logo

reklam

YALVAÇ İL MERKEZİ OLMALI!


admin
ozyalvac@hotmail.com

Yalvaç, birçok il merkezinden daha çok nüfusa ve yüz ölçümüne sahiptir.

Bağlı olduğu il merkezinden; her hafta ve her gün gidilip gelinemeyecek kadar da, uzaktadır!

Bazı mahalleleri ve bucaklarıyla köyleri; ilçe olacak kadar nüfusa ve gelişmişliğe sahiptiler bir zamanlar.

Örkenez-Kumdanlı nahiyeleri ile; Sücüllü, Gemen Güney ve Gemen Kuzey (Bayat) ve Hüyüklü köylerinin her biri; ilçe yapılacak kadar nüfusa ve üretim kapasitesine sahiptirler. Gemen sözcüğü, Latince’de; “MABEDE YAKIN” anlamına geliyor.

Psidiya Antiyohiya harabeleri Yalvaç’tadır. O harabelerin devlet merkezi olduğu dönemde,  harabelere adını veren devletin merkezi de, Yalvaç’tadır.

O harabelerden, başlayarak Yalvaç’ın öbür tarafına ve demircilerin arastasına kadar uzayıp giden, uzun bir yer altı yolu vardır.

Harabeler çok fazla turist çeker. Eski çağların en büyük kentini görmeye gelen Amerikalı, Avrupalı ve dünyanın her yerinden turistler gelir.

Orta okula başladığım dönemde; turist kafilelerinin arkasını takip eden çocuklar; “GAVUR! GAVUR!” diye bağırırlardı.

Yabancı turistler de; “çocukların kendilerini övdüğünü” sanarak, mutlu olurlardı.

Sonra parasız yatılı sınavını kazanarak; Denizli İsmet İnönü Lisesinin orta kısmına aktarıldım. Liseyi de orada bitirdim. O zamanlar okullarımızda yabancı dil olarak Fransızca öğretiliyordu.

Siyasal Bilgiler Fakültesinin yazılı ve sözlü olarak Fransızca yapılan giriş sınavını, birincilikle kazanarak orada da parasız yatılı okudum. Daha sonra birçok ilçede kaymakamlık yaptım.

Neredeyse bütün ihtiyaç maddelerinin vesika ile satıldığı bir dönem geldi.

Zamanın iktidarı, vesikalı malların vesika verme yetkisinin, kendi partisinin belediyesine vermemi istiyordu. “Herkese verilirse beşer gram bile düşmez!” diyorlardı.

Vesikalı malların hepsini partinin yetkilileri alıp; karaborsada beş-on kat pahalıya satıyorlardı…

Çok uzak bir yere tayinim çıktı. Hukuk Fakültesinden de diplomam vardı.

Baskılar sonucu Kaymakamlıktan istifa ederek; uzun süre Akşehir’de avukatlık yaptım.

Sonra girdiğim seçim sonucu, Milletvekilliğini kazandım. Politikaya ve ülkemizin problemlerini azaltmaya çalışmaya ağırlık verdim. Şimdi bazı gazetelerde yazarak avunuyorum.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BÜYÜK BAŞKOMUTAN, BÜYÜK TAARRUZ, BÜYÜK ZAFER…

    30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İkinci Viyana kuşatmasından (1683) tam 238 yıl sonra ilk defa Sakarya Meydan Muharebesinde toprak kaybedilmemiş, 22 gün 22 gece (23 Ağustos-13 Eylül) süren “HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR. O SATIH BÜTÜN VATANDIR anlayışıyla gerçekleştirilen SAKARYA meydan savaşında kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman, Sakarya Nehrinin batısına püskürtülmüş ve bağımsızlık yolunda en önemli adım atılmıştır, düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kem...
  • SOKAKTAN MECLİSE BÖYLE NEREYE?..

    24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    O gün sabah erken kalktım. Hava sakindi. Üç gündür dağdan esen sert ve şiddetli, aynı zamanda sıcak rüzgâr dinmişti. Denize gidebilirdim. Mayomu giydim ve yaklaşık 600 metre uzaklıktaki denize hızlı adımlarla kısa sürede ulaştım. Yaklaşık 1 saat deniz kenarında yürüyüş ve yüzmeden sonra biraz yorgun vaziyette dönüş yolunda, bahçesinde etrafı temizleyen 50-55 yaşlarında zaman zaman ayak üstü sohbet ettiğim Hakan’a rastladım. Kendisi mühendisti, zamanında İstanbul da şirketleri ve iyi bir hayatı olmuş, ancak hayatın acımasız yanlarını da yaşam...
  • Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi; Keneler ve Düşündürdükleri

    30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla havaların ısınması, yağmurların yağması ile birlikte, bahçe, tarla işleri ile birlikte KENE MEVSİMİNİNİN de başlaması, dolayısıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve insanlarda ölümlerin görülmesi söz konusu olabileceğinden, EMEKLİ DE olsam, sorumluluk bilinciyle yıllardır yaptığımız uyarıları, yapılması gerekenleri; YETKİLİLERE, ETKİLENENLERE bir kez daha hatırlatmak istedim.. Ülkemizde 2002 yılında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile gündeme oturan, popüler olan ve 7’den 70’e herkesin tanıdığı keneler, biz...
  • ANTİOKHEİALI YAŞLI KADIN

    25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Üçüncü cemre düştüğünde, karlar erimeye başlamıştı. Kentin sokaklarında eriyen karların suları, bulanık bir şekilde akmaktaydı. Bir zamanlar düzgün taş döşeli olan sokaklar artık bütün özelliğini kaybetmiş, kanalizasyon sistemi tıkanmış, sular caddenin yüzeyinde sessizce akmaya başlamıştı. Bahar güneşinin sıcaklığı kendini iyice hissettirirken, yaşlı kadın kahvaltısını yapmış, mutfağın penceresinden güneşin ışıklarını izleyerek, derin düşüncelere dalmıştı. On üç yaşında evlenip geldiği bu evde geçirmiş olduğu günlerin hayaline dalmıştı ki, hizm...