %90 dır.

  • Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana geliyor ve bu değişiklikler birkaç günden uzun sürüyorsa,
  • Bağırsakta tam boşalmama hissi varsa,
  • Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma gördüyseniz,
  • Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikayetiniz oluyorsa,
  • Makat kanamanız varsa,
  • Son zamanlarda kendinizi tükenmiş ve yorgun hissediyorsanız,
  • Son zamanlarda iştahsızlık ve  kilo kaybınız varsa,
  • Renginizi solmuş hissediyorsanız veya yakınlarınız soluk ve yorgun göründüğünüzü söylüyorsa,
  • Ailenizde bu hastalıktan vefat etmiş bir yakınınız varsa,

Bu belirtilerin en az biri bile varsa ve yaşınız 50 nin üzerindeyse kesinlikle şikayetlerinizin artmasını beklemeyin.

Bu belirtiler birçok hastalıkta da görülen belirtilerdir ve insanların çoğu bu belirtileri pek önemsemez geçmesini bekler. Siz beklemeyin test yaptırın. Testler, erken kanseri tespit etmenin tek yoludur. Ve uygulaması çok basittir sadece aile hekiminiz veya İlçe Sağlık Müdürlüğümüzden temin edeceğiniz bir test tüpüne bir miktar dışkı örneği vermeniz yeterlidir.

Erken Tanı Testleri 45 yaşından sonra her iki yılda bir düzenli olarak yapılmalıdır.

Gastrointestinal kanama mikroskobik olabilir, bu yüzden göremezsiniz (Doktorlar buna “gizli” kan derler). Görmüyorsanız kanamıyor demek değildir.

 

DİKKAT :

TEST İÇİN ÖRNEK VERMEDEN ÖNCE;

PANCAR, HAVUÇ, ISPANAK türü yiyecekler tükettiyseniz 24 saat sonra örnek verin. Bu yiyecekler içindeki boyar maddeler nedeniyle testinizin hatalı sonuç vermesine neden olabilir.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN;

Kırmızı et ve işlenmiş et, hayvansal yağlar ve karbonhidrat açısından zengin gıdaların (hamurişleri, şeker ve tatlılar) fazla tüketilmesi, beslenmede lifli gıdalara yeteri oranda yer verilmemesi ve meyve-sebzenin az tüketilmesi kolorektal kanser riskini artıran faktörler arasında yer alır. Hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı ve obezite de kanser riskini artıran faktörlerdir. A, C ve E vitaminleri ise kanser gelişiminin azaltılmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, tip 2 diyabet hastalarında da kolorektal kanser görülme ihtimali diğer kişilere kıyasla daha fazladır.

AYRINTILI BİLGİ ve TEST VERMEK İÇİN:

AİLE HEKİMLERİNİZE VEYA

YALVAÇ İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURUN.

TESTLER ÜCRETSİZDİR.

Danışma Hattı: 

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.