Son Dakika
Isparta Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Abdülkadir Kurucu, Covid-19 salgını ile mücadele edilirken tarım ve hayvancılığın ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de hayatı olumsuz etkileyen Covid-19 salgını ile tüm gücüyle mücadele kapsamında hükümet tarafından alınan tedbirlerin vatandaşımızın duyarlılığı ile bu dönemi en az kayıpla geçirip normalleşmeye bir an önce dönebilmenin tüm kesimlerin ortak dileği olduğunu ifade eden Kurucu gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ülkemiz dünya genelinde hayatı olumsuz etkileyen Covid-19 salgını ile tüm gücüyle mücadele ediyor. Bu kapsamda hükümet tarafından alınan tedbirler, vatandaşımızın duyarlılığı ile bu dönemi geçirip normalleşmek tüm kesimlerin ortak dileğidir. Salgın sürecinin başlaması ile ekonomik dengelerde değişim olduğu her sektörü olumsuz etkilediği bu dönemde, hayvancılık sektöründe yem fiyatlarının aniden artış göstermesi yetiştiricileri zor durumda bırakmıştır.
Tüm sektörler arasında en meşakkatli iş olan hayvancılıkta et ve süt geliri ile geçimini sağlayan yetiştiricilerin elde ettiği kazanç yem zamları ile minimize olmuş hatta sıfırlanmıştır. Bu şartlarda üretimini devam ettirmek sürekli zarar ederek çalışmak sektörden çıkışlara ve işsizliğe sebep oluşturacaktır. Ayrıca Covid-19 salgının ortaya çıkardığı bir gerçek her ülkenin gıda da kendi kendine yeterliliğinin önemidir. Ülkeler bundan sonra tarım ve hayvancılık politikalarını bu gerçeğe göre planlayacaklardır. Gıda sektörü en stratejik sektör olma özelliğini her kesime hissettirmiştir.
Süt Zammından Gelen Kazanç Yem Fiyatlarına Gitti
Yem fiyatlarına son iki ay içinde ortalama % 20 zam gelmiştir. Süt üretimi ve hayvan yetiştiriciliğinde elde ettiği kazancı yem zamlarına gitmiştir. Bu kapsamda üretici ve yetiştiricilerimizin hayatlarını idame ettirmelerine imkân sağlayacak tedbirler acilen uygulanmalıdır.
Süt ve besi teşvik primleri revize edilmeli…
Bu kapsamda; Süt fiyatları revize edilmelidir. Süt ve besi teşvik primleri revize edilmelidir. TMO yem firmalarına ithal ham madde temini konusunda devreye girmelidir. Bu tedbirlerin acilen alınması ve çiftçimize sürdürülebilir ortam oluşturulması için başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere Ulusal Süt Konseyini, Ulusal Kırmızı Et Konseyini bu menfi duruma müdahale etmeye davet ediyoruz.”
Yorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER