Son Dakika
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın “Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında Isparta İl Müdürlüğü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı “Nohut Tarla Günü” ilçemize bağlı Kuyucak Köyü’nde gerçekleştirildi.
“Nohut Tarla Günü”ne Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Yalvaç İlçe Müdürü Ramazan Demirasan, İl Müdürlüğü Şube Müdürleri, Yalvaç Ziraat Odası Başkanı Muhittin Yeşil,il ve ilçe müdürlüğü teknik personelleri ile üreticiler katıldı.
Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırma Projesi kapsamında yapılan Tarla Günü etkinliğinde açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Mehmet Tuğrul; “Isparta, nohut üretimi ile ülkemizin önde gelen illerinden bir tanesidir. Dolayısıyla İl Müdürlüğümüzce nohut üretimi bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmakta ve bu konudaki gelişmeler yakından takip edilmektedir. Isparta ilinin nohut ekiliş alanlarını başta yemeklik ve leblebilik nohut olmak üzere pek çok yerel köy popülasyonu ve bazı tescilli nohut çeşitleri kaplamaktadır. Yerel çeşitler nohut üretimin sınırlayan ve halk arasında “bulut çaldı” gibi isimlerle bilinen antroknoz hastalığına karşı son derece hassastır. Bu yıl olduğu gibi hastalığın ağır geçtiği yıllarda ve özellikle yerel çeşitlerin ekildiği bölgelerde ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Böylesi yıllarda üreticilerimiz gelir kaybına uğramaktadır. Nohut üretim alanlarında yaşanan bu sorunların çözümü ise ar-ge çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Bakanlığımız Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda antroknoz hastalığına karşı dayanıklı, verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun nohut çeşitleri geliştirilmiştir. Bugün düzenlemiş olduğumuz tarla günü ile geliştirilen yeni çeşitler siz üreticilerimize tanıtılmaktadır. ” dedi.
Daha sonra il ve ilçe yetkililerince, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği yeni nohut çeşitleri olan Akça, Azkan ve Çakır çeşitleri hakkında bilgiler verilerek ve üreticilerin sorularını cevaplandı. Katılımcıların demonstrasyon alanını incelemelerinin ardından tarla günü sona erdi.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.