logo

reklam
08 Eylül 2020

AYLİN CESUR, ELMAYI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

“Ispartalının sorunlarına çare bulmaya geldim” diye yola çıktığını hatırlatan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur,  çiftçiden esnafa, memurdan emekliye sorunları Meclis kürsüsünde dile getirmeye devam ediyor.

ELMA ÜRETİCİSİ HEM ZOR DURUMDA, HEM TEHLİKE ALTINDA

Isparta’nın elmasına ve çiftçisine sahip çıkan Cesur; “Hasattan ihracata elma üretiminin devamlılığı ve geçimlerini elma üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.” dedi ve Tarım Bakanı’nın cevaplamasını istediği soru önergesini Meclis Başkanlığı’na verdi.

Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması gereğinin altını sık sık çizen Dr. Aylin Cesur’un mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecindeki sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını ve hem işçilerin hem bölge halkının riske atılıp atılmadığını, bunlara karşı ne yapıldığını da sorduğu önergesini Meclis Başkanlığına sundu.

Geçtiğimiz aylarda kiraz üreticilerinin sorunlarını dile getiren soru ve araştırma önergeleri ile Meclise taşıyan Cesur şimdi de Gelendost ve Eğirdir ilçelerine dışarıdan gelen mevsimlik tarım işçileri ile ilgili hem işçileri hem bölge halkını ilgilendiren riskleri meclise ve Sağlık Bakanlığına taşıdı.

Milletvekili Aylin Cesur, Isparta ilimizde 2019 yılı itibariyle toplamda 228.347 dekar alanda 732.036 ton elma üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de elma üretiminin  %20,23’lük üretim oranı ile önemli bir yer almaktadır.

Elma üretiminin yoğun olarak yapılan ilçelerin başında Gelendost ve Eğirdir ilçelerimiz gelmektedir. Gelendost ve Eğirdir İlçelerimize, ilçe ve il dışından yaklaşık 7000 kişi mevsimlik tarımsal işçi geleceğini söyleyerek ‘’Pandemi nedeniyle tarımsal üretimin sekteye uğramaması, vatandaşın sofrasına mahsulün ulaşması için büyük emek veren, geçimlerini günlük kazançla sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin salgın nedeniyle, hastalık ya da açlıkla karşı karşıya kalabilecekler ve bölge sağlığı da tehlikeye girecektir.” dedi.

Verdiği soru önergesinde tek tek sorunları dile getirerek Isparta Elmasına ve üreticisine, işçisine sahip çıkan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un, cevaplandırmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorularının olduğu ve Meclis Başkanlığına sunduğu önergesinin tam metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin KOCA tarafından yanıtlanmasını arz ederim. 28/08/2020

Dr. Aylin CESUR

Isparta Milletvekili

“Isparta ilimizde 2019 yılı itibariyle toplamda 228.347 dekar alanda 732.036 ton elma üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de elma üretiminin  %20,23’lük üretim oranı ile önemli bir yer almaktadır.

Elma üretiminin yoğun olarak yapılan ilçelerin başında Gelendost ve Eğirdir ilçelerimiz gelmektedir.

Elma üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği Gelendost ve Eğirdir İlçelerimize, ilçe ve il dışından yaklaşık 7000 kişi mevsimlik tarımsal işçi gelmektedir.

Gıdaya erişimin son derece önem kazandığı bu dönemde hasat dönemi için mevsimlik gezici tarım işçileri büyük önem taşımaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle tarımsal üretimin sekteye uğramaması, vatandaşın sofrasına mahsulün ulaşması için büyük emek veren, geçimlerini günlük kazançla sağlayan mevsimlik tarım işçilerinin salgın nedeniyle, hastalık ya da açlıktan başka seçeneği bulunmamaktadır.

Şehirden başka bir şehre göç ederken koronavirüs nedeniyle geçmişe göre 3-4 kat daha fazla maliyetle giden işçiler maske, dezenfektan ve herhangi bir koruyucu kullanmadan, sağlık açısından her türlü riske açık bir şekilde günde 70-80 TL’ye çalıştırılmaktadırlar.

Kişisel koruyucu ekipmanın ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyyar tuvaletlerin kurulması, yeterli temiz suya erişim gibi uygulamaların tüm tarım alanlarında yaygınlaştırılmaması, riski daha da büyütmektedir.

Gıda güvenliği için günde 12 saat, ağır işlerde, sigortasız ve brüt asgari ücretin altında ücretle çalışan mevsimlik tarım işçilerinin, salgın tedbirlerinin getirdiği ek maliyetleri de karşılaması beklenmektedir.

Yaklaşık 20 metrekarelik çadırlarda yaşayan, elektrik ve suya erişimi yetersiz olarak yaşam mücadelesi veren mevsimlik gezici tarım işçileri ve çocukları salgından etkilenmekte, yoksullukla baş edememektedir.

Bu çerçevede:

  1. Mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecinde hastalığa yakalanmaması ve üretimin olumsuz etkilenmemesi için alınan önlemler nelerdir?
  2. Mevsimlik tarım işçilerinin çalıştığı alanlarda önlemler alınmış mıdır? Mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu bölgeye yerleştikten sonra yerli hak için alınan koruma önlemleri ile ilgili çalışmalarınız var mıdır?
  3. Mevsimlik tarım işçilerine maske, hijyen ve temizlik malzemesi gibi koruyucu ekipman yardımında bulunulmuş mudur?
  4. Covid-19 nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin sağlığı ve onların bölgeye getireceği riskler ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?
  5. Salgının başladığı günden bugüne kadar kaç mevsimlik tarım işçisi sağlık kontrolünden geçirilmiştir? Kaç mevsimlik tarım işçisinde Covid 19 tespit edilmiştir? Bunun illere göre dağılımı nedir?
  6. Mobil gezici sağlık araçlarıyla hangi illerde, kaç geçici çadır yerleşim yerlerinde genel sağlık taraması yapılmıştır, yapılması planlanmakta mıdır?

7. İşveren, İşçilere ve çiftçilere koronavirüs ve korunma yöntemlerine yönelik bilgilendirmede bulunmuş mudur?

  1. Mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu ile gelmeden önceki ve sonrasındaki dönemde koronavirüs vaka artış oranları nedir?”

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.