Son Dakika
Emhal Besi Çiftliğine bayan eleman aranıyor
Yalvaç’ın üreten ve üretken markası: DURUTÜRK
ELBENGİLİ PVC-Alüminyum-İnşaat’tan BAYRAM TEBRİKİ
Yalvaç’ta perde, tül ve nevresimin adresi: ERTEN…
Yalvaç’ta 15 yıldır el yapımı PİZZA’nın tek adresi: Dr. Pizza…
Yalvaç’ın kazanma ustası 10. seçiminden %95’le galip çıktı
Dünya Çiftçiler Örgütü Dünya’da çiftçilerin üyesi olduğu 70’den fazla Avrupa, Asya, Okyanusya, Afrika, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’dan meslek kuruluşu ve ortağı olduğu kooperatif üst örgütlerinin üyesi olduğu Uluslararası büyük örgütlerden biridir.
Dünya Çiftçiler Örgütü, yani, WFO’ü özellikle küçük ölçekli çiftçilere odaklanarak çiftçilerin değer zincirleri içindeki konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan bir tarım üreticileri organizasyonudur.
WFO ‘nun gücü, coğrafi olarak altı bölgesel seçim bölgesinde düzenlenen üyeliğinde yatmaktadır.
Dünya Çiftçiler Örgütü (WFO), tüm dünyadan ulusal çiftçi örgütlerini ve tarım kooperaiflerini bir araya getirmektedir.
Güney Afrika Tarım Birliği Konfederasyonu Başkanı WFO Başkanı Dr. Theo De Jeger’in Başkanlığını yürüttüğü WFO yönetim kurulu başkan dahil 6 kıta temsilcisi üyeden oluşmaktadır.
WFO’nun misyonu, çiftçilerin sesini temsil etmek ve onların adına bugünkü ve geleceklerini etkileyen, tarımla ilgili küresel diyalogdan beslenme ve sürdürülebilirliğe kadar tüm ilgili uluslararası süreçlerde savunmaktır.
WFO İklim Değişikliği Müzakereleri(COP), Dünya Gıda Güvenliği Komitesi (CFS), Birleşmiş Milletler Afet Riskinin Azaltılması (Sendai Çerçevesi), IFAD’ın Çiftçi Forumu, AMR Tartışması (OIE, FAO, WHO), Dünya Ticaret Örgütü ve birçok uluslararası çalışmada yer almaktadır.
WFO uluslararası alanda yaptığı çalışmaları ile üreticilerin ve kırsal toplulukların ekonomik ortamını ve geçim kaynaklarını geliştirebilecek, tarımın insanlığın karşılaştığı zorluklarla başa çıkmadaki katkısını güçlendirebilecek politika ve programların kabulü için koşullar yaratmaktır.
Özellikle Birleşmiş Milletler tarafından 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin kabulü ve Paris Anlaşmasının yürürlüğe girmesini takiben, WFO, kapsayıcılığı sağlayan 2018-2028 Stratejik Çerçevesi ile politikalarını geliştirdi.
Bu doğrultuda örgütün önümüzdeki on yıl içindeki ön görülen çalışmaları WFO Genel Kurulu 2017 tarafından Finlandiya’nın Helsinki kentinde kabul edildi.
Bu stratejik çerçeve ile WFO tarım sektörünü küresel düzeyde geliştirmek için alacağı genel yönü belirleyecektir.
Bu çerçevede, Lüksemburg’daki WFO 2019 Genel Kurulunda çiftçilerin Rota Bildirgesi’ni kabul etti.
İnsanlığın karşılaştığı küresel zorluklarla başa çıkmak için “çiftçilerin yönlendirdiği yaklaşımı” teşvik eden ve dünya çiftçilerinin yolunu vurgulayan bir açıklama kabul etti.
Tüm insanlık için daha sürdürülebilir bir gelecek elde etmek için zaten çalışmalar yapmakta ve gelişmeleri takip etmektedir.
Rusya, Moskova’daki WFO 2018 Genel Kurulunda “Çiftçilerin Rota Beyanı”, çiftçilerin tarımla ilgili küresel siyasi diyalogdaki konumunu geliştirmek amacıyla kabul edilen “Çiftçilere Yönelik İklim Değişikliği Gündemi” ilkesini yeniden teyit etmiştir.
WFO dünyada üretici örgütlerinin deneyimlerini paylaştığı ve çiftçi dayanışmasını sağlayan bir platformdur.
Ülkelerin tarımını yakından tanımak ve üretici örgütleri arasında işbirliği ortamını oluşturan önemli örgütlerden biridir.
Uluslararası örgütlerde yer alması ülkelerde çiftçilerin beklentileri global düzeyde duyurulması için önemli avantajlar sağlamaktadır.
Örgütlerin ülkelerindeki ulusal politikalarda daha etkin olmaları için fırsatlar yaratmaktadır.
Dünya deneyimleri ülkemiz içinde önemlidir. Ancak WFO’a üye ülkemizden hiç bir örgüt yoktur.
Türkiye’nin uluslararası örgütlerde temsil edilmesinde gerek üretici gerekse ülke tarımı için ihtiyaç vardır.
Etiketler: Özyalvaç » Ünal ÖrnekYorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler
25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler