Son Dakika
Yalvaç Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serhat EKER, Ulusal Göz Hastalıkları Kongresi’nde ‘Baskın Göz’ hakkındaki çalışmasını sundu ve literatüre katkı sundu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serhat EKER, 20-24 Kasım 2024 tarihlerinde Antalya – Kemer’ de düzenlenen uluslararası katılımlı 58. Ulusal Göz Hastalıkları Kongresi’nde ‘Baskın Göz’ hakkındaki çalışmasını sundu ve konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
‘Baskın Göz’ nedir?
İnsan vücudu simetrik organizasyona sahiptir. Ama simetrik olması fonksiyonel olarak bire bir aynı olması demek değildir. Göz organı simetrik gibi görünse de fonksiyonel olarak aynı değildir. Beyin iki gözden de uyarı almakta fakat baskın gözü daha farklı şekilde kullanabilmektedir. ‘Baskın göz’ veya ‘Oküler baskınlık (dominans)’, görsel uyarıların iletilmesinde bir gözün diğer göze tercih edilmesidir. Dominant göz kavramı ilk kez 1593 yılında bilim dünyasında gündeme gelmiştir. Oküler dominans durumuna göre iki gözün bir hastalıktan farklı etkilenmesi veya oküler parametrelerde değişiklik ihtimali söz konusudur.
Dominant göz belirlenmesi göz muayenesinde önemli yere sahiptir. Gözlük veya kontakt lens kullanımında dominant göze göre kişiye özgü uygulamalarda farklılık olabilmektedir. Kırma kusurlarının lazer cerrahi ile tedavisinde veya katarakt cerrahisinde sonuç görme planlaması yapılırken oküler baskınlık durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Okçuluk gibi bazı spor dallarında da değerlendirilmesi söz konusudur. Popülasyon üzerine yapılan epidemiyolojik çalışmalarda, toplumun üçte ikisinde sağ göz, üçte birinde sol göz baskın olduğu görülmüştür. Göz hekimleri gerektiğinde baskın gözünüzü belirleyerek tedavi sürecinde değerlendirebilmektedir.
Baskın Gözümüzü Nasıl Belirleriz?
Testin Yapılışı:
Testin Değerlendirilmesi
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER