Son Dakika
Milliyetçi Hareket Partisi Yalvaç İlçe Başkanı Ali Osman Sönmez, Yalvaç gündemindeki üç önemli konuyla ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtlayarak önemli açıklamalar yaptı.
Son dönemde Cumhur İttifakı’ndaki ortakları Ak Parti’nin Yalvaç İlçe Teşkilatı ile partisi arasındaki sıkıntılara cevap veren Sönmez, “Cumhur İttifakı’nın ortağıyız, ama hükümet ortağı değiliz.” dedi.
Yalvaç OSB protokolünün bozulması, teşvik düzenlemesi ve TOKİ konularında görüşlerini aldığımız Sönmez’le yaptığımız görüşme ve aldığımız cevaplar şöyle:
Özyalvaç Gazetesi: Sayın başkan, Yalvaç’ta yerel sorunlarla ilgili olarak Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin Yalvaç İlçe Başkanı olmanız nedeniyle sizin de muhatap olduğunuzu düşünerek önemli üç konuda görüşünüzü almak istedik.
İlk olarak, yerel gündemdeki en diğer önemli konuların başında, Cumhur İttifakı’nın iki ortağını ilgilendiren Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi konusu geliyor. Bildiğiniz gibi, Yalvaç OSB’nin büyük ortağı Isparta İl Özel İdaresi ve Isparta İl Genel Meclisi’nde çoğunluk Ak Parti’de. İkinci büyük ortak da, partinize mensup belediye başkanı tarafından yönetilen Yalvaç Belediyesi. Üçüncü ortak Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası ile yaklaşık bir buçuk ay önce 14 Ekim 2020 tarihinde saat 13.30’da Yalvaç Kaymakamlığı’nda yapılan bir törenle Altyapı Protokolü imza altına alınmıştı. Bu protokolle, Yalvaç Belediyesi’nin OSB’nin altyapısını yapması belli protokol bedelleriyle imza altına alınmış ve iş makinaları OSB sahasında çalışmalara başlamıştı. Ne olduysa, 15 Ekim 2020 tarihinde, bir gün önce imzalanan protokolün iptal edildiği duyuruldu ve protokolün iptal edilme nedeninin, Yalvaç Belediyesi’nce 2016 yılında %34’lük hisse alımında imzalanan protokolde vaat edilen alınan hisse karşılığı altyapıyı yapma sözüne karşın, yeni protokolde yaklaşık 8,5 milyonluk masraf kalemi oluşturulması olduğu ifade edildi. Ancak o günden bugüne yaklaşık bir buçuk aydır ne bir gelişme oldu ne de bir duyuru yapıldı. Siz protokolün imzalanmasının ardından kutlama açıklaması yapmıştınız. Şu anki durum nedir? Yalvaç OSB işi yattı mı? Sizin bu konuyla ilgili değerlendirmeniz nedir?
MHP Yalvaç İlçe Başkanı Ali Osman Sönmez: Öncelikle Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Beyefendinin bir sözüyle başlamak istiyorum: “Adam gibi adam olan doğal dürtüsüyle değil, aklıyla, kalbiyle, fikriyle, imanıyla, cesaretiyle hareket edendir. Bu hareket bir kez başladı mı durmak, durdurulmak nedir bilmez, böyle bir ihtimal tanımaz. Hamd olsun, muazzam millet hareketi devrededir. Bu da Cumhur İttifakı’dır, Liderimiz Devlet BAHÇELİ ve Cumhurbaşkanımız bu yola baş koymuşken, bizim derdimiz günlük ve sıradan problemler olmamalı ve Cumhur ittifakımız dar çerçevede düşünülecek bir ittifak değildir . Bu nedenle biz parti olarak uzlaşmacı, Yalvaç’a yapılacak yatırım ve projeler konusunda her zaman destekleyen bir anlayışa sahibiz. Evet MHP, Ak Parti ile Cumhur ittifakı ortağı, ama Hükümet ortağı değil.
Cumhur İttifakı, siyaseti pazarlık üzerine inşa edilmedi, pazarlık üzerine kurulmadı. Çıkara, al ver sürecine dayalı bir ittifak değildir. Cumhur İttifakı temelinde milletimizi bir ve beraber kılmak, korumak ve uyanık tutmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Milleti’nin ilelebet payidar kalması vardır.
20 yıllık bir hayal olan konuya dair uzun bir soru, ben sorunuza kısa cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle Yalvaç OSB’ye bugüne kadarki katkılarından dolayı Isparta Milletvekilleri TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’e, Recep Özel’e ve Uğur Gökgöz’e ve başından bu güne kadar katkısı emeği olan herkese teşekkür ederim.
MHP Partisi Yalvaç İlçe Teşkilatı olarak kişi veya kurumları suçlama, suç atma düşüncesinde değiliz. Yalvaç’a yapılan her hizmeti alkışlar ve teşekkür eder, yapılacak hizmetin yapılmaması, geri kalmasından dolayı bu işin takipçisi, Yalvaç’ın ve Yalvaçlının yanında olduğumuzu belirtmek isterim.
Sorunuza gelince: Şu anki durum nedir bilmiyoruz. Yalvaç’ın her kesimini yakından ilgilendiren, 20 yıllık hayal olan Yalvaç OSB’nin şu anki durumu nedir sorusuna Yalvaç OSB Başkanı ve Yalvaç Kaymakamı Murat Kahraman cevap vermeli. Konular araştırılmadan protokolün iptal edilmesinin yanlı ve yanlış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu protokolde eksiklik, fazlalık, yanlışlık varsa İl Özel İdaresi, Yalvaç Belediyesi ve Yalvaç Ticaret Odası eksiklikler, fazlalıklar ve yanlışlıkları düzelterek veya ek protokolle yola devam edebilirdi.
Evet, Yalvaç Belediyesi’nce 2016 yılında %34’lük hisse 1.3600.000 TL karşılığında alt yapının yapılması için imzalanan protokol var, buna itirazımız yok. Fakat bu bedele karşılık protokolde de açıkça yazdığı gibi, Yalvaç Belediyesi’ne ait arsaların Yalvaç OSB’ye devir bedeli 247.000 TL ve kamulaştırılma için 275.000 TL rakamın ödendiği bilinmekte. Yani Yalvaç Belediyesi henüz ortaklığı onaylanmadan taahhüdünün %40’a yakın kısmını yerine getirmiş.
Bir iş yapılıyor, maliyet hesaplaması yapılmaz mı? 8,5 milyonluk bir muhammen bedelin çıktığı bu bedelin fazla olduğu yönündeki iddialar, sosyal medyada da dolaşan Yalvaç Belediyesi’nin 2016 yılında imzaladığı protokolle sanki Yalvaç OSB’nin alt yapısının tamamını Yalvaç Belediyesi’nin yapacağı algısı oluşturulmuştur. Bildiğimiz kadarıyla Yalvaç Belediyesi ne bu protokole itiraz ediyor ne de alt yapıyı yapmayacağım diyor. Fakat Yalvaç Belediyesi’nin vermiş olduğu 550.000 TL’ye yakın miktarı kimse hesaba katmadan, bütün olumsuzlukların ve beceriksizliğin faturasını Yalvaç Belediyesi’ne atarak işin içinden çıkmaya çalışmaktadır.
Ben de şu soruları sormak isterim: Yalvaç Belediyesi ve Isparta Özel İdaresi ile 2016 senesinde 4 yıl önce imzalanan bu protokolde %34’lük kısmını Bakanlık neden bundan 4-5 ay önce onayladı? Neden bu zamana kadar bekletildi? Neden Yalvaç Belediyesi’nin iş makinaları çalışmaya başladı ve bir gün sonra da OSB çalışma alanından geri çektirildi? 8,5 milyonluk muhammen bedeli fazla görenler, Yalvaç OSB’nin de %51 ortağı olan Isparta Özel İdaresi gibi her türlü teknik eleman ve makinası parkına sahip olan bir kurum varken neden 2 aya yakındır hiçbir girişimde bulunulmadı? 8,5 milyonluk muhammen bedel fazlaysa yeni bir keşif yapıldı mı?
Tekrar söylüyorum eğer bu protokolde eksiklik, fazlalık, yanlışlık varsa İl Özel İdaresi, Yalvaç Belediyesi ve Yalvaç Ticaret Odası eksiklikler, fazlalıklar ve yanlışlıkları düzelterek veya ek protokolle yola devam edebilirdi. Devam edilmediğine göre bilinmeyen ne var? Bu protokol Anayasanın değişmez üç maddesi mi? Niyetimiz üzüm yemek olsun. Burada sen yaptın, ben yaptım veya ben yoksam olmaz düşüncelerini bırakıp, Yalvaç ekonomisine ve istihdamına büyük fayda sağlayacak bir hizmetin yarım kalması, muallakta kalması bütün Yalvaçlıyı üzdüğü gibi Yalvaç’a sıkılan bir kurşundur ve bu olayların Isparta Milletvekillerimize doğru aktarılmadığı kanaatindeyiz.
Özyalvaç Gazetesi: Sayın başkan, OSB’yle de bağlantılı bir diğer husus da, yeni teşvik düzenlemesinde Yalvaç’ın mağdur edilmesi hususu. Bildiğiniz gibi, yeni teşvik düzenlemesinde alt bölge teşviklerinden yararlanan ilçeler listesine alınmış ilçelerde OSB bulunması durumunda, o OSB’de yapılacak yatırımlar, bulunulan teşvik bölgesinin iki alt bölgesinin desteklerinden yararlanabilecek. Yani, Yalvaç ilçemiz, alt bölge teşviklerinden yararlanan ilçeler listesine alınmış olsaydı, Yalvaç OSB’de yatırım yapacak yatırımcılar 2. bölge değil, 4. bölge desteklerinden yararlanabilecekti. Ancak, Isparta’da alt bölge desteklerinden yararlanabilecek ilçeler arasına Şarkikaraağaç, Gelendost, Sütçüler ve Aksu alınırken Yalvaç bu listeye giremedi. Bu konuyla ilgili olarak Ak Parti Yalvaç İlçe Kongresi’nde konuşan Ak Parti Milletvekilleri Yalvaç Belediye Başkanı ve Yalvaç TSO Başkanı’nı itham edici cümleler kurmuş, alt bölge desteklerinden yararlanan ilçeler arasına Yalvaç’ın alınması için gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etmişlerdi. 6 Eylül 2020 tarihinde yapılan o açıklamaların üstünden geçen yaklaşık üç aylık süre içerisinde herhangi bir gelişme yaşanmadı. Siz Cumhur İttifakı ortağı olarak Yalvaç’ın bu listeye alınmaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bugüne kadar kongrede verilen söze rağmen herhangi bir gelişme yaşanmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
MHP Yalvaç İlçe Başkanı Ali Osman Sönmez: Çok haklısınız Organize Sanayi Bölgesi olmayan Şarkikaraağaç, Gelendost ve Aksu hatta Afyonkarahisar’ın ilçeleri olan Kızılören, Çobanlar ve Hocalar gibi ilçeler alt bölge desteklerinden yararlanırken neden OSB’si olan Yalvaç bu desteklerden yararlanamıyor? Yalvaç’ın alt bölge desteklerinden yararlanması için MHP İl Başkanımız Hasan Basri Sönmez sizin de daha önce haber yaptığınız gibi girişimde bulundu. Dediğiniz gibi, Cumhur ittifakıyız ama hükümet ortağı değiliz. Burada iktidar partisini temsilen bir teşkilat var.
Yalvaç’ta OSB’nin olması ve alt bölge desteklerinden de yararlanması halinde, Yalvaç OSB’ye yatırımcının cazibesini çekmesiyle Yalvaç’ta ekonomi, işsizlik, yan sanayi gibi yaşamın her alanında hareketlilik gelecek. Bu bağlamda, Yalvaç’ta bulunan bütün sivil toplum örgütleri ile birlik içerisinde hareket ederek sesimizi duyurmamız gerektiğini düşünüyorum.
Özyalvaç Gazetesi: Son olarak geçtiğimiz sayımızda haberini yaptığımız, sosyal konut meselesi var. “Vatandaş sosyal konut sözünü tutmayan ortaklardan şikayetçi” başlıklı haberimizde hem TOKİ tarafından yapılacağı öngörülen sosyal konut projesi hem de partinize mensup Yalvaç Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü tarafından seçim öncesi söz verilen sosyal konutlarla ilgili olarak sözlerin tutulmadığına dair eleştiriler var. Cumhur İttifakı ortağı olarak ve partinize mensup bir belediye başkanı olduğu için, sizin konuyla ilgili değerlendirmeniz ne olacaktır?
MHP Yalvaç İlçe Başkanı Ali Osman Sönmez: Evet Yalvaç’a dar gelirli hemşerilerimize yönelik Sosyal Konut Projesi gerekli ve şart. Bu konutların TOKİ üzerinden yapılmasında fayda vardır, çünkü TOKİ, yapı denetimi, harç parası, vergi gibi birçok prosedür ve ücretlerden muaf olması dolayısıyla inşaat giderleri azalmakta, vatandaşımız daha uygun fiyata ev sahibi olmaktadır.
Bilindiği gibi, Yalvaç’ta arsa bedeli payı yüksek. Vergi, yapı denetimi, harç gibi ücretlerin konut üzerine yansımasıyla dar gelirli hemşerilerimizin alım gücünü azaltmaktadır.
Sorunuza gelirsek: Yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı maliyetin azalması, dar gelirli hemşerilerimizin daha uygun şartlarda ev sahibi olabilmesi için, sosyal konutların TOKİ tarafından yapılması uygundur. TOKİ, belediyeye bağlı bir kurum değil. Fakat belediyenin TOKİ konutlarının altyapısını yapması, hizmeti götürmesi gerekmektedir. Yalvaç’ta TOKİ meselesi 5-6 senelik mesele değil, 2004-2009’da AK Parti Belediye Başkanlığı yapmış Sayın Yalçın Bulgurcu zamanından beri gelen bir sorun. Basın ve sosyal medya üzerinden, sanki TOKİ Yalvaç Belediyesi’ne bağlı bir kurummuş gibi algı yaratıp sorumluluğu üzerinden atıp Yalvaç Belediye Başkanlığı’na yüklenilmektedir. İktidar iken 5 sene AK Parti Belediyeciliğinde neden Yalvaç’ta TOKİ meselesini çözemediklerini merak ediyorum? Yalvaç’ta hazine arazisi mi yok? Tarıma elverişsiz arazi mi yok?
Yalvaç Belediyesi’nin TOKİ’ye verilecek bir arsası var da vermemiş mi? TOKİ konutları yapılmış da belediye altyapısını mı götürmemiş? Hazine arazileri Yalvaç Belediyesi’ne ait de verilmemiş mi?
Belediye Başkanımız Halil Hilmi Tütüncü’nün seçim öncesi söz verilen sosyal konutlarla ilgili olarak sayın belediye başkanımızdan, belediye eski hizmet alanına yapılacak konut alanında çalışmaların devam ettigi ve ayrıca başka bir bölgede de sosyal konut projesi alanı için çalışmaların başladığı, verilen sözlerin yerine geleceği bilgisini aldım ve bu işin takipçisi olduğumuzu da sayın belediye başkanımıza söyledik.
Bu vesileyle, memleketimiz için üzüm yemenin peşinde olmamız, bağcıyla uğraşmanın bize bir fayda getirmediğini ifade etmek istiyorum. Biz üzerimize düşen her türlü desteği ve katkıyı sunmaya hazırız. Zira, biz ülkemizin, memleketimizin ve milletimizin menfaati için her türlü parti önceliklerimizi bir kenara bırakmayı düstur biliriz, bizim için önce ülkemiz, milletimiz ve devletimiz, sonra partimiz gelir. Aynı anlayışı tüm partilerden de bekliyoruz. Bu vesileyle tüm hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunarım.”
Etiketler: Ali Osman Sönmez » MHP » yalvaçYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER