Son Dakika
Isparta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in uzun süredir üzerinde çalıştığı 2. üniversite için çok önemli bir gelişme yaşandı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in Isparta’ya en büyük sözü olarak kayıtlara geçen ve üzerinde önemli çalışmalar yapılan 2.Üniversite konusunda ilk somut adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla YÖK’te başlatılan çalışmalar kapsamında hukuki altyapı için ilk adım atıldı.
İşte Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in konuyla ilgili açıklaması:
Çok Kıymetli Ispartalılar, Isparta sevdalıları
Bir yanda küresel güçlerin bulunduğumuz coğrafyada yaşattığı zorluklar diğer yanda ülke siyasetinde ayak oyunları ile mücadele ederken Türkiye hayalimizde hiç eksilme olmadan çalışmaya yılmadan devam ediyoruz. İnanıyorum ki gelecek için şimdi yatırım yapmazsak ne ülkemizin kalkınmasına ne de demokrasi mücadelemize gerçek anlamda katkı yapmış olmayacağız. O yüzden Isparta’yı geleceğe taşıyacak altyapı ve üstyapı projeleri şahsımın ve AK Parti’nin hep önceliği olagelmiştir. Yakın zamanda Isparta’nın çehresini değiştiren sağlık, ulaştırma, asfalt ve yol iyileştirme, yeni okullar ve yurtlar, sanayi bölgelerimizin genişletilmesi yatırımlarını cumhurbaşkanımızın desteği ile hızla hayata geçirdik. Özel sektörden dünya markalarının Isparta’ya yatırım yapmasını sağladık.
Son olarak Isparta’nın kuzey ve güney bağlantılarının bölünmüş yol olması konusundaki girişimlerimiz ile karayolu ulaşımında Isparta’nın son kalan eksiği de tamamlanmış olacak. Tüm bu çabaların sonucunda daha yapacak çok işimiz olsa da, Isparta Türkiye’nin yaşanılabilir illeri arasında bir yıldız olarak parladı.
Isparta’nın son 20 yılda sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümü hızlandıran en önemli itici güçlerden birisi kuşkusuz Süleyman Demirel Üniversitesi olmuştur. 1992 yılında kurulduğunda bugünkü kampüsünde birkaç bina, 26000m2 kapalı alan, 5000 civarında öğrenci ve 200 kadar öğretim elemanı ile başlayan üniversite hayali bugün Isparta’nın l 3/6 dönüşmesine katkı sağlayan neredeyse bir dev üniversite halini almıştır. Hatırlatmak isterim ki her yıl 20000’e yakın öğrenci kontenjanı ile SDÜ, Türkiye’nin örgün öğretimde ikinci büyük öğrenci kontenjanı ilan eden üniversitesidir. SDÜ’ye sadece son iki yılda 85 milyon yatırım desteği alınmış, hastaneye kadın-doğum ve çocuk hastanesi, batı kampüse nerdeyse 20000 m2’lik ortak derslik, doğu kampüse yine 20000 m2’lik öğrenci yemekhanesi ve sosyal yaşam alanı, diş hekimliği fakültesine engelli diş hastanesi, Keçiborlu’ya Sivil Havacılık Yüksekokulu bina inşası başlatılmıştır. Üniversite Isparta’mızın sosyal ve kültürel hayatını renklendirmiş, gençlerin her yerde olduğu ve kentimize dinamizm kattığı bir vizyon da kazandırmıştır. Kentin imarından, yeme içme kültüre kadar bir çok sosyal mekan bu sayede hızla gelişmiştir. Artık Isparta bir eğitim-sağlık kenti bir üniversite kenti kimliğine sahip Türkiye’deki sayılı illerden biri olmuştur. Bunun en iyi gözlemini Isparta’ya dışarıdan gelenler yapmaktadır. Ayrıca nüfus verileri de ilimizde gençlerin ne kadar ağırlıkta olduğunu ortaya koymaktadır.
Isparta’nın ve ülkemizin geleceğe taşınmasında gençlere yapılacak yatırım tartışmasız en kıymetli olanıdır. Isparta sevdasının Türkiye sevdasının büyük heyecanı ile gösterdiğimiz çabalar bugün çok kritik bir meyve daha vermiştir: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ispartamıza, Türkiyemize hayırlı olsun. Ispartamız ikinci üniversitesine kavuşmuştur. Sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın tensip buyurmaları ile Isparta’nın üniversite kenti kimliği perçinleyecek bu adımı büyük bir sevinç ile atıyoruz. Kamuoyunun yakından takip ettiği üzere geçen hafta 15 yeni üniversitenin kurulması ile ilgili yasal süreç basına yansımış, hatta Isparta’nın bu listede yer almaması Isparta gündeminde bazı soru işaretlerinin doğmasına yol açmıştı. Yoğun bir YÖK ve siyaset traği ile Isparta’nın bu liste yer alması için gösterilen çaba boşa çıkmayarak Ispartamız ikinci üniversitesine kavuşmuştur.
Uygulamalı bilimler üniversitesi Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Türk yüksek öğretim sistemimizdeki tamamen yeni bir uygulamadır. Bu fırsatın Isparta’da start veriyor olması son derece anlamlıdır. Birçok yeniliği içeren bu kritik vizyonun önemli bazı noktalarını paylaşmak istiyorum. Birincisi, uygulamalı bilimler üniversitesinde öğretimin sektör ve toplum ile bütünleşmesi hedeflenmektedir. Böylelikle sektör ile iç içe geçen bir eğitim modelini benimseyecek öğrenciler ve akademisyenler hem Ispartamızda hem de Türkiyemizde sanayi-hizmet-tarım sektörleri ile kol kola bir eğitim yürütecekler, sektörün sorunları yakından tartışacaklar, çözüm odaklı hareket edeceklerdir. Dolayısıyla yeni üniversitemizi ilimizin kan damarlarında daha çok akarken göreceğiz. İkincisi, öğrencilerin istihdam edilebilirliğinin müfredatlardaki güncellemeler ve tamamen yeni uygulamalar ile artırılmasıdır. Öğrencilerimiz iş hayatına daha çok hazırlanmış, daha deneyimli ve daha donanımlı olarak mezun olacaklardır. Bir anlamda bu diplomaların değerinin istihdam edilebilirlik açısından daha çok artacağına inanıyoruz. Üçüncü olarak, Ispartamız için çok hayati olduğuna inandığım bir vizyonu gerçekleştiriyoruz. İlçelerimizde bulunan meslek yüksekokullarını çok büyük oranda Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlıyoruz.
Artık ilçelerdeki MYO’ların altyapısını güçlendiren, gençlerin sorunların ile bire bir ilgilenen bir model hayata geçmiş olacak. Eğitimin niteliği ve içeriği zenginleşecek. En önemlisi ilçelerimizde yükseköğretime yatırım için daha çok kaynağa sahip olacağız. Açıkçası bunun devrim niteliğini taşıdığını düşünüyorum. Son olarak ifade etmen gerekir ki uygulamalı bilimler üniversitesi ile Isparta adete açık kampüs niteliğini taşımaya başlayacaktır. Şehrin tüm dinamikleri hem öğrenciler hem de halkımız için yaşanabilir bir kent ortaya çıkarmıştır. Isparta’yı her yönüyle öğrenci i ki? an içinde mutluluk duyduğu bir kent olarak devam ettirmek ve açık kampüs görüntüsünü güçlendirmek Isparta’nın üniversitesi olmanın ötesinde üniversite kenti düşüncesi ile sağlamlaştırılabilir. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tam da buna hizmet edecek bir vizyonla kurulmaktadır.
Büyüme kapasitesinin son sınırına yaklaşmış olan Süleyman Demirel Üniversitesi’nin sürdürebilirliğine ve yönetim etkinliğine ikinci üniversite bir anlamda ilaç olacak hem SDÜ hem de ISUBÜ gelişmesinin önünü açılacaktır. Böylelikle SDÜ’nün gelişmesinin ve niteliğinin artmasının önündeki engeller kalkmıştır. Gelecek yıllarda kent nüfusunun genç öğrenciler nüfusunun gerisinde kaldığı bir Isparta’ya kavuşmak artık hayal olmaktan çıkmıştır. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesinden uygulama temelli olan meslek yüksekokullarını, yüksekokulları bünyesine sağlıkla ilgili meslek yüksekokulları dışında devralmaktadır. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri adını alarak tarım potansiyeli yüksek olan Isparta’ya daha çok katkı sağlamak için yeni bir vizyonla yeniden yola çıkacaktır.
Uygulamalı eğitimi temel alan ve uygulama mühendisi yetiştiren Teknoloji Fakültesi de yeni üniversitemizde yer alacaktır. Değerli Hemşerilerim, Uzun bir yolculuğun ardından Isparta’ya, ülkemize, Süleyman Demirel Üniversitemize yeni bir heyecan yeni bir enerji yeni bir vizyon kazandıracak ikinci üniversite hayali Türkiye’de bir ilk olan Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile hayata geçiyor. Gençleri kendi evladı gibi gören Ispartamızın bundan sonra da aynı duygular ile üniversitelerine sahip çıkarak hem Isparta’yı hem de Türkiye’yi daha ileri taşıyacaklarından hiç kuşkum yok. Hepimize hayırlı olsun, bilim dünyamıza ve ekonomimize ufuk olsun.
Isparta için tarihi nitelikteki teklifi 3 AK Partili Milletvekili verdi. Kayseri Milletvekili Mehmet Ali Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu ile Sakarya Milletvekili Mustafa İsem’in verdiği teklif ile SDÜ’nün bazı bölümleri yeni üniversiteye bağlandı. Gerekçe olarak SDÜ’nün öğrenci ve birim sayısının fazlalığı dikkate alınarak yeni üniversite kurulması teklif edildi.
Yeni üniversitenin adı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi oldu.
İşte o komisyon teklifi:
İŞTE BÖLÜMLERİ
Ziraat Fakültesi’nin adı Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi olarak değiştirildi.
Tarım Bilimleri ve Fakültesi
Orman Fakültesi
Teknoloji Fakültesi
Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi
İşletme Fakültesi (yeni kurulan)
Eğirdir Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu
Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu (yeni kurulan)
Mehmet Süreyya Demiraslan MYO
Atabey MYO
Eğirdir MYO
Gelendost MYO
Gönen MYO Isparta MYO
Keçiborlu MYO
Senirkent MYO
Sütçüler MYO
Şarkikaraağaç MYO
Şarkikaraağaç Turizm MYO
Isparta Teknik Bilimler MYO
Uluborlu MYO
Uzaktan Eğitim MYO
Yalvaç MYO
Yalvaç Teknik Bilimler MYO
Yenişarbademli MYO
YALVAÇ’TAKİ ÜÇ YÜKSEKOKUL YENİ ÜNİVERSİTEYE, ATAYALVAÇ SHMYO SDÜ’DE KALDI
Yalvaç’ta faaliyet gösteren 4 yüksekokulumuzdan en son kurulan Atayalvaç Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu SDÜ’de kalırken; diğer üç yüksekokulumuz Isparta Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na alındı. (Kaynak: bomba32-haber32)
Etiketler: ISUBU » SDÜ » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER