Son Dakika
İlçemizin kültür hayatı açısından büyük bir emeğin ürünü olan Yalvaç Ağzı ve Folkloru çalışması nihayet kitap olarak yayınlandı.
Hemşehrimiz Mevlüt Karaoğlan tarafından 1972 yılında tez olarak hazırlanan ve yıllardır yayınlanması için büyük gayret gösterdiği eser, Karaoğlan ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Celalettin Demirkılınç’ın çalışmalarıyla geçtiğimiz hafta piyasaya çıktı.
Kitabın yayınlanması nedeniyle gazetemizde ağırladığımız Yazar Mevlüt Karaoğlan, eserini gazetemize hediye ederken, hem çalışmasıyla ilgili bilgi verdi hem de süreci anlattı.
Ankara Üniversitesi’nde Prof.Dr. Hasan Eren’in danışmanlığında 1968-69 yıllarında Yalvaç’ta yüz yüze görüşerek çalışmayı derlediğini belirten Karaoğlan, çalışmayı 1972’de tez olarak sunduğunu ifade etti.
Eserinin kitap olarak yayınlanması için yıllardır büyük çaba sarf ettiğini ancak bugüne kadar bir türlü sonuç alamadığını belirten Karaoğlan, “50 yıllık rüyam nihayet gerçekleşti.” dedi.
Bu çalışmanın yazıya dökülmesinde transkripsiyon denilen işlemin yapılabilmesiyle ilgili zorluklar nedeniyle yıllar boyunca yaşadığı zorlukları kitabının sunuş bölümünde de aktardığını belirten Karaoğlan bu süreci söyle özetliyor:
“1968-1969’da Yalvaç’a gelerek 90’lık dokuz teyp kaseti tutan folklor malzemesi derledim. 1970-1971’de ise bu derlemelerin kaynaklığında tezimin bilimsel incelemesini, düzenlemesini, daktilo yazımını tamamladım. Melodileriyle teyp kasetlerine kaydettiğim türküleri, ilahileri, Ramazan okşamalarını, gelin ve damat okşamalarını notalara dökme önerisinde bulunan Halk Müziği sanatçımız dostum rahmetli Özay Gönlüm’e kasetleri veremeden askere gittim. Ne yazık ki izinli döndüğümde bir yakımı bütün kasetlere şarkı, türkü kaydederek hepsini sildirmişti. Bunları ise yeniden derleme imkansızdı.
Eserin basımı konusunda çeşitli siyasi ve yöneticilerle belli süreçler yaşadık, bunları kitabın sunuş kısmında aktardım, buradan tekrar söylemeyeceğim.
En sonunda, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi, Pazar Mahallesi’nden vefasına, dostluğuna müteşekkir olduğum Nalbantların Celalettin Demirkılınç, kendi imkanları içinde eseri baskıya hazırlayabileceğini söyledi. Sevgili dostumun ailesine ayıracağı zamandan, dinlencesinden çaldığı fedakarca çalışma ve çabaları, sonunda meyvesini verdi. Böylece bu eser halkımızın yararlanabileceği bir hale geldi.” dedi.
Kitabı kendi imkanlarıyla bastırdığını belirten Karaoğlan, temin etmek isteyenlerin kendisine ulaşabileceğini belirtirken, gazetemiz bürosundan da temin etmek isteyenlere sunulabilmesine izin verdi. Yaklaşık 360 sayfalık eserin içinde Yalvaç Ağzı ve Folkloru ile ilgili derlenen kelimeler, maniler, ninniler, ağıtlar, masallar, atasözleri, deyimler, tekerlemeler, sülale adları, lakap adları ve en sonunda Yalvaç sözlüğü bulunan eser, Yalvaç kültür hayatı açısından büyük katkı sunacak bir çalışma olarak değerlendiriliyor.
Bu esere emek veren değerli hemşehrilerimiz Mevlüt Karaoğlan ve Celalettin Demirkılınç’ı kutluyoruz.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.