Son Dakika
CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, ikiye bölünmesi düşünülen Süleyman Demirel Üniversitesi’yle ilgili olarak mecliste bir konuşma yaptı ve bu bölünmeye karşı çıktı.
Bölünmenin iyi düşünülmeden ve doğru planlanmadan yapıldığını savunan Bakır, bu hususun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakır’ın mecliste konuyla ilgili konuşması şöyle:
“Süleyman Demirel, en çok, açtığı üniversitelerle gurur duyardı, kendi adına üniversite kurulduğunda çok mutlu olmuştu. Süleyman Demirel Üniversitesiyle bağını hiç koparmadı, hep yakından izledi.
Tüm üniversitelerde ilk 20’ye giren SDÜ, kütüphanesi yirmi dört saat açık, 100 binlerce kitabı, geceleri öğrencilere ücretsiz çorba, herkesin ücretsiz yararlandığı dijital kopyalama cihazı, çok farklı müzeler, yöresel müzik aletleri, böcekler, bitki genetiği, bilim insanlarının ipek halılara dokunmuş portreleriyle pek çok konuda eşsiz bir birikime sahip. Öğrenci odaklı ve öğrenci mutluluğu pek çok üniversitenin ilerisinde. Binlerce öğrencinin yararlanacağı açık tiyatro ve konser alanına sahip. Akademik performansı, öğrenci sayısı 80 bin olmasına rağmen ileri düzeyde. Etkinlikleriyle ilkler yaratan, bilim ve teknoloji alanında farkındalık oluşturmuş -elmalı, güllü, sebzeli sirkeyle Türkiye’de bir ilk yaratarak vakumlu camı, ileri yaş diş kliniğiyle ve Avrupa’nın en büyük ilk 30 kütüphanesi arasında olan- Ziraat Mühendisliği Fakültesi bünyesinde eğitim veren tüm bölümler bu program altında toplandı. Yer Bilimleri Mühendisliği ilk kez Süleyman Demirel Üniversitesinde açıldı.
Pembe baretle inşaatta kadın varlığının artırılması, iş sağlığı ve güvenliğinde önleyici tedbirlerin alınması hedeflenmiştir. Türkiye’nin ilk yerli bir saç telinin 200’de biri büyüklüğündeki nanomotoru tıp, çevre analizleri ve tarım gibi alanlarda kullanılıyor.
Yerel kalkınmada öncülük eden Süleyman Demirel Üniversitesi bu konuda çok başarılı. Şimdiyse üniversite ikiye bölünüyor: Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Yeni düzenlemeyle orman, ziraat, su ürünleri, teknoloji fakültesi yeni kurulacak üniversiteye dâhil ediliyor. Fakülteler ürettikleriyle Süleyman Demirel Üniversitesinin vizyonunun en önemli parçalarından birisi. Bunu, Süleyman Demirel Üniversitesinin tüm bireyleri ve altyapısıyla başarmıştır. Bu, sinerjinin bir ürünüdür. Bu sinerjide bu fakültelerin enerjisini yok saymak ulusal hedefleri akamete uğratacaktır.
Bu fakülteler, mekâna bağlı araştırma alanları ve bilim üreten kurumlar; uygulama alanları ise son yirmi yıllık bir çabanın ürünü. Bitki genetik materyalleri olan, üzerinde taşınmaz seralar, araştırma yerleri, hayvan çiftliği bulunan, üniversiteler içindeki tek mavi sertifikalı anaç üretimi yapan, damızlık parselleri bulunan araştırma ve uygulama çiftliğini SDÜ’den koparıp, emekleri yok sayıp yeni adı “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi” olan Ziraat Fakültesini göndermeye çalışıyorlar. Taşınması ve yeniden tesisi, ciddi anlamda zaman ve maddi kayıplar oluşturacak ve öğrencileri olumsuz etkileyecektir.
Uygulamalı Bilimler Üniversitesi kuruluyor olmasına rağmen, asıl uygulamaya dayalı eğitim öğretim veren, araştırma disiplinine sahip fakülteler SDÜ bünyesinde kalmaktadır. Bu durum amaçlarına uymadığını işaret etmektedir. Tüm uygulamalı bilimlerin, sanayi paydaşları ve bölgesel ekonomide katkısı olan mühendislik, mimarlık, tıp, diş gibi fakültelerin de hep beraber olması gerekir. Bölünmeye gerekçe öğrenci ve birim sayısının fazlalığı gösterilmekte, hâlbuki bu fakültelerin toplam öğrenci sayısı içindeki oranı yüzde 5’i bile bulmuyor.
Yeni üniversite, yüksekokul, meslek yüksekokulu ağırlıklı bir yapılanma üzerine. Bu üniversitenin dört yıllık programlarının sayısı ve çeşidi çok az. 20 adet meslek yüksekokulu, yüksekokulun yanında öğrenci ve personel kapasitesi az olan 4 fakültenin yeni üniversiteye aktarılması bu tasarıya uymamaktadır. Toplam 40 bin SDÜ lisans öğrencisinin sadece 4.700’ü yeni kurulacak üniversiteye aktarılarak yeni üniversitenin yapısı içinde iki yıllık bölümlerin öğrenci sayısı yüzde 87 gibi bir orana sahip olacak. Fakültelerin yetkinliği çok düşük olacak, ne bölgesel ne de ulusal çıkarlar lehine işlev görmeyeceği açıkça gözüküyor.
Dünyada saygınlık ve Türkiye liderlik vizyonuyla çıkılan yolda Süleyman Demirel Üniversitesinin Orman, Ziraat, Su Ürünleri ve Teknoloji Fakülteleri markalaşmış durumdadır. Eğitim ve öğretim, araştırma performanslarını tayin eden ölçüm kuramları nezdinde bu markalar tescillenmiştir. Süleyman Demirel Üniversitesinden ayrılması bu marka değerlerinin ortadan kaybolmasına neden olacaktır. Oluşumunda katkısı bulunan kurum içindeki ve dışındaki paydaşların ne fikri ne görüşü alınmış ne de katılımı sağlanmıştır. Bu fakültelere yönelik ayrılma kararının millî eğitimimizi, yüksek öğretimimizi ileriye götürmesi ve paydaşları tatmin etmesi mümkün değildir.
Bu fakülteler, bir vücudun uzvu gibi Süleyman Demirel Üniversitesinin bedeninden koparılmamalıdır. Ne koparılan uzuvlar ne de kopan vücut kendini toparlayamaz. Eğer SDÜ’nün bölünmesi zorunluluk ise “sosyal bilimler üniversitesi” ya da “sağlık bilimleri üniversitesi” diye olmalıdır.
Bu bölünmeyi amaçlanan uygun bir hâle dönüştürmek, bütün paydaşların ve öğrencilerin ortak çıkarlarına uygun bir hâle getirmek eğitim adına doğru bir yaklaşım olacaktır. Yirmi altı yıllık süreçte bölünmek için değil bütünleşmek için, ayrılmak için değil birleşmek için gayret edilmiştir; bu gayretler boş çıkmamalıdır.”
Etiketler: CHP » İrfan Bakır » SDÜ » TBMMYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER