Son Dakika
Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde yaklaşık 15 yıldır yürütülen kazı çalışmalarına başkanlık eden SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, “Isparta İli Yalvaç, Gelendost ve Şarkikaraağaç İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması”nın 2022 yılı çalışmalarının başladığını bildirdi.
Bakanlar Kurulu Kararı ile Süleyman Demirel Üniversitesi adına 2017 yılından beri yürütülmekte olan yüzey araştırmasının bu yılki ayağında Yalvaç sınırlarındaki antik yerleşimlerin ve eserlerin yeniden gözden geçirileceğini belirten Prof.Dr.Özhanlı, “2017 yılından itibaren Yalvaç sınırları içerisinde kalan antik yerleşimlerin tamamı araştırıldı ve arkeolojik olarak belgelendi. Yayın çalışması sırasında eksik görülen alanlar ve köylerin tamamı bu yıl yeniden ziyaret edilecektir” dedi.
“Yalvaç, arkeolojik alanlarıyla ve kültürel bakımdan Anadolu’nun en zengin yerlerinden biri”…
Bu yıl ki yüzey araştırmaları çalışmalarının ilçemize bağlı Altıkapı köyünden başladığını belirten Prof.Dr.Özhanlı şu bilgileri verdi:
“Yalvaç İlçesi, arkeolojik alanlarıyla ve kültürel bakımından Anadolu’nun en zengin yerlerinden bir tanesidir. İlçe, Hellenistik Dönemde kurulmuş olan Antiokheia’nın hemen yanı başında varlığını devam ettirirken; ilçeye bağlı 38 köyün neredeyse tamamı; insanın ilk yerleşik hayata geçtiği Neolitik Dönemde kurulmuş olan köylerin üzerinde ya da hemen yanı başında bulunmaktadır. İlçede, Prehistorik Dönemden günümüze kadar hiç kesintiye uğramayan yaşam, değişen yönetimler ve gelişen teknoloji dışında hiçbir değişikliğe uğramadan devam etmektedir. Yerleşimler dışında kullanılan yol ağlarında da bir değişiklik olmamıştır. Bölgede mağara yaşamının izleri açıkça izlenirken, Neolitik – Tunç Çağı köyleri (Höyükler) ve Demir Çağı kale ve kule yerleşimleri ile klasik kentlerin her türlüsü görülmektedir. Yalvaç İlçesi, Anadolu coğrafyasın da insan yaşamının en erken tarihinden günümüze kadar çok detaylı bir kesitini sunmaktadır.
30 Eylül’e kadar devam edecek olan araştırma tamamlandığında, İlçe sınırları içerisinde bulunan arkeolojik eserlerin tamamının belgeleme işlemleri tamamlanacak ve yayın çalışmalarına hız verilecektir. Proje kapsamında çok sayıda Yüksek Lisans Tez çalışması da yürütülmektedir.
Önceden tedirgin olan bölge halkı artık bize yardımcı oluyor…
Çalışma, günümüz köy sınırları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bir köyün sınırları içerisinde kalan antik yerleşim yerleri o köye ait olarak belgelenmekte ve sonra genel değerlendirme yapılmaktadır.
2008 yılından beri Pisidia Antiokheia’nın kazılarını yürütmek ve 2017 yılından itibaren köyleri dolaşmak, bölge halkı ile aramızda güçlü bir dostluk bağı oluşturdu. İlk yıllarda köylere gittiğimizde tedirgin olan ve yardım konusunda tereddüt yaşayan yurttaşlar artık, arkeolojik bir eser gördüklerinde veya tarihi eserlerle ilgili bir durum olduğunda hemen bizi arayıp haber veriyorlar. Köylere gittiğimizde de her konuda inanılmaz yardımcı oluyorlar.”
Araştırma Projesinin diğer bölümlerini oluşturan Gelendost ve Şarkikaraağaç İlçelerinde çalışmalar, önümüzdeki yıllarda yapılacaktır.
Bu çalışmaları gerçekleştirmemizde büyük katkısı olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve de köylerde bizlere yardımcı olan yurttaşlara çok teşekkür ederiz.
Etiketler: Pisidia antiokheia Antiokheia » Prof.Dr. Mehmet Özhanlı » yüzey araştırmalarıYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER