Son Dakika
Sanayi Sitesi İçin Bakanlıktan Mühendisler Geldi
İlçemiz esnaf ve sanatkarlarının birleşerek aralarında kurdukları Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin çalışmalarına Bakanlık tarafından yardım edileceği bildirilmiştir.
Hafta içinde Sanayi Bakanlığı’ndan gelen üç kişilik mühendisler heyeti Yalvaç Sanayi Sitesi’nin kurulacağı arsaları gezmiş, şehir planınca en müsait yerler hakkında rapor verebilmek için ilçemiz halkından da bilgiler almışlardır.
Belediyemiz ve Sanayi Sitesi Kooperatifi ile de temasa geçen mühendisler, gerekli etüdleri yaparak ilçemizden ayrılmışlardır. (16 Kasım 1970, Sayı: 91)
RAMAZAN TOPU ELİNDE PATLADI
İlçemizde ramazan aylarında Ramazan topunu patlatan şahıs ve bir çocuğu ağır şekilde yaralanmışlardır.
Geçtiğimiz Cumayı Cumartesiye bağlayan gece sahur topunu patlatacakları sırada evlerinde daha önceden patlamayan bir top mermisini kurcalarken merminin aniden patlaması ile sol kolu, ayakları ve gözlerinden ağır şekilde yaralanan K.S. ile oğlu da sağ kolu ve sağ ayağından ağır şekilde yaralanmışlardır.
Ağır yaralı halde olan K.S. ile oğlu geç vakitte Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesine gönderilmişlerdir. Baba oğulun durumlarının tehlikeli olduğu belirtilmiştir. (16 Kasım 1970, Sayı: 91)
ŞOFÖR BOYKOTU SESSİZ GEÇTİ
Türkiye çapında düzenlenen ve ilçemiz Şoförler ve Otomobilciler Derneği’nce de tasvip gören şoför boykotu ilçemizde gerçekleşmiş, sessiz hadisesiz olarak gerçekleştirilmiştir.
10 – 11 Kasım günlerinde yapılan ve iki gün süren boykot süresince sadece resmi vasıtalar çalışmış, posta dağıtımını dahi resmi vasıtalar yapmıştır. Boykot süresince hayat kısmen felce uğramıştır. (16 Kasım 1970, Sayı: 91)
Fitre ve Zekat Nispetleri Açıklandı
Bu yıl Ramazan ayında verilecek fitre ve zekat nisbetleri yalvaç Müftülüğü tarafından açıklanmıştır. Yapılan açıklamaya göre:
Fitre: Buğdaydan: 2.00 lira, Arpadan: 3.35 lira, Siyah kuru üzümden: 6.00 lira, Rezzaki üzümden: 12.00 lira,
Zekat Nisbeti: Altun: 1550.00 lira, Gümüş ise 650.00 liradır. (16 Kasım 1970, Sayı: 91)
Belediye Ucuz Et Satışına Başladı
Belediyeye yapılan şikayetler üzerine kasapların fahiş fiyata et sattıklarını öğrenen belediye yetkililerince gerekli ihtarların yapılmasına rağmen bu ihtarları dinlemeyen kasaplara karşı hayvan kesimi yaparak et satışına başlamıştır.
Kıymanın 13 liradan sayılması ve ihtarlara rağmen bu fiyatta ısrar edilmesi nedeniyle haricen hayvan alıp kesen ve halka kasaplardan daha ucuz fiyata et temin eden belediye yetkilileri, kasaplar ucuz et satana dek bu uygulamaya devam edeceklerini ifade etmişlerdir. (23 Kasım 1970, Sayı: 92)
Elma Alımına Başlandı
Bir süre önce ilçemizde kurulan Elma Tarım Satış Kooperatifince elma alımına başlanmıştır.
Gerekli kredinin kooperatifler birliğince verilememesi nedeniyle elma alımı yapamayan kooperatif ilgililerinden Mehmet Latifoğlu’nun temasıyla kredi sağlanmış ve kooperatifçe 125 ile 200 kuruş arasında elma alımına başlanmıştır. (23 Kasım 1970, Sayı: 92)
Köylerimizde Belediye Teşkilatı İçin Müracaatlar Başladı
25 Ekim tarihinde yapılan genel nüfus sayımında nüfusu ikibini aşan köylerimiz belediye teşkilatı kurulabilmesi için gerekli müracaatları yapmaya başlamışlardır.
Bu cümleden olarak Tokmacık Köyü halkı ilk müracaatı yapmış, ilgililer tarafından istenen köyün krokisi ile bazı konularla ilgili olarak istenen bilgi ve belgeleri ilgili mercilere vermişlerdir.
Nüfusu ikibini aşan diğer köylerimiz Özgüney, Çetince ve Körküler’in de önümüzdeki günlerde müracaatlarını yapacakları belirtilmektedir. (23 Kasım 1970, Sayı: 92)
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA
Bizler Türkiye Cumhuriyeti sayın Başbakanının yetiştiği toprakların mahzun ve mazlum insanlarıyız.
Kimimiz sayın Başbakanımız gibi öğrenim yapar kurtulur, kimimiz üç-beş kuruşluk gelir uğruna terki sıla eder ekmeğinin peşinden gider kurtulur, kimimiz de işte bizler gibi böyle buralarda yarı aç yarı tok günlerini geçirir.
Gerek içtimai, gerekse iktisadi bakımdan içler acısı durumumuzu gözlerinizle görmüş olsaydınız inanın insafa gelirdiniz.
Bizler bugüne değin memleket hizmeti için pek çok değerler yetiştirdik. Bunların kimisi derdimize eğildi, kimisi tınmadı bile… Beldemize tarım beldesi derler ya sakın inanmayın. Ekmeklik buğdayımızı bile satın almaktayız.
Yalvaç bir çıkmaz sokaktır. Gelen gidemez, gidense bir daha uğramaz. Bütün iktisadi güçlüklerin altında ezilen, büzülen günlerini yarı aç, yarı tok geçiren insanlar olarak sizlerden, değerli Türk askerinden bir dileğimiz var:
Güzel Yalvaç’ımıza bir askeri birlik verilerek her bakımdan kalkınmamıza yardım ediniz.
Ordumuzu vatan ve milletin kalkınmasında önder gördüğümüz için, kalkınmamızda büyük rolü olacağı için istiyoruz.
Bu isteğimizi size doğrudan iletiyoruz, zira yetiştirdiğimiz değerler ile politikacılarımızdan bize hiçbir zaman yararı dokunmamaktadır.
Dileğimizin kabulünü halkımız adına rica ederiz. Özyalvaç Gazetesi (23 Kasım 1970, Sayı: 92)
YALVAÇ TARİHİ
Yazan: Muzaffer TÜTÜNCÜ – İlker SÜER
YALVAÇ MÜZESİ: Kuruluş ve Gelişme
Eserimizin birinci bölümünde beyan edildiği veçhile Yalvaç’ın eski adı PSİDİA ANTİOCHİA’dır (Pisidya Antakyası). Bu şehir harabelerinden faydalanılarak bir müze teşkiline çalışılmış, 1921-1924 yılları arasında Prof. W. M. Ramsay’in yaptığı kazılarda ortaya çıkan büyük taşlardan bazıları Ortaokul bahçesinin bir köşesine konmuş, kısmen olsun muhafaza altına alınmıştır. Tarihi eserler bakımından oldukça zengin olan Yalvaç ve köylerinde eski şehir kalıntılarından pek çok yazılı ve resimli taşlar, heykeller, heykel parçaları, mimari parçalar, toprak ve cam kaplarla muhtelif devirlere ait paralar(bakır-tunç-altın) olmak üzere o zamanlardan beri Yalvaç’ da bir Müze teşkili ve bir çatı altında toplanması çeşitli nedenlerle mümkün olmamıştır. Yalvaç’ta müze kurulması taa 1911 – 1924 yılları arasında çeşitli tarihlerde yapılan kazılar esnasında kararlaştırılmış ise de maalesef başarılamamıştı. Araya giren birinci ve istiklal savaşları da buna imkan vermemiştir. Şayet o zamanlar böyle bir müzenin temelleri atılmış olsa idi, şüphesiz ki Yalvaç’ımız şimdikinden çok daha zengin bir müzeye sahip olacaktı.
Bundan başka, Yalvaç’ın Görgü Cami Mahallesi’nden Hacı İbişler’den ve Türk Hava Kurumu muhasipliğini deruhte eden merhum İsmail Nazlı Efendi’nin 1930-1935 yılları arasında ikinci bir hamlesi başlamış ve bir müze teşkilini düşünerek harabeler sınırları dışında köy ve kasabalardaki ören yerlerinden tarihi kıymeti haiz antik eserleri toplamak suretiyle her geçen gün sayılarının çoğaltılmasını hedef tutan gayretleri sonunda, şimdiki belediye binasının ve Yeni Camiin kuzeyindeki parkın olduğu sahada yıllarca hizmet veren ahşap belediye binası ve kız mektebinin etrafındaki boşluk sahada her türlü meşakkatlerle topladığı 50 – 60 adet civarındaki müzelik eserleri sergilemiş ancak o zamanın insanlarının ileriyi görememeleri nedeniyle halk tarafından tenkit edilmeye ve hatta “Bu gavur eserlerinin toplanması ne demektir?..
Bu gavur eserlerini ne yapacağız?..” gibi ısrarlı tenkitlerle hedef olan İsmail Efendi’nin çalışmaları adeta kısıtlanmıştır.
İstanbul, Konya ve Afyon Müze idarecilerinin talepleri karşısında halkımızın da isteği üzerine nakledilmelerine göz yumulmuş, böylelikle hiç olmazsa heder edilmelerine değerli parçaların yurt dışına kaçırılmaları önlenmiştir. (devamı var) (23 Kasım 1970, Sayı: 92)
Etiketler: 16-23 Kasım 1970 » arşiv » Özyalvaç GazetesiYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER