logo

reklam
28 Mart 2019

Büyük projeleri gerçekleştirmek için bir beş yıl daha HAYDİ YALVAÇ!

Uzun bir seçim sürecinin sonuna gelindi ve bu hafta sonu, yani 31 Mart 2019 Pazar günü sandığa gidilecek ve beş yıl boyunca yerel yönetimlerin emanet edileceği isimler seçilecek.

İlçemiz Yalvaç’ta önceki seçimlerin aksine, sakin, huzurlu ve hoşgörü içerisinde bir propaganda süreci yürüyor. Bunda son beş yılda yerel siyasette yaşanan barış ve hoşgörü ortamının büyük katkısı olurken; bu durum mevcut başkan Halil Hilmi Tütüncü’nün geçen seçim verdiği en önemli vaat olan huzur ve saygı ortamının tesis edilmesi sözünün yerine geldiğinin en büyük kanıtı olarak gösteriliyor.

Evet, hafta sonu yapılacak seçimler için herkes nefesini tutarken, Yalvaç’ta yapılan anketler ve gözlemler, bu yarışın sonucuyla ilgili belli ölçüde fikir veriyor.

Bu ortam içerisinde son günlerinde geldiğimiz seçim sürecinde, birkaç gün sonra sandığa gidilecekken, mevcut Belediye Başkanı ve MHP Yalvaç Belediye Başkanı Av. Halil Hilmi Tütüncü, gazetemize verdiği mülakatta, umut veren güzel açıklamalarda bulundu.

Zorlu, emek ve mesai harcanmış, ancak büyük bir zevk ve huzurla sürdürülen beş yıllık icraat dönemi yaşadıklarını belirten Başkan Tütüncü, seçimlerin birer tazeleme ve onay sunma açısından önemli bir fırsat olduğunu kaydetti ve “Kıymetli hemşehrilerime diyorum ki, büyük projeleri gerçekleştirmek için bir beş yıl daha HAYDİ YALVAÇ!  Belediyemizi, şehrimizi huzur ve güleryüzle ayağa kaldırdık, bu beş yıl da hep birlikte koşacağız.” dedi.

Seçime sayılı günler kalan şu günlerde Başkan Tütüncü ile seçmenin cevabını merak ettiği önemli soruları yönelttik ve umut dolu, güzel cevaplar aldık.

İşte o mülakat:

Yalvaç Gazetesi: 30 Mart 2014 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde yüksek bir oy oranıyla göreve geldiniz. 5 yıllık görev süreniz doldu ve birkaç gün sonra yeniden seçime gideceğiz. Siz de Milliyetçi Hareket Partisi’nin yeniden adayı olarak neler söylersiniz?

Tütüncü: Sizin de belirttiğiniz gibi her zaman en doğru kararı verme yetisine sahip olan Yalvaç Halkı 5 yıl önce Yalvaç’ı yönetme şerefini şahsıma tevdi etti. Bu bir anlamda doğup büyüdüğümüz bu kente olan borcumuzu ödeme fırsatı demekti bizim için. Görev süremiz olan 5 yılı da bu şuurla tamamlamaya çalıştık. Ancak takdir edersiniz ki borçlu olduğunuzu düşündüğünüz bir kente hizmet etmek için 5 yıl yeterli bir zaman değil. 5 yıl öncekinden çok donanımlı ve çok daha tecrübeli bir şekilde ilk dönemimde projelendirdiğimiz birçok çalışmayı hayata geçirmek için bu göreve yeniden talibim.

 

Yalvaç Gazetesi: Yani bir nevi diyorsunuz ki; ilk dönem çıraklık dönemini tamamladık?

Tütüncü: Elbette. Ancak sadece çıraklık değil, çıraklık ve kalfalık dönemini tek dönemde yaşamış olduk. Şimdi Yalvaç’tan ustalık dönemi için icazet istiyorum. Çünkü ilk dönemimizde yaptıklarımız ve projelendirip zaman içerisinde yapmayı planladıklarımız için bir döneme daha ihtiyacımız var.

 

İLK İŞİMİZ KONUT PROJESİ

Yalvaç Gazetesi: Peki, nedir bu ikinci döneme bıraktığınız projeler? İkinci dönemizde neler göreceğiz ve Yalvaç’ı neler bekliyor?

Tütüncü: Yalvaç’ı güzel şeyler bekliyor. Her anlamda ve alanda güzel şeyler. Projelerimizle birlikte hazırız. Ama öncelikli olarak ben yakın zaman da halkımızla paylaştığımız ve 2 gün içerisinde 3 bin talep aldığımız konut projemizden bahsetmek istiyorum. Zira bunun bir seçim vaadi olduğu, yeniden seçildiğimiz takdirde unutulacağına dair söylentiler var. 31 Mart günü göreve geldiğimizde, 1Nisan’da çıkıp bu 1 Nisan şakasıydı, konut falan yok ortada dersek bu halk sizi tüfekle kovalar. Nasıl ki bazı hassas konular üzerinde insanların duygularıyla oynanamazsa, halkımızın ev sahibi olma ümidi üzerine de umut tüccarlığı yapılamaz. Bu işler çocuk oyuncağı değil. Allah nasip edip 1 Nisan sabahı göreve başladığımızda kollarımızı sıvayacağımız ilk işlerden birisi konut projemiz olacaktır. Buna seçim yatırımı gibi suçlamalar yöneltenler bu işin üzerinde profesyonel bir ekiple 19 aydır çalıştığımızı unutmasınlar.

 

TOKİ’YE DEĞİL, YERLİ ESNAF ve İNŞAATÇIYA

Yalvaç Gazetesi: Bir de Toki neden gelmiyor ve neden kooperatif gibi sorularda vatandaşın merak ettiği konular arasında. Bu konu hakkında neler söylerseniz?

Tütüncü: Neden kooperatif usulüyle bu konutları yapmak istediğimizi de belirteyim. Öncelikle Konutları belediye olarak yaptığımızda KDV %18, kooperatif olarak yaptığımızda %1 oluyor. Oran olarak söyleyecek olursak %17’lik bir kârımız olacak buradan. Şunu da belirtmem lazım. Yalvaç’ta doğrudan ya da dolaylı olarak ortalama 770 ila 800 aile inşaat sektöründen ekmek yiyor. Diyelim ki TOKİ’yi Yalvaç’a getirdik. TOKİ’nin gelmesi için de uğraştık o da ayrı bir konu ancak, vatandaşlarımızın fırsat bulurlarsa çevre ilçelerdeki TOKİ örneklerini de incelemelerini de tavsiye ederim. Küçük bir araştırmayla bile görürler ki yerli esnafa bir çivileri bile nasip olmamıştır. Yerli usta, kalfa, çırak ve işçi çalıştırmamaktadırlar. Bu noktada az önce bahsettiğim 770 ailemizi biz göçe mi zorlayalım, yoksa başka iş alanlarına yönelmelerine sebep mi olalım? Bu tamamen Yalvaç’ın kaynaklarını kullanarak hayata geçirmeyi amaçladığımız bir proje. Tabi bu hususta da bu falan şahsa verilir, belirli müteahhitler üzerinde yoğunlaşılır gibi şeyler de söylenmekte. En az 50-100 daire yapabilecek tüm müteahhit arkadaşlarla görüştüm. Hem kendi aralarında rekabeti sağlamak hem de Yalvaç’ta dinamizm oluşturmak amacıyla hepsiyle masaya oturulabilir. Tamamen Yalvaç kaynaklarının kullanılacak olması hasebiyle kooperatifin, ilçemiz için en hayırlısı olduğu kanaatindeyiz.

 

KONUT ALANINDA HİÇBİR SORUN YOK

Yalvaç Gazetesi: Peki konut yapılacak olan arsanın kamuya tahsis edildiği ve buraya toplu konut yapılamayacağına dair iddialar var. Bu iddialara ne diyorsunuz?

Tütüncü: Bu konuda bu iddiayı ortaya atanlar da kendi toplu konut projeleri için aynı alanı gösteriyor. Ben de buna diyorum ki; madem burası kamusal alansa bu iş sana helal, bana haram nasıl oluyor bu? Bunlar hiç aslı astarı olmayan, milletin kafasını karıştırmaya yönelik iddialar. Bu iddiayı ortaya atarak tek amacı kafa karıştırmak olanlar, 10 Eylül 2014 tarihinde, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 22. ve 23. maddelerinde değişiklik yapıldığını bilmeliler. Yapılan bu değişiklik bu alanın toplu konut alanı olarak değerlendirilmesini mümkün kılıyor.

Bakın ne diyor Kamulaştırma Kanunu’nun “Mal sahibinin geri alma hakkı” başlıklı 23. Maddesi:

“Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl içinde, kamulaştırmayı yapan idarece veya 22. maddenin dördüncü fıkrası uyarınca devir veya tahsis yapılan idarece; kamulaştırma ve devir amacına uygun hiç bir işlem veya tesisat yapılmaz veya kamu yararına yönelik bir ihtiyaca tahsis edilmeyerek taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi veya mirasçıları kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmaz malını geri alabilir. (1) Doğmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmayan geri alma hakkı düşer. Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen süreler geçtikten sonra kamulaştırılan taşınmaz malda hakları bulunduğu iddiasıyla eski malikleri veya mirasçıları tarafından idareden herhangi bir sebeple hak, bedel veya tazminat talebinde bulunulamaz ve dava açılamaz.” Aynı kanunun 22. maddesinde de, “Bu madde hükümleri, kamulaştırmanın kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl geçmiş olması hâlinde uygulanmaz.” diyor.

Yasa bu kadar açıkken, ömrünü hukuk mesleği içerisinde geçirmiş bir belediye başkanı varken; o belediye başkanının hukuka uygun bu projesiyle ilgili vatandaşın kafasını karıştırmaya çalışanların, memleket ve vatandaş lehine hareket ettiğini söylemek mümkün müdür? Herkesin sahip çıkması gereken bir projedir bu. İnşallah, seçimin hemen ardından, halkımızın büyük beklenti içerisinde olduğu bu projeyi en hızlı şekilde hayata geçireceğiz. Halkımız rahat olsun.

 

Yalvaç Gazetesi: Özellikle mahallelerimize özel olan bir projeniz daha var, heyecan uyandıran projelerinizden biri. Mahalle Evleri Projesi nedir?

Tütüncü: Ben bu projeyi anlatırken önce hep kendimden örnek veriyorum. Modern dünya insanı giderek daha da yalnızlaştırarak birbirimizle olan bağlarımızı koparıyor. Nasıl bir yozlaşma ki, bizler bile zaman zaman komşularımızı tanımaktan, onlarla oturup sohbet etmekten uzak kalabiliyoruz. Komşusu açken tok yatan bizden değildir anlayışıyla yoğrulmuş bir millet modern dünyanın bir takım araçlarının etkisiyle bakın ne durumlara gelebiliyor. Mahalle Evleri projesi bütün bu yozlaşmanın bir nebze önüne geçebilmek için ortaya koyduğumuz bir proje. İstiyoruz ki mahallelerimizde, mahalle sakinlerinin bir araya gelebileceği, küçük işlerini eski imece kültürü ile yapabileceği, kaynaşmanın ve dayanışmanın hat safhada yaşandığı belli yapılar olsun. Bu yapılarda aynı zamanda okuma, yemek ve davet salonu, muhtar odası gasilhane, bay ve bayan wc’ler olsun. Bir yandan mahalle kültürümüz bu evlerde yaşasın, bir yandan da eğitime, kültüre ve sanata da hizmet etsin. Düşüncemiz budur. En özet haliyle Mahalle Evleri Projesi budur.

 

Yalvaç Gazetesi: Yine çok fazla ses getiren projelerinizden biri olan Aile Yaşam Merkezi. Aile Yaşam Merkezi nedir?

Tütüncü: Bizim neslimiz Yalvaç’ta bazı şeylerden mahrum olarak büyüdü. Ben yine kendimden örnek vereceğim ama ben hala yüzmeyi bilmem mesela. Ve benim akranlarım arasında da yüzmeyi bilmeyen kişi sayısı hayli fazladır. Burada asıl amacımız bizim birçok alanda yaşadığımız eksiklikleri bizden sonraki nesillere yaşatmamak. Yine yüzme havuzundan örnek verecek olursam bizim bazı nedenlerden dolayı geciktirmek zorunda kaldığımız bir iştir. Tabi Aile Yaşam Merkeziyle sadece yüzme havuzu olarak değil, Yalvaç’ın sosyal ve kültürel anlamda birçok eksiğini tamamlamayı amaçlıyoruz. Bowling, bilardo, karate, fitness, konferans salonu, nikah salonu gibi 28 ayrı etkinlik alanını içinde barındıran çok büyük bir merkez olacak inşallah. Bu da yine 2 buçuk senelik bir çalışmanın ürünüdür. Bütün projeleri hazır olup ihale aşamasında olmamıza rağmen seçim öncesi temel atmayı etik bulmadığım dan seçimden sonra Allah nasip ederse başlayacağımız bir projedir.

 

Yalvaç Gazetesi: Projeleriniz arasında Altyapı projesinin de bulunduğunu görüyoruz. Ancak Altyapı hizmetleri tıpkı temizlik gibi belediyelerin asli görevlerinden birisi, sizin bu projeye fazla önem verdiğinizi görüyoruz. Bu altyapı projesindeki ısrarınız nedir?

Tütüncü: Bizim iddiamız hep “Daha Huzurlu, Daha Temiz ve Daha Yaşanılabilir Bir Yalvaç” oldu, ancak şehrin altını tesis etmeden üstünü abad etmek çoğu zaman pek mümkün olmuyor. Alt ve üst yapı çalışmalarını bir arada götürdüğünüz takdirde bu amaçlara ulaşmış oluyorsunuz. Yalvaç’ın su altyapısının 1986 – 1987 – 1988 yıllarında yapıldığını, daha da önceki dönemlerde kanalizasyon hattının döşendiğini ve yağmur suyu çalışmasının ise Yalvaç’ta hiç yapılmadığını öğrendik. Tarihler ve rakamlar önümüzde. Asbestin kanserojen madde olması dolayısıyla asbestli boru üretiminin durdurulduğu ve kentimizde de var olan asbestli boruların kullanım ömürlerini doldurduğu bir zamanı yaşıyoruz. Takdir edersiniz ki altyapı çalışmaları belediye başkanları için her zaman riskli çalışmalar olmuştur. Zira çok uzun bir süreci gerektirir. Bu süreç içerisinde vatandaşın haklı tepkileriyle karşı karşıya kalınır. Dört çiçek dikip kendimize çalışkan belediye başkanı dedirtebilecekken, bütün bunları göze alıp ısrarla altyapı diyoruz. Altyapı projemiz tüm ölçümleri milim milim hesaplanarak iki buçuk yılda tamamlandı. Bu süre zarfında gördük ki suyumuzun tahsis belgesi alınmamış, o işlemleri de tamamladık ve projeyi ihale aşamasına getirdik.

 

Yalvaç Gazetesi: Başkanım seçim beyannamenizi incelediğimizde bunların haricinde birçok heyecan verici ve Yalvaç’ımızı kalkındıracak projeler mevcut olduğunu görüyoruz. Genel olarak bunlar hakkında söylemek istedikleriniz neler?

Tütüncü: Elbette ki Güneş Enerji Santrali, Millet Bahçesi ve Sosyal Tesisi, Soğuk Hava Deposu, Hayvan Pazarı projesi, Sebze- Meyve Hali projesi gibi birçok projemiz hazır. Yalnız burada şu hususu da belirtmek istiyorum ki gerekli etüt çalışmalarını yapmadan resmi projesini hazırlamadan son tahlilde de onu ihale aşamasına getirmeden bu benim projemdir diye halkımın karşısına hiç çıkmadım. Allah’ın izniyle 1 Nisan sabahı itibariyle görevi yeniden teslim aldığımızda tüm projelerimiz için “Bismillah” diyerek işe koyulacağız.

 

Yalvaç Gazetesi: Başkanım, Yalvaç halkına, seçmenlerinize sandığa gitmeden önce vermek istediğiniz son bir mesaj var mı?

Tütüncü: Güzel bir dönem geçirdik, şimdiden söylüyorum, bundan çok daha güzel beş yıl daha geçireceğiz. Seçimler şehrimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun inşallah…

Etiketler: » » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.