Son Dakika
Yalvaç Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serhat EKER, “10 Ekim Dünya Görme Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, göz hastalıklarında erken teşhisin önemine vurgu yaparak herkesin, şikayeti olmasa da yılda bir kez göz muayenesi yaptırmasını tavsiye etti.
Eker’in göz sağlığını korumak isteyenlere yönelik tavsiyeleri şöyle oldu:
“Görme duyusu, hayatın her alanında oldukça önemli bir yere sahiptir ve dış dünyayı daha iyi tanımaya, sağlıklı ve nitelikli yaşamaya yardımcı olmaktadır. Görme olmadan yürüme, okuma, eğitim ve çalışma gibi yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmesi güçleşir. Göz sağlığının korunması ve hastalıkların erken saptanması için periyodik aralıklarla göz muayenesi yapılmalıdır.
En sık görülen göz rahatsızlıkları arasında gözde kırma kusurları (uzak ve yakın), katarakt, göz tansiyonu (glokom), korneal opasiteler, diyabetik retinopati ve yaşlılığa bağlı yakın-uzak mesafeyi görme bozukluğu yer alır.
Görme bozukluğu olan okul çağındaki çocukların eğitim-öğrenim açısından geride kalmaları söz konusu iken, yetişkinlerin ise işgücüne katılımlarında düşüklük ve yaşam kalitesinde olumsuz etkilenme olabilmektedir.
Ayrıca, nüfusun giderek artması ve beklenen yaşam süresinin uzaması göz sağlığı açısından tarama gerekliliğinin önemini artırmaktadır.
Erken tanı ile müdahale edilemeyen göz tansiyonu veya katarakt ameliyatının zamanında yapılamamış olması gibi görme fonksiyonunu ciddi düzeyde etkileyen hastalıklar, yaşlı bireylerin günlük faaliyetlerini kısıtlamaktadır.
Erken tanı ve tedavi ile görme bozuklukları %80’e varan oranda önlenebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen tarama programları ile bu oran hedeflenmekte ve bireylerin görme açısından sağlıklı bir yaşam sürmeleri amaçlanmaktadır. Bu nedenle, çocuklarda, yetişkinlerde veya yaşlı bireylerde periyodik göz muayenesi gereklidir. Herhangi bir hastalık tespit edilmemiş olsa da yılda bir kez göz muayenesi her sağlıklı birey için önerilmektedir.”
Etiketler: Göz Hastalıkları » hastane » Serhat Eker » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER