logo

reklam

BAĞKONAK GÖLETİ’NDE SU TUTULMAYA BAŞLANDI

Uzun bir süredir atıl durumda olan ve zaman zaman bakım ve onarıma alınan ancak bir türlü faaliyete geçirilemeyen Bağkonak Göleti son çalışmalar sonucu yeniden su tutulmaya hazır hale getirildi.

Yapımına 1995 yılında başlanan ve 2008 yılında su tutularak faaliyete geçirilen Bağkonak Göleti, 2013 yılında meydana gelen kaçak nedeniyle tahliye edilmişti. DSİ tarafından zaman zaman bakım ve onarım çalışmaları yapılsa da bir türlü su tutularak faaliyete geçirilemeyen gölet için Bağkonak Muhtarlığı ve köy halkının 2019 yılındaki ısrarı sonuç verdi.

Bağkonak Muhtarı İsmail Başoda, yaklaşık altı aydır süren gövde dolgu çalışmalarının yapıldığını, memba alanı düzenlemesi ve riprap dolgu çalışmalarının da tamamlanarak göletin hizmete hazır hale getirildiğini bildirdi. Temelden yüksekliği 27 metre ve 1,75 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip olduğu bildirilen Bağkonak Göleti’nin hizmete alınmasıyla bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verimin artacağını, hem de yörede ürün çeşitliliğinin artmasının sağlanabileceğini belirten Bağkonak Muhtarı İsmail Başoda dün göletin hizmete alınması nedeniyle bir tören düzenledi. Törene Isparta İl Genel Meclisi Üyeleri Ahmet Sektioğlu ve Salih Başar, köy muhtarları ve çok sayıda Bağkonaklı vatandaşımız katılım gösterdi.

Su tutulması çalışmaları kurban kesilerek törenle başlatılırken Muhtar Başoda, “Göletimizin yeniden faaliyete geçmesinde emeği geçen herkese köyümüz adına teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Toplam 5.890 Dekar Tarım Arazisi Sulanacak

DSİ’den alınan bilgiye göre, Bağkonak Göleti 1995 yılında “Köy Hizmetleri”’ tarafından yapılarak işletmeye alınmış, sonraki yıllarda Bölge Müdürlüğüne devri yapılmış olup zaman içerisinde bakım ve onarıma ihtiyaç duyulmuştu. Gövde dolgu çalışmaları tamamlanan gölette, memba alanında düzenleme ve riprap dolgu çalışmaları tamamlandı.

DSİ’nin verdiği bilgiye göre, gölette bu yılbaşından itibaren su tutularak 2020 yılında toplam 5 bin 890 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak.

 

Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

DSİ’den alınan bilgiye göre, temelden yüksekliği 27 metre ve 1,75 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Yalvaç Bağkonak Göleti’nin hizmete girmesiyle bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacak. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 8 milyon 500 bin TL katkı sağlanması hedefleniyor.

Göletin hizmete girmesi için emek veren herkese köy halkı adına teşekkür ediyoruz.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.