Son Dakika
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Yalvaçlı hemşehrimiz, merhum Prof. Dr. Bayram Kodaman vefatının birinci yıl dönümünde anıldı.
Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde düzenlenen programda, Üniversitemize ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Bayram Kodaman saygı ve rahmetle yâd edildi.
Programda konuşan FEF Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Çapraz, akademisyenlerin yayınlarıyla, öğrencileriyle, insanlığa, ilim camiasına yol gösterici hizmetleriyle ve toplumun ihtiyaçlarına verdikleri cevaplarla büyüklüklerini ortaya koyduğunu belirtti. Bu büyüklüğün bir başka göstergesinin de gelenekler ve kurumsal hafızalar olduğunu kaydeden Prof. Çapraz, “Kurumsal hafıza, vefayı da beraberinde getirir. Bugün tarih bölümümüz, fakültemiz ve rektörlüğümüz, öğrenciler ve ona değer veren şehrimizin aydın ve güzide insanları; bilim adamı, gönül insanı Prof. Dr. Bayram Kodaman hocamızı anmak üzere toplandık. Bugün Türkiye’nin birçok tarih bölümünde hocamızın yetiştirdiği öğrenciler, öğretim üyesi olarak çalışmakta ve öğrenciler yetiştirmektedir.” dedi. Prof. Dr. Çapraz, bilim insanı Prof. Dr. Bayram Kodaman’ın tüm hayatını ilme adadığını 200’ün üzerinde makale ve 9 kitap yayınladığını, eserleri ve yetiştirdiği öğrenciler ile bir ekol olduğunu söyledi.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Tabur da Bayram Kodaman’ı saygıyla ve özlemle anarak “Bayram Hoca bölüm başkanımızın açıkladığı gibi çok yönlü bir insandı, bölümün kurucusu ve kadroyu bir araya getirmiş biri olarak birleştirici, insanları iyi analiz eden, babayiğit, soy ismi gibi “kodaman” bir insandı. İletişime açık, olaylara bakış açısı ile örnek bir kişiydi. Derneklerin kurulmasında öncü, her zaman resmiydi fakat o sevecenlik gözlerinde hep vardı. Fiziken ayrıldığını düşünüyorum ama ruhu şu an da bizi görüyor ve duyuyor. Hocamızı rahmet ve minnetle tekrar yâd ediyorum.” dedi.
FEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ayvaz da Bayram Kodaman ile en çok çalışma fırsatı yakalayan kişilerden biri olduğunu belirtti. Prof. Ayvaz, üniversitenin kuruluşuna, Fen Edebiyat Fakültesinin bu günkü seviyeye gelmesine büyük emek veren, insan kaynağının yetişmesine katkı sağlayan Bayram Kodaman’ı minnetle andığını dile getirdi.
Kariyer hayatında Prof. Dr. Bayram Kodaman’ın büyük katkıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ümit Akça da “Birçok şeyi Bayram hocamdan öğrenme fırsatım oldu. Allah Bayram hocaya rahmet etsin kalanlara sağlık ve afiyet diliyorum.” diye konuştu.
18 yıl boyunca akademik çalışma hayatında birlikte çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Kamil Kaya ise şunları söyledi: “Bayram Hocamızın vefatı Türk Dünyası ve Türk milliyetçileri için büyük bir kayıp, iyi bir idareci, akademisyen ve tarihçi aynı zamanda da tam bir halk adamı. Saygı, sevgi ve minnet duygularımla anıyorum. Ruhu şâd mekânı cennet olsun.”
FEF Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Göde ise ilkokul sıralarından itibaren her zaman birlikte oldukları Prof. Dr. Bayram Kodaman’ı andığı konuşmasında, “1950’li yıllarda II. Dünya Savaşından sonra yokluk içinde ayağımızda lastik çarık ayakkabılar, ortaokula kayıt olduk. Üzerimizdekiler şehir çocuklarından farklıydı, rahmetli arkadaşımla hem ortaokulda, hem lisede, hem de üniversitede yan yanaydık. İkimizde eğitimci olduk. Münasebetimiz hep devam etti.” dedi.
Fen Edebiyat Fakültesi, Prof. Dr. Bayram Kodaman’ın adını ölümsüzleştirmek adına Tarih Bölümündeki 161 No’lu sınıfa, Prof. Dr. Bayram Kodaman’ın ismini verdi.
Etiketler: ısparta » Prof.Dr. Bayram Kodaman » SDÜ » tarih » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER