logo

reklam
26 Ağustos 2024

OSB’lerde açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına 57.500 TL’ye varan destek

Resmi Gazete’de 21 Ağustos 2024’te yayımlanan “2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İÇİNDE VE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ DIŞINDA AÇILAN ÖZEL MESLEKÎ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİNDE ÖĞRENİM GÖREN/GÖRECEK ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ VERİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ” hükümlerine göre, yeni eğitim ve öğretim yılında OSB’lerde açılacak meslek liselerine öğrenci başına 57.500 TL’ye varan destek ödemesi yapılacağı açıklandı.

Tebliğde, “Kanun kapsamında organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her bir öğrenci için, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre Devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, her eğitim öğretim yılı itibarıyla Maliye Bakanlığı ile Bakanlık tarafından müştereken belirlenen tutarda, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten eğitim ve öğretim desteği yapılabilir.” hükmüne yer verilirken, “Organize sanayi bölgesi dışında açılacak özel meslekî ve teknik Anadolu liselerinde okulun açıldığı il veya ilçe nüfusunun 20.000 ve üzerinde olması” hükmüyle de ilçemiz Yalvaç’ta da OSB içerisinde özel meslek lisesi açılması halinde devlet desteği alınmasına imkan oluştuğu görüldü.

Organize Sanayi Bölgelerinde Açılan Özel Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinde Öğrenim Gören Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilen Alanlar ve Destek Tutarları da şöyle açıklandı:

YALVAÇ OSB’NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ AÇISINDAN YALVAÇ’A DA ÖZEL MESLEK LİSESİ AÇILMALI

Yatırımcıya arazi tahsisi konusunda önemli adımlar atılan Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi için güzel haberler gelirken; OSB’de işçi ihtiyacının sürdürülebilir şekilde karşılanması ve ilçemizde eğitim gören gençlerimizin kaliteli bir mesleki eğitimle iş hayatına atılabilmesi bakımından ilçemizde de OSB, belediye ve STK’lar işbirliğiyle bir özel mesleki ve teknik anadolu lisesi açılmasının, şehrimize, gençlerimize ve yatırımcılarımıza önemli bir katkı olabileceği değerlendiriliyor.

Yalvaç OSB’de yapılacak muhtemel yatırımlar göz önüne alındığında; MOBİLYA ve İÇ MEKAN TASARIMI, METAL TEKNOLOJİSİ, MAKİNE ve TASARIM TEKNOLOJİSİ gibi bölümleri içeren bir özel meslek lisesinin açılmasının yerinde olacağı değerlendirilirken, okulun kuruluşunun ardından neredeyse tüm işletme masraflarını karşılayacak kadar devlet desteğinin olması da okulun sürdürülebilirliği açısından büyük avantaj sunuyor. Örneğin, söz konusu üç bölüme her yıl 30’ar öğrenci alındığında dört yılda toplam öğrenci sayısı 360 civarında oluyor. Söz konusu bölümlere bu yılın rakamlarıyla MOBİLYA ve İÇ MEKAN TASARIMI’na öğrenci başına 47.504,00 TL, METAL TEKNOLOJİSİ’ne öğrenci başına 52.541,00 TL, MAKİNE ve TASARIM TEKNOLOJİSİ’ne öğrenci başına 53.821,00 TL devlet desteği veriliyor. Bu yılın rakamlarıyla bu üç bölümdeki toplam 360 öğrenciye Milli Eğitim Bakanlığı yıllık 18 milyon 643 bin 920 TL destek sunuyor.

Ülkemizde pek çok Organize Sanayi Bölgesi’nde OSB yönetimleri tarafından bu tür özel meslek liselerinin kurulduğu ve eğitim başarılarıyla mezun öğrencilerin iş bulma oranlarının yüksekliğinin dikkat çekici olduğu ifade ediliyor.

Ülke çapında başarılı OSB Meslek Lisesi örneklerini aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz:

Anasayfa – Özel Antalya OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (antalyaosbteknikkoleji.com)

Denizli O.S.B. Teknik Koleji (dostekkoleji.com)

Mostem – Özel Mosb Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (ozelcosbmtal.k12.tr)

Eskişehir Teknik koleji (eosbteknikkolej.com)

KAYSERİ OSB TEKNİK KOLEJİ – HAYALİNDEKİ MESLEĞİ ŞİMDİ SEÇ (kayseriosbteknikkolej.org)

Yalvaç OSB’nin yatırımcıya arazi tahsisine hazırlandığı şu süreçte böyle bir yatırımın da ilçemize kazandırılmasının tartışılması isteniyor. İlgililerin dikkatine sunuyoruz.

 

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.