Son Dakika
Orman ve Su İşleri Bakanlığı geçtiğimiz Ağustos ayı sonunda başlayan 2017 – 2018 Av sezonu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında avlanma alanları, usulleri, avlanma araç ve gereçleri ile avlanacak hayvan sayıları hakkında çeşitli bilgilere yer verildi.
Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları gerektiğinin vurgulandığı açıklamada belirtilen esas ve usullerin dışında avlanma yapanlar hakkında ilgili kanun hükümleri dairesinde işlem yapılacağı da bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklaması:
“ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞINDAN BİLDİRİLMİŞTİR
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 3 üncü maddesine dayanılarak 03 Mayıs 2017 tarihinde toplanan Merkez Av Komisyonu, 2017-2018 Av Döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin 16 sayılı kararı almış ve alınan bu karar 22 Mayıs 2017 tarihli ve 30073 sayılı Mükerrer Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır.
Buna göre; 2017-2018 Av Döneminde avlanma; Ege, Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde 19 Ağustos 2017 tarihinde bıldırcın, üveyik alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.
Alınan karar uyarınca genel ve devlet avlaklarda Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde (idari tatiller dahil) avlanma yapılabilecektir.
Avcı Başına Bir Günlük Avlanma Limitleri Belirlenmiştir.
Avına izin verilen bazı av hayvanları için avcı başına belirlenen bir günlük avlanma limitleri aşağıda yer almıştır.
Kuşlar için; Bıldırcın:10, üveyik:5, karatavuk: 3, çulluk 5, sakarmeke:4, tahtalı 4, sakarca: 3’er, suçulluğu (bekasin):1, kınalı, kum keklik toplamda 2, çil keklik 2, (bu av sezonunda sadece Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Iğdır, Kars, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Malatya, Erzincan, Erzurum, Van, Kayseri, Aksaray, Tunceli, Giresun, Yozgat, Bayburt ve Tokat illerinde avlanacaktır), yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, elmabaş patka ve çıkrıkçın: toplamda: 6
Memeliler için: Yabani tavşan: 1, adatavşanı 2, yaban domuzu: 5, çakal: 1, tilki: 2,
olarak belirlenmiştir.
Av Dönüşünde Avcıların Taşıyacakları Av Hayvanı Miktarı Belirlenmiştir. (Bagaj Limiti)
Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için avcı başına günlük belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamayacaktır.
Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcıların beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecektir.
Kota Bitince Av Yasak
İlan edilmiş genel ve devlet avlaklarında belirlenen kotalar; Bakanlığın belirleyeceği kurallar doğrultusunda, avlanma süreleri içinde günlük avlanma limitlerine göre MAK tarafından belirlenen avlanma günlerinde “……. Avlağında Avlanma İzin Belgesi” alınarak avlanılabilecektir.
Bakanlığımızca genel ve devlet avlaklarında bazı yerli av hayvanı türleri için yıllık kota belirlenmiştir. MAK kararı çerçevesinde genel ve devlet avlaklarında yıllık kotası biten türler bu avlaklarda avlanamayacaktır.
Avlaklarda İzin Alınarak Avlanılacaktır.
Avcılar, Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden (AVBİS), Avcı Avlakta Mobil Uygulamasından (AVA) ve 2017-2018 av döneminde uygulamaya konulan 0850- 888 06 06 numaralı çağrı merkezinden gerekli izni aldıktan sonra, genel ve devlet avlaklarda avlanabilecektir.
Kararı uyarınca aşağıdaki alanlarda avlanma yapılamayacaktır.
avlanmak yasaktır.
Korunan Alanlarda Av Yapılmayacak
avlanmak yasaktır.
Yukarıda belirtilen sahalarda, mevzuat doğrultusunda izin verilen avcılık ve av turizmi faaliyetlerine ilişkin hükümler saklı bulunmaktadır.
Avlanmada Kullanılması ve Bulundurulması Yasaklanan Araçlar, Gereçler ve Özellikleri ile Avlanma Esasları Belirlenmiştir.
avlanma da kullanılamaz.
Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.
Yasaklanan Avlanma Usulleri Belirlendi
yasaktır.
Yaralı bulunan av ve yaban hayvanları en yakın Bakanlığımız birimlerine veya emniyet birimlerine bildirilmelidir.
Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini İl Şube Müdürlüklerinin T.C. Ziraat Bankası şubelerindeki döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları gerekmektedir.
Avcılar; Merkez Av Komisyonun Resmi Gazete’de yayımlanan 16 sayılı Kararındaki yer alan diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.
İlgililere ve avcılara duyurulur.”
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER