logo

reklam

Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi, 54 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyor

Türk Kızılayı, toplumsal dayanışmayı sağlamak ve sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak üzere çeşitli sorumluluklar üstlenmiştir. 146 yıllık köklü geçmişine bağlı bilgi birikimi, deneyimleri ve teknolojik yenilikler ışığında; kan, afet müdahale, sağlık hizmetleri, sosyal yardımlar, gençlik ve eğitim hizmetleri gibi faaliyet alanlarıyla her koşulda, yerde ve zamanda ihtiyaç sahiplerine umut olmaktadır.

Türk Kızılayı’nın önemli faaliyet alanlarından Kan Hizmetleri ise kurumun misyonu ile uyumlu olarak; Kan Bankacılığı alanında tıp biliminin ve teknolojinin tüm imkânlarını toplumun yararına sunmaktadır.

1957 yılında, Ankara ve İstanbul’da açılan ilk modern Kızılay Kan Merkezleri kan bankacılığı alanında hizmet vermeye başlamış; 1974 yılında Kan Bağış Organizatörlüğü Birimi, 1983 yılında Türkiye Kızılay Derneği Kan Hizmetleri Müdürlüğü, 2009 yılında Kan Hizmetleri Faaliyet Alanı Koordinatörlüğü ve 2011 yılı itibariyle ise Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak çalışmalarını yürütmeye devam etmiştir.

Ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı hedefleyen Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin ilgili önerileri doğrultusunda 2005 yılında “Güvenli Kan Temini Programı”nı hayata geçirmiştir. Program kapsamında ise güvenli bağışçılardan temin edilen kan; laboratuvar işlemlerinden geçirilip, bileşenlerine ayrılarak uygun koşullarda hastanelere ulaştırılmaktadır.

2005 senesinden bugüne kadar personel sayısını 844 den 2.099’a; Kan Merkezi ve İstasyon sayısını 29’dan 17 Bölge Kan Merkezi ve 62 Kan Bağışı Merkezine çıkartarak, organizasyonun ülke genelinde yayılması sağlanmıştır. 2005 yılında başlatmış olduğu kan bağışçısı kazanımı çalışmaları sayesinde 342.146 ünite olan kan bağışı sayısını, 2013 yılında 1.640.878 üniteye çıkarmış ve 2014 yılında ise 1.860.256 ünite kan bağışı almıştır.

2007 yılında 5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ülkenin kan ihtiyacının karşılanması görevi Türk Kızılayı’na verilmiştir. 2015 yılında ise ülke kan ihtiyacının tamamının Türk Kızılayı aracılığı ile karşılanması hedeflenmektedir. Gönüllü ve sürekli kan bağışı anlayışını, toplumun her kesimine yaymak amacında olan Kan Hizmetleri, çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliklerine imza atıp; eğitsel ve uygulamaya dönük çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır.

Bazı Projeler ve Reklam Faaliyetleri:

– Hedef 25; proje ile Türkiye’de 18-25 yaş aralığındaki üniversite gençliğine kan bağışı ile hayat kurtarmanın değerini hatırlatarak, onları gönüllü ve düzenli kan bağışçısı olmaya teşvik edip; sorumluluk almalarının sağlanması hedeflenmiştir.

– Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı; proje ile güvenli kan temini konusunda ki problemlerin önlenmesi ve halk sağlığının gelişimi hedeflenmektedir. Başta ilköğretim ve ortaöğretim kurumları öğrencileri (1.-12.sınıf) olmak üzere, ebeveynler, okul idarecileri ve öğretmenlerin, gönüllü-sürekli kan bağışı konusunda bilgilendirilmelerinin amaçlandığı proje kapsamında okullardaki mevcut müfredatın ve ders kitaplarının analiz edilerek, müfredat ile uyumlu kan bağışı eğitim materyallerinin hazırlanması, genişletilmesi ve dağıtılmasıdır.

– Türkiye Kan Bağışı Ligi; Spor Toto Süper Lig’de yer alan takımların taraftarları arasında kan bağışına olan ilginin arttırılması. Futbol camiasında yaşanan gerilime rağmen kulüpleri ve taraftarları bir çatı altında buluşturmaktır.

– 1 Kan 1 Fidan; T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteği ve işbirliği ile gönüllü kan bağışçıları adına; yaptıkları her bir bağış için bir fidanı toprakla buluşturarak, hem doğa hem de sağlık adına katkıda bulunmaları hedeflenmiştir.

Söz konusu organizasyonun önemli bileşenlerinden biri olan, Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Müdürlüğü’nde Antalya, Isparta ve Burdur Kan Bağışı Merkezleri bulunmaktadır. Sorumluluk sahasındaki 54 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacı Bölge Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır. 2014 yılında Türkiye genelinde alınan 1.860.256 ünite kan bağışının 87.566 ünitesi Bölge Kan Merkezi tarafından, duyarlı kan bağışçıları sayesinde alınmış ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Son yıllarda gerek turizm gerekse sağlık turizmi alanında ki yeniliklere bağlı olarak hızlı bir büyüme ve gelişme kaydeden Antalya’da sağlık yatırımları artmış ve pek çok yeni hastane açılmıştır. Ayrıca Antalya, organ nakil merkezleri arasında bir marka haline gelirken; nakiller, Akdeniz Anemili hastaların yoğun olduğu ildeki kan ihtiyacını da- ha da artırmıştır.

2009 yılı Nisan ayına kadar tek bir sabit nokta ve yaklaşık iki mobil ekip ile yürütülen çalışmalar, 2011 yılında Alanya ilçesindeki sabit kan bağışı biriminin açılması ile dördüncü sabit noktaya; Antalya’da ortalama beş-altı mobil, Isparta’ da bir sabit iki mobil, Burdur’da ise bir sabit, bir mobil ekibe çıkmıştır. Kan bağışı otobüsü, tırı ve çadırdan oluşan mobil ekipler, il ve ilçe merkezlerinde halkın yoğun olduğu meydanlara konuşlandırılmaktadır. Çağdaş, konforlu ve hijyenik olan söz konusu araçlar, hem kan bağışçılarının ve bağışçı olmayan insanların ilgisini çekerken hem de iklim şartları ve ulaşım gibi sorunları ortadan kaldırmakta ve kan bağışı sayısının artırmasını sağlamaktadır. Ayrıca mobil araçların temin edildiği bağış ya da sponsorluk uygulamalarıyla ise söz konusu firmaların ve Türk Kızılayı’nın tanıtımı yapılırken bilinirliği de artmaktadır.

Bölge genelinde yürütülen mevcut faaliyetlerin yanında güvenli ve düzenli kan bağışçısı kazanımı programı kapsamında, çeşitli kurum kuruluşlarla işbirliği yapılmakta; sivil toplum örgütleri, üniversiteler, okullar ve fabrikalarda kan bağışı kampanyaları düzenlemektedir.

Merkezin gönüllüler, bağışçılar ve sponsorlardan aldığı güç ve destekle çalışmaları hızla devam ediyor.

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.