logo

reklam

Tasarruf Devletten Başlar


Ünal Örnek
unalornek@hotmail.com

Tasarruf dendiğinde hepimizin aklına kaynakların israf etmeden dikkatlice kullanılması gelir. Ailede ve toplumda sahip olduğumuz gelirlerimiz ve kaynaklarımız azaldığında en çok duyduğumuz söz tasarruf sözüdür. Ailenin büyükleri öncelikle bu uyarı ile birlikte tüketim alışkanlıklarını bir tarafa bırakarak kendilerine çeki düzen verirler. Daha az para harcamanın, da- ha az ve ekonomik tüketim yapmanın yolunu ararlar.

Büyükler çocuklarına ve çevrelerine örnek ol- maya çalışırlar. Belki de zor zamanlarda çocukları aç yatmasın diye kendileri aç yatarlar. Soğuk odalarda ve bir göz odalarda aile yaşamlarını kurtarmaya çalışırlar. Yarının pembe hikayeleri ile çocuklarına ümit vermeye ve mücadele azmini güçlendirmeye çaba gösterirler. Yoksulluktan bir başarı hikayesi çıkarmalarını teşvik ederler. En büyük fedakarlıkları ana ve babalar yaparlar.

Tarihe bir göz attığınızda bırakın çok eskilere gitmeyi yakın tarihlerimizde bile birçok acıklı yoksulluk hikayesini görürsünüz. Bugün bile bu hikayelerin devam ettiğine şahit olursunuz. Şehirlerdeki pazarların kapanışında ve çöp konteynerleri civarında insanların mücadelesini görürsünüz. Bu hikayeler ve gördükleriniz yüreğinizi dağlar, ağlamamak için kendinizi tutarsınız. Ama onlarınki yarına güçlü bir duruş için mücadelenin bir resmidir. Yokluktan varlığa giden yolda anaların ve babaların ailece yol hikayesidir.

Aslında ailece bu mücadeleden çıkan insanlar için tasarruf büyükten küçüğe uzanan dayanışmanın adıdır. Küçük büyükten ne öğrenmişse oda geleceğe taşır. Günümüzde birçok başarılı insanın yaşam hikayesinde bu izlere rastlarsınız.  Yoksulluk günleri acıklı bir hikaye değil başarıya giden yolda bir ders notu olarak size anlatılır. O hikayeleri biraz hüzün içinde hayranlıkla dinlersiniz. Zor günleri yaşayan o insanların büyüklerden aldıkları ders ve yaşanmışlıklarla nelere ulaştıklarını gözlemlersiniz.

Bir toplumda devlet insanları için hem ana hem de babadır. Devleti yönetenlerin vicdanı ve toplumsal sorumlulukları içinde halka örnek olmaları ve yol göstermeleri beklenir. Bir politikayı geliştirirken ve uygulamaya koyarken bu bilinç içinde davranmaları şarttır. Günümüzdeki güçlü ve itibarlı devletler halkı refah içinde yaşayan devletlerdir. Yöneticilerinin en mütevazi şekilde hizmet ettikleri ve zor günlerde örnek davranışlar sergiledikleri ülkelerdir.

Eğer bir ülkede herkesten tasarruf yapılması bekleniyorsa tasarruf önce devletten başlanmalıdır. Her geçen gün iletişim gücünün ve etkisinin arttığı dünyamızda halkın yöneticilerini dikkatle izlediğini bilinmelidir. Her yönetici halka örnek olmalı, tasarrufa önce kendinden başlamalı ve fedakarlık yapmalıdır. Zor günlerde ülkede tasarruf bilincinin gelişmesi için önce yöneticiler toplumsal dayanışmaya güç vermelidir.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BÜYÜK BAŞKOMUTAN, BÜYÜK TAARRUZ, BÜYÜK ZAFER…

    30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İkinci Viyana kuşatmasından (1683) tam 238 yıl sonra ilk defa Sakarya Meydan Muharebesinde toprak kaybedilmemiş, 22 gün 22 gece (23 Ağustos-13 Eylül) süren “HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR. O SATIH BÜTÜN VATANDIR anlayışıyla gerçekleştirilen SAKARYA meydan savaşında kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman, Sakarya Nehrinin batısına püskürtülmüş ve bağımsızlık yolunda en önemli adım atılmıştır, düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kem...
  • SOKAKTAN MECLİSE BÖYLE NEREYE?..

    24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    O gün sabah erken kalktım. Hava sakindi. Üç gündür dağdan esen sert ve şiddetli, aynı zamanda sıcak rüzgâr dinmişti. Denize gidebilirdim. Mayomu giydim ve yaklaşık 600 metre uzaklıktaki denize hızlı adımlarla kısa sürede ulaştım. Yaklaşık 1 saat deniz kenarında yürüyüş ve yüzmeden sonra biraz yorgun vaziyette dönüş yolunda, bahçesinde etrafı temizleyen 50-55 yaşlarında zaman zaman ayak üstü sohbet ettiğim Hakan’a rastladım. Kendisi mühendisti, zamanında İstanbul da şirketleri ve iyi bir hayatı olmuş, ancak hayatın acımasız yanlarını da yaşam...
  • Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi; Keneler ve Düşündürdükleri

    30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla havaların ısınması, yağmurların yağması ile birlikte, bahçe, tarla işleri ile birlikte KENE MEVSİMİNİNİN de başlaması, dolayısıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve insanlarda ölümlerin görülmesi söz konusu olabileceğinden, EMEKLİ DE olsam, sorumluluk bilinciyle yıllardır yaptığımız uyarıları, yapılması gerekenleri; YETKİLİLERE, ETKİLENENLERE bir kez daha hatırlatmak istedim.. Ülkemizde 2002 yılında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile gündeme oturan, popüler olan ve 7’den 70’e herkesin tanıdığı keneler, biz...
  • ANTİOKHEİALI YAŞLI KADIN

    25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Üçüncü cemre düştüğünde, karlar erimeye başlamıştı. Kentin sokaklarında eriyen karların suları, bulanık bir şekilde akmaktaydı. Bir zamanlar düzgün taş döşeli olan sokaklar artık bütün özelliğini kaybetmiş, kanalizasyon sistemi tıkanmış, sular caddenin yüzeyinde sessizce akmaya başlamıştı. Bahar güneşinin sıcaklığı kendini iyice hissettirirken, yaşlı kadın kahvaltısını yapmış, mutfağın penceresinden güneşin ışıklarını izleyerek, derin düşüncelere dalmıştı. On üç yaşında evlenip geldiği bu evde geçirmiş olduğu günlerin hayaline dalmıştı ki, hizm...