logo

reklam
10 Haziran 2022

Yalvaç’ta okul binalarının kullanımı yeniden planlanmalı

Eğitim-İş Yalvaç Temsilciliği, Yalvaç’ta ilçe merkezi ve köylerimizde bulunan okul binalarının kullanımının yeniden planlaması için çalışma yapılmasını istedi.

Eğitim-İş Yalvaç Temsilcisi Tunçay Dolmacı tarafından yapılan açıklamada, ilçe genelinde okul binalarının kullanımı ve donanımı açısından pek çok sorun bulunduğu ifade edilerek, bunlarla ilgili  yeniden düzenleme yapılmadan yeni binalar yapılması çabalarının kaynak israfına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Dolmacı, açıklamasında şunları söyledi:

“Yalvaç genelinde 36 civarında ilkokul ve ortaokul binamız, ilçe merkezinde 9 lise binamız, 1 anaokulu, 1 iş uygulama merkezi, Rehberlik Araştırma Merkezi, Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, Öğretmenevi ve Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binalarından oluşan yapıda eğitim ve öğretim hizmetleri yürütülmektedir. İlçe merkezinde 4 ilkokulumuz kendi binasında, bir ilkokul ve ortaokul ortak binada hizmet verirken; köylerimizde 16 köy ilkokulu ile ortak binalardaki 11 ilkokul ve ortaokulda eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir. Bunun yanında ilçe merkezinde 4 ortaokulumuz kendi binalarında eğitime devam etmekte olup, 9 lisemizden 7 tanesi kendi binalarında eğitim ve öğretime devam ederken, Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İmam Hatip Lisesi başka binalarda hizmet vermeye devam etmektedir. Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının güçlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından okul mevcut binaya taşınırken, yeni açılacak BİLSEM’in de bu binada hizmet vereceği ifade edilmektedir. Bunun yanında, İmam Hatip Lisesi’nin eski arazisine yeni okul binası için plan çalışmalarının sürdüğü de haber alınmaktadır.

Söz konusu kurumlarımızın fiziki alanlarının kullanımında çeşitli sıkıntılar bulunmaktadır. Bunların en başında, bazı okul binalarımızın depreme dayanıklılık konusundaki sıkıntıları gelmektedir. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen binaların bir kısmında güçlendirme yapılırken, bir kısmında güçlendirme hazırlıklarının sürdüğü bilgisi bulunmakta; buna karşın tüm binalar değerlendirildiğinde kaç tanesinin sağlam, kaç tanesinin çürük, kaç tanesinin de güçlendirmeye ihtiyaç duyar halde olduğu hususunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Konuyla ilgili girişimlerimize karşın, ilgililerden bu konuyla ilgili net bir açıklama kamuyla paylaşılmamıştır. Bu konuda öncelikle çocuklarını okullarımıza emanet eden velilerimiz ve eğitim çalışanları adına detaylı açıklama yapılmasını, sıkıntılı olan binalarla ilgili olarak da en kısa sürede gerekli çalışmaların yapılmasını talep etmekteyiz.

Okul binalarımızın büyük kısmında fiziki alanların yetersizliği, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gereklerine uygunsuzluk, bakımsızlık gibi sorunlar yaşanmakta, bu da eğitim ve öğretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Okul yöneticileri, öğretmenler, okul aile birlikleri bu sorunların çözümü için nafile çabalar göstermekte; yapılan bazı onarım ve bakım çalışmalarında öncelikler ve ihtiyaçlar doğru şekilde tespit edilmediği için yapılan harcamalar da boşa gidebilmektedir.

Okul binalarıyla ilgili bir diğer sorun da, yanlış planlama nedeniyle yaşanan verimsiz kullanım sorunudur. Okulların eğitim verdiği bazı binaların yanlış seçimi sonucunda, bazı okul binaları yetersiz kalırken bazı okullarda da kullanılmayan büyük fiziki alanlar oluşturmaktadır. Okul binalarının hizmet verdiği okulların tespitiyle ilgili olarak yeniden ve sağlıklı bir planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Özellikle köylerimizdeki okul binalarıyla ilgili de ivedilikle çözüm üretilmesi gereken önemli problemler bulunmaktadır. Bunlarla birlikte taşımalı eğitim konusunda da ihtiyaçlara ve köylerimizin durumlarına uygun bir planlamanın yapılması da şarttır.

Tüm bu sorunlar mevcutken, ilçemize bir meslek lisesi, sekiz derslikli bir ilkokul ile bir anaokulu yapımının planlama çalışmalarının sürdüğünü haber almaktayız.

Sendika olarak, bu yeni binaların yapımından önce, Sayın Kaymakamımız başkanlığında Milli Eğitim Müdürlüğü, ilgili kurumlar, okul yöneticileri, okul aile birliği yöneticileri, köy muhtarları ve sendika temsilcilerinin de katıldığı geniş bir değerlendirme toplantısının yapılmasını ve tüm okul planlamalarının, bina kullanımlarının ve yeni okulların yapılacağı yerler ile fiziki özelliklerinin ortak akıl ile belirlenmesini öneriyoruz. Okulların kapandığı şu günlerde, üç ay sonra açılacak yeni eğitim öğretim dönemi için önümüzdeki ayları boşa geçirmemek, bir yılı daha kaybetmemek için bir an önce harekete geçmenin önem taşıdığının düşünüyoruz.

Yapılacak bu istişare çalışmalarıyla hem mevcut okul binalarının fiziki kullanım kapasiteleri daha verimli bir biçimde yönetilebilecek hem de yapılacak yeni okul binalarıyla ilgili daha sağlıklı bir tercih ortaya çıkabilecektir. Bunun yanında, eğitim emekçileri ve öğrenci velilerinin oluşturduğu okul aile birliklerinin de görüşleri alınarak, ihtiyaçlara en uygun planlama ve uygulama çalışmaları yapılarak geniş bir kamuoyu desteği de sağlanmış olacaktır. Böylece kamu kaynaklarının daha doğru, daha verimli, daha tutumlu ve daha etkin kullanımı da sağlanmış olacaktır.

Sendika olarak böyle bir çalışma yapılması halinde her türlü desteği vereceğimizi ifade eder, konuyu Yalvaç kamuoyunun dikkatine sunarız.”

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.