Son Dakika
İlk olarak 2008 yılında başlayan ve aralıksız devam eden “Pisidia Antiokheia Kazısı”nda, bu yılki arazi çalışmaları İŞKUR üzerinden alınan 10 işçiyle başlıyor.
Pisidia Antiokheia Kazısını başından beri başarıyla yürüten SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özhanlı’dan alınan bilgiye göre, bu yılki çalışmaların yoğunluğu, Men Tapınağı ve Kutsal Alanı, Aziz Paulus Kilisesi, Tiyatro ve çevresinde oluşturulacak. İklim şartları da dikkate alınarak ilk ay 1600 metre rakımda bulunan Gemen Korusundaki Men Tapınağı ve Kutsal Alanında, sonraki aylarda diğer yapılarda çalışılacak.
Anadolu’nun en ünik örneklerinden birisi olan Men Tapınağı ve Kutsal Alanında, 2017 yılında başlatılan kazılarda Yalvaç Müzesi’ni ayrıcalıklı kılan, bölgeye özgün eserler açığa çıkartılmıştı. Bu yıl yapılacak çalışmalarla üzerinde adak stellerinin betimlenmiş olduğu, tapınağın güney Temenos duvarının önündeki alanın açılması hedefleniyor.
Prof. Dr. Özhanlı’nın verdiği bilgilere göre, bu yılki çalışmalarda bir başka hedef ise Aziz Paulus Kilisesi’nin kuzey nefinde açığa çıkarılmış olan ve kilisenin üzerine inşa edildiği düşünülen Sinagog’un bulunduğu yerin tonozunun onarılması ve geçen yıl bir kısmı açılmış olan Küçük Hamam yapısının kazısına devam edilmesi olarak ifade edildi.
Tiyatro’nun sahne binasında ve tiyatronun önünde agora olduğu düşünülen alanın kazısının yapılması da bu yıl ki bir başka hedef olarak belirtildi. Ayrıca 2008 yılından beri yapılan kazılarda ve önceki yıllarda Yalvaç Müzesi Müdürleri tarafından yapılan kurtarma kazılarında açığa çıkarılmış olan eserlerin belgeleme ve yayın çalışmalarına devam ettirilecek.
2008 yılında başlayan kazı çalışmalarında önemli mesafeler aldıklarını belirten Prof. Dr. Özhanlı, “Pisidia Antiokheia Kazısının gerçekleşmesi ve ilerlemesi için çalışmalarımıza katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Türk Tarih Kurumu’na, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Yalvaç Belediyesi’ne içtenlikle teşekkür ederiz” dedi.
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.