logo

reklam

Yalvaç tarımı için yeni bir yön çizmenin zamanı geldi de geçiyor


Özgür Kaya
yalvacgazetesi@hotmail.com

İlçemiz Yalvaç, ekonomik anlamda tarım ve hizmet sektörüne dayalı bir yapılanmaya sahiptir. Sanayi sektörü yok denecek seviyede düşüktür. Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesiyle ilgili ümit ışığının zayıflığı da göz önüne alınırsa, Yalvaç’ın tarım ve hizmet sektörüne dayalı yapısı yine etkinliğini sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor.

Diğer yandan, ilçemizde eğer sanayi sektörü gelişecekse,bunun en büyük lokomotifi yine tarım ve tarıma dayalı ürünler olacaktır.

Bu noktada, Yalvaç için tarım sektörünün taşıdığı önem nedeniyle, bu konuda yeni bir strateji  ve yeni bir yön çizmeye ihtiyaç olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz.

Bunun için, Yalvaç’ta tarım sektörüyle ilgili kuruluşların biraraya gelip, bu konuda alınacak kararlarla ilgili bir dizi toplantı ve çalışma yapması gereklidir.

Zira, Yalvaç’ta tarımsal faaliyetlerin dağılımına baktığımızda, herkesin kendine göre bir yol çizdiği, şehrin tamamında bu işten daha çok para kazanmaya dayalı bir ortak stratejiyi bir kenara bırakın, kimin ne yaptığından haberdar olunmayan bir durum sözkonusu.

Sorunların en önemlisini de bu durum oluşturmaktadır.

Tarım sektörü, çevresel koşullara en çok bağımlı sektördür. Bunun yanında, üretilen ürünlerin fiyatıyla ilgili olarak da oldukça kırılgan bir ekonomik yapıya sahip sektördür. Bu nedenlerden dolayı, belirsizliği azaltmak ve piyasanın olumsuz etkilerinden üreticileri korumak için tüm tarım paydaşlarının olabildiğince koordinasyon içerisinde hareket etmesi çok büyük önem taşımaktadır.

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur.

Dünyada bu işin nasıl başarıldığına dair pek çok örnek mevcuttur. Bunları incelemek, kendimize çizeceğimiz rotayı belirlemek için önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Yani, Yalvaç tarımında ne yapacağız? Hangi alana yöneleceğiz? Hayvancılık mı yapacağız, tarımsal üretim mi yapacağız? Hayvancılık yapacaksak büyükbaşa mı yöneleceğiz, küçükbaşa mı? Et için mi, süt için mi üretim yapacağız? Bitkisel üretimde ne tür ürünlere yöneleceğiz? Hububat mı üreteceğiz, sebze mi üreteceğiz, meyve mi üreteceğiz, tıbbi ve aromatik bitki mi üreteceğiz? Bunların içerisinde hangi ürün çeşitlerine yöneleceğiz? Bunları hangi dağılımla yapacağız? Bunları yaparken arazi sorununu nasıl çözeceğiz? Ne üreteceğiz? Ürettiğimiz ürünü nasıl satacağız? Nasıl markalaşacak, ürünümüzü nasıl dış piyasalara açacağız?

Hangi ürünümüzle markalaşıp, hangi ürünümüzle sürdürülebilir en çok geliri elde etmeyi hedefleyeceğiz?

Bu ve buna benzer pek çok soruya cevap vermemiz, üreticimizi de buna göre yönlendirmemiz elzem…

Başlıkta da yazdığımız gibi, Yalvaç tarımı için, daha doğrusu Yalvaç ekonomisi için yeni bir yön çizmenin zamanı geldi de geçiyor.

Bu noktada yeni kaymakamımız Aytekin Yılmaz’ın öncülük edeceği bir çalışma ortamının oluşturulmasını diliyoruz.

Etiketler: »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • BÜYÜK BAŞKOMUTAN, BÜYÜK TAARRUZ, BÜYÜK ZAFER…

    30 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İkinci Viyana kuşatmasından (1683) tam 238 yıl sonra ilk defa Sakarya Meydan Muharebesinde toprak kaybedilmemiş, 22 gün 22 gece (23 Ağustos-13 Eylül) süren “HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR. O SATIH BÜTÜN VATANDIR anlayışıyla gerçekleştirilen SAKARYA meydan savaşında kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman, Sakarya Nehrinin batısına püskürtülmüş ve bağımsızlık yolunda en önemli adım atılmıştır, düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra, 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kem...
  • SOKAKTAN MECLİSE BÖYLE NEREYE?..

    24 Ağustos 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    O gün sabah erken kalktım. Hava sakindi. Üç gündür dağdan esen sert ve şiddetli, aynı zamanda sıcak rüzgâr dinmişti. Denize gidebilirdim. Mayomu giydim ve yaklaşık 600 metre uzaklıktaki denize hızlı adımlarla kısa sürede ulaştım. Yaklaşık 1 saat deniz kenarında yürüyüş ve yüzmeden sonra biraz yorgun vaziyette dönüş yolunda, bahçesinde etrafı temizleyen 50-55 yaşlarında zaman zaman ayak üstü sohbet ettiğim Hakan’a rastladım. Kendisi mühendisti, zamanında İstanbul da şirketleri ve iyi bir hayatı olmuş, ancak hayatın acımasız yanlarını da yaşam...
  • Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi; Keneler ve Düşündürdükleri

    30 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla havaların ısınması, yağmurların yağması ile birlikte, bahçe, tarla işleri ile birlikte KENE MEVSİMİNİNİN de başlaması, dolayısıyla Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve insanlarda ölümlerin görülmesi söz konusu olabileceğinden, EMEKLİ DE olsam, sorumluluk bilinciyle yıllardır yaptığımız uyarıları, yapılması gerekenleri; YETKİLİLERE, ETKİLENENLERE bir kez daha hatırlatmak istedim.. Ülkemizde 2002 yılında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ile gündeme oturan, popüler olan ve 7’den 70’e herkesin tanıdığı keneler, biz...
  • ANTİOKHEİALI YAŞLI KADIN

    25 Nisan 2024 Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Üçüncü cemre düştüğünde, karlar erimeye başlamıştı. Kentin sokaklarında eriyen karların suları, bulanık bir şekilde akmaktaydı. Bir zamanlar düzgün taş döşeli olan sokaklar artık bütün özelliğini kaybetmiş, kanalizasyon sistemi tıkanmış, sular caddenin yüzeyinde sessizce akmaya başlamıştı. Bahar güneşinin sıcaklığı kendini iyice hissettirirken, yaşlı kadın kahvaltısını yapmış, mutfağın penceresinden güneşin ışıklarını izleyerek, derin düşüncelere dalmıştı. On üç yaşında evlenip geldiği bu evde geçirmiş olduğu günlerin hayaline dalmıştı ki, hizm...