logo

reklam

Yalvaç’ın arkeolojik zenginliklerini geri istiyoruz

Yalvaç’ın dünyaca ünlü Pisidia Antiokheia antik kentinde yaklaşık yüz yıl önceki kazılarda ortaya çıkan çok değerli eserlerinin şu anda sergilendiği İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde geri getirilmesi isteniyor.

Bilindiği gibi, Hristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Yalvaç’ta bulunuyor. Antik Kentte ilk kazılar, W. Ramsay tarafından 1908 yılında başlatılmış ve Birinci Dünya Savaşı’na kadar aralıklarla devam etmişti. 1924 yılında Michigan Üniversitesi adına Robinson başkanlığında geniş bir ekiple oldukça kapsamlı bir kazı yapılmış, bu kazıların 1927 yılına kadar sürmüştü. Kentin birçok noktasında ve Antiokheia’nın Kutsal Alanı olan Men Tapınağı ve çevresinde kazılar gerçekleştirilmiş, bu tarihte Yalvaç’ta Arkeoloji Müzesi bulunmamasından dolayı çıkan eserler, Afyon, Konya ve İstanbul Arkeoloji Müzelerine götürülmüştü.

Yalvaç’ta 1966 yılında Arkeoloji Müzesinin açılmasıyla Afyon ve Konya müzesine götürülmüş olan eserler, Yalvaç’a taşınmış ve müzede sergileniyor. Ancak, İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen eserler geri getirilmemiş durumda. Bu eserler arasında yer alan Men Tapınağı’nda 1913 yılında açığa çıkarılan Kornella Antonia heykeli, kent merkezinde bulunan İmparator Augustus başı, İmparator Lucius Verus başı ve genç bir heykel başı şu an İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Anılan eserlerin ait oldukları Yalvaç Müzesi’ne getirilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulanarak, Yalvaç’ta bulunan müzenin, Pisidia Antiokheia Kentinde açığa çıkarılan eserler için açıldığı, bu eserlerin Yalvaç Müzesi’nde sergilenmesi çok daha uygun olacağı kaydediliyor.

Antiokheia’da devam eden kazılarda çok sayıda heykel fragmanı açığa çıkarılıyor. Uzmanların öngörüsüne göre, bu parçalar arasında söz konusu başların ait olabileceği gövdelerin de bulunabileceği, bundan dolayı eserlerin geri getirilmesi büyük bir önem arz ettiği ifade ediliyor.

Uzmanlar, İstanbul Arkeoloji Müzesinde yeterince eser bulunduğuna, ancak Yalvaç Arkeoloji Müzesi’nde sadece Antiokheia kazılarında açığa çıkarılan eserlerin sergilendiğine dikkat çekerek, “Antiokheia kazılarında ortaya çıktıkları kesin olan söz konusu eserlerin, ait oldukları Yalvaç Müzesine getirilmesi İstanbul Arkeoloji Müzesinde bir eksilmeye sebep olmayacaktır. Eserlerin getirilmesiyle Yalvaç Müzesinin ziyaretçi sayısında mutlaka artış meydana gelecektir.

Ülkemize ait olup yurt dışına kaçırılmış çok sayıda eser, Kültür Bakanlığının yoğun gayretleriyle geri getirilmektedir. Bu durum gerçekten takdire şayandır. Son birkaç yılda birçok eser, ait oldukları müzelere kavuşturuldu. Antiokheia eserlerinin de ait oldukları müzeye getirilmesi Yalvaç halkını oldukça mutlu edecektir. Tarih eserler ait oldukları yerde güzeldir.” değerlendirmesinde bulundular.

Biz de Yalvaç’ımızın bu nadide değerlerinin yeniden Yalvaç’a, ait oldukları topraklara geri getirilmesi için başta milletvekillerimiz ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz olmak üzere tüm yetkililerin harekete geçmesini ilçemiz adına talep ediyor, konuyu ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

İşte Yalvaç’ın o harika ve paha biçilemez arkeolojik zenginliklerinin görüntüleri:

 

Etiketler: » » » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.