logo

reklam
16 Mayıs 2024

Yalvaç tarımı için güçlü bir alternatif: ASPİR

Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre, aspirin Yalvaç’ta mevcutta 100 milyonun üzerindeki kazanç büyüklüğünün katlanması mümkün…

Ekonomik yapısında tarımın büyük önem taşıdığı ve kalkınmasında anahtarın tarım ve tarıma dayalı sanayi olduğu bilinen ilçemiz Yalvaç için güçlü bir tarımsal alternatif olarak Aspir’in ön plana çıktığını ortaya koyan bir bilimsel çalışma yayımlandı.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhuriyetin 100. Yılında Yalvaç konulu sempozyum kapsamında Ali Şahin YAKUT ve Gökçe YAKUT tarafından sunulan “ASPİR BİTKİSİNİN EKİM ALANININ ARTIRILMASI DURUMUNDA YALVAÇ EKONOMİSİNE KATKISI” başlıklı çalışmada, Yalvaç’ta mevcut Aspir üretimi potansiyeli ortaya konularak, ekim alanlarının arttırılması halinde oluşabilecek ekonomik büyüklükle ilgili değerli öngörüler sunuldu. Yalvaç’ta 2023’te 6.000 dekar alana aspir ekimi yapılarak 2.560 ton aspir yağı elde edildiği belirtilen çalışmada, dekar başı 6250 kg yağ elde edildiği ve bunun yüksek bir verim olduğu kaydedildi.

Aspirden 2023 yılında oluşan ortalama kazancın 125.440.000 TL olarak belirlendiği belirtilen çalışmada, ekilmeyen araziler, nadasa bırakılan araziler ve toplam tarım alanının belli büyüklüklerinde Aspir ekimi yapılması halinde elde edilecek ekonomik kazançların analizi ortaya konulmaya çalışıldı.

Söz konusu çalışmayı Araştırma bölümünde ve bir sonraki paylaşımda bulabilirsiniz…

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.