logo

reklam

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (12-19 Eylül 1977)

ENDÜSTRİYEL MESLEK LİSESİ

İnşaatı İhale Edilemedi

Daha önce duyurduğumuz ve ihale ilanı da yapılan ilçemizde yapılacak 500 öğrencilik Endüstriyel Meslek Lisesi inşaatı Konya 6. Bölge Yapı İşleri Müdürlüğünce ihale yapılmasına rağmen ihaleye talip çıkmadığından süresiz olarak ertelenmiştir.

Yalvaç Endüstriyel Meslek Lisesi inşaatının ihale edilemeyişi ilçemizde üzüntüyle karşılanmış ve ilgililerden bu soruna bir çözüm bulmaları istenmiştir. -12 Eylül 1977, Sayı: 415-

—————-

Kız Meslek Lisemize Müdür Atandı

Uzun süredir Ayhan Elverici’nin başka yere atanmasıyle boş kalan Yalvaç Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne geçtiğimiz hafta müdür ataması yapılmıştır.

Aldığımız bilgiye göre Yalvaç Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne atanan Yüksel Yeral ilçemize gelip görevine başlamıştır. Öte yandan yine Kız Meslek Lisemize Resim Öğretmeni Sabiha Gözlülü, Giyim Dersi Öğretmenliğine Nefise Selimoğlu atanmışlardır.

Sayın Yeral, Gözlülü ve Selimoğlu’na ilçemize hoşgeldiniz der, görevlerinde başarılar dileriz. -12 Eylül 1977, Sayı: 415-

————–

TÖB-DER’li Okul Müdürü Görevinden Uzaklaştırıldı

İlçemiz Körküler Kasabası İlkokulu Müdürü Nevzat Öncü 8 Eylül 1977 Perşembe günü İlköğretim Müdür vekilinin muhbirliği, Milli Eğitim Müdürü’nün teklifi ve Isparta Valisinin onayı ile görevden uzaklaştırılmıştır.

Edindiğimiz bilgiye göre Körküler İlkokulu Müdürü Nevzat Öncü, sene sonu evraklarının teslimi sırasında görev ve yetkilerini bilmeyerek kötüye kullanan ve devamlı Devrimci Öğretmenler üzerinde üzerinde garazi olan İlköğretim Müdür vekili A.K.’nin “Okul Müdürü makamımda hakaret etti” diyerek şikayette bulunması üzerine görevinden uzaklaştırılmıştır.

TÖB-DER’li öğretmenler üzerinde 2. Cephe Hükümetinin kurulmasından bu yana devam eden yoğun kıyım ve sürgünler yeni boyutlara ulaşmaktadır.

Bütün haksız uygulamaları protesto eden TÖB-DER Yalvaç Şubesi baskılardan yılmayacaklarını belirtti. TÖB-DER Yalvaç Şubesi “Devrimci öğretmenler yönelik olarak yapılan tüm baskılara rağmen yılmayacağımızı kamuoyuna duyurur, mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğimizi bildiririz” diyerek bir açıklama ile mücadelelerini sürdüreceklerini belirtmişlerdir. -12 Eylül 1977, Sayı: 415-

———————–

Okullar 19 Eylül’de Açılıyor

1977 – 1978 Öğretim yılı ilçemizde de 19 Eylül Pazartesi günü başlayacaktır.

Yeni öğrenci kayıtlarının 5 Eylül tarihinde başlaması ve yeni kaydolan öğrencilerle birlikte ilçemiz merkez ve köylerindeki 45 okulda toplamda yaklaşık 10 bin öğrenci öğrenim görecektir.

Yeni öğretim yılının tüm öğretmen, öğrencilerimize ve velilerine hayırlı, uğurlu olmasını ve başarılarını dileriz. -12 Eylül 1977, Sayı: 415-

—————

Siyasi Partiler Yerel Seçim Hazırlıklarına Başladı

11 Aralık 1977 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler için ilçemizde kuruluşu bulunan siyasi partiler seçim hazırlıklarına girişmişlerdir.

İlçemizde halen mevcut 9 Belediye Başkanlığı, değişik sayılarda belediye meclis üyelikleri, 4 İl Genel Meclisi Üyeliği, yaklaşık 50 muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği için seçimler yapılacak ve çok sayıda aday yarışacaktır.

İlçemizde halen mevcut 9 belediyenin 6’sı CHP, 2’si AP ve bir tanesi de DP’li olarak hizmetlerine devam etmektedir. İlçemizde kuruluşu bulunan CHP, AP, MSP, MHP ve DP  başta olmak üzere bir çok siyasi parti 9 belediye başkanlığını kazanmak için aday belirleme ve seçim çalışmalarına hız vermişlerdir. -19 Eylül 1977, Sayı: 416-

——————

Belediye Başkanı AKGÜN Yeniden Aday oluyor

Halen Yalvaç Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Süleyman Akgün’ün, belediye başkanlığı için yeniden aday olacağı bildirilmiştir.

Seçildiği günden bu yana yaptığı başarılı çalışmalarla halkımız arasında sevilen ve tutulan Akgün’ün önümüzdeki seçimlerde de yeniden seçilerek başarılı hizmetler vereceği ifade edilmektedir. -19 Eylül 1977, Sayı: 416-

——————

Isparta Öğretmenleri Ağır Baskı Altında

Isparta ili ve ilçelerinde her kademede görev yapan öğretmenlere Isparta Valisince ağır baskılar uygulanmaktadır. İkinci cephe hükümeti kurulduktan sonra birinci cephe hükümetinin yaptıklarına taş çıkartırcasına her alanda kıyımlar ve baskılar artmıştır.

Sadece Isparta – Yalvaç bölgesi öğretmenlerine yapılan baskılar durumun ne denli acı olduğunu göstermeye yeter. Yalvaç’ta görev yapan 300 dolayında ilkokul öğretmeni vardır, bunun 50-60 kadarı ülkücüdür. İlkokul öğretmenlerinin maaş mutemetliği seçimini TÖB-DER öğretmenleri ezici bir çoğunlukla 1 Mart 1977 tarihinde kazanmışlardır.

Ancak Ülkücüler cephe hükümetinin yardım ve desteğiyle mutemetliğin bölünmesi istediler. O zaman ülkücü ilköğretim müdürü bir baskı unsuru olarak ortaya çıkarak mutemetliğe tayin oldu (Seçseniz de seçmeseniz de bu görevi bana vermek zorundasınız) diyerek öğretmenleri “kötü sicil” vermekle tehdit etti. Bilinçli öğretmen kitlesi korkaklardan ayrılarak TÖB-DER öğretmenlerinin adayı olan Ramazan Erdal’ı mutemetlikle görevlendirdiler, bu arkadaş !40 bilinçli öğretmenin maaşını Ağustos 1977’ye kadar dağıttı.

Isparta’da devleti ve hükümeti temsilen halkın, yol, su, elektrik, sağlık hizmetleri ve her türlü kalkınmasıyla uğraşması gereken Vali Sabahattin Çakmakoğlu, bütün bunları bir kenara iterek Yalvaç’taki 140 öğretmenle uğraşmayı baş görev saydı. 20/7/1977 tarih ve 14508 sayılı valilik onayı ile Ülkü 1 üyesi ve öğretmenlerin %90’ının sevmediği ve her yönden güven duymadığı Lutfi Arıkanoğlu’nu mutemetliğe atadı, bu işlemi öğretmenlerin yaz tatilinde yapması dikkat çekici oldu.

Bu tür olaylar yurdun her yanında olmaktadır. Bu baskılara uğrayan öğretmenler danıştaya başvurarak anti demokratik olan bu tür uygulamaları yargı organlarının kararlarıyla gereken dersi vermektedirler. Mutemetlik konusuyla ilgili olarak Urfa-Siverek öğretmenlerinin danıştaya açtıkları Milli Eğitim Bakanlığı’nın 25/1/1977 tarih ve 209.0 (2) H 9-27012 sayılı mutemetlik hakkındaki genelgesinin ve 8/2/1977 günlü  ve 131/4828 sayılı Urfa Valiliği işleminin iptalini istemişlerdir. Danıştay 12. dairesince 26/4/1977 tarih ve 751 sayılı kararıyla yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu Danıştay kararı Isparta Valiliğine bildirildiği halde uygulamanın devam edeceği açıkca ve meydan okurcasına yaptığımız görüşmelerde belirtilmiştir. Bütün bu uygulamaların amacı günden güne güçlenen devrimci ögretmen hareketini baltalamak ve TÖB-DER’i mali ve sosyal çıkmazların içinde boğmaya çalışmaktır.

Şöyleki: Bu genelgeyle,

Bundan böyle TÖB-DER aidatları kesilmeyecek, yerel sandık ve TÖB-DER’li öğretmenlerin yöneti-mindeki sağlık sosyal yardım sandığı aidatları kesilmeyecektir.

Görüldüğü gibi uygulamalar tam anlamıyla ideolojik, politiktir. Ülkede huzuru sağlıyacaklarını iddia edenlerin huzur sağlamayı nasıl başladıklarını yukarıdaki uygulamalar göstermektedir. Sonuç olarak Isparta-Yalvaç Devrimci öğretmenleri olarak tüm anti demoratik uygulamaları nefret ve şiddetle kınar, her durumda sonuna kadar haklarımızı savunacağımızı sayın kamuoyuna duyururuz.

Yalvaç Devrimci Öğretmenleri

-19 Eylül 1977, Sayı: 416-

————–

Ceviz Taksimi Yüzünden Cinayet İşlendi

14 yaşındaki Genç Bıçakla Öldürüldü

İlçemize bağlı x köyünde köyün delikanlıları arasında ceviz taksimi konusunda çıkan anlaşmazlık bir cinayete sebep olmuştur.

X köyünden 14 yaşındaki W.W. adlı genç, aynı köyden yine 14 yaşlarındaki X.W. adlı genç arkadaşını bıçakla feci şekilde parçalıyarak öldürmüştür.

Olaya C. Savcılığı el koymuş, küçük katil Jandarma tarafından yakalanarak tutuklanmıştır.  -12 Eylül 1977, Sayı: 415-

—————–

HALKIMIZ PERİŞAN

Kuyruklar Uzamaya Başladı

İkinci MC Hükümetinin (Milliyetçi Cephe) işbaşına gelmesiyle birlikte yapılan büyük ve insafsız zamların etkisiyle ilçemizde de bazı ihtiyaç maddeleri bulunmaz hale gelmiş, bulunan bazı ihtiyaç maddeleri için ise kuyruklar uzamaya başlamıştır.

Belediyenin bazı ihtiyaç maddelerinin temini konusunda yaptığı çalışmalara rağmen ucuz pirinç kuyruğundan başlayan kuyruklara yağ, şeker, ekmek, çimento, okul malzemeleri ve bir çok malzeme için kuyruklar uzarken, halkımız canından bezmeye başlamıştır.

Öğrendiğimize göre halkımız MC Hükümetinin bu tutumu, zamlar ve kuyrukları kınamak amacıyla bir tel’in mitingi düzenleyecektir. Tel’in mitinginin gününün önümüzdeki Ekim ayı içerisinde olması planlanmaktadır. -12 Eylül 1977, Sayı: 415-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.