logo

reklam
20 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Bolat’tan önergeye yanıt: “OSB’ler bakanlığımız göreve ve yetki alanına girmemektedir”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat tarafından yanıtlanmak üzere, CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı tarafından verilen soru önergesine verilen cevapta, “Organize Sanayi Bölgeleri bakanlığımız görev ve yetki alanına girmemektedir.” cevabı verildi.

Bakan Bolat imzasıyla verilen cevabın tam metni şöyle:

“Bakanlığımız görev ve yetki alanına giren hususlar itibarıyla önergenize ilişkin cevaplarımıza aşağıda yer verilmiştir:

“Ticaret sicili kayıtları 238 ticaret sicili müdürlüğü tarafından münferit olarak tutulmakta ve bu kayıtlara ilişkin bütün belgeler buralarda saklanmakta olup ticaret sicili işlemleri Bakanlığımız bünyesindeki MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. MERSİS’te ticaret sicilinde tescil edilen ticaret
şirketleri ile ticari işletmelere ilişkin bilgiler yer almakta olup sistemde sektörel bilgi tutulmamaktadır.

Bu itibarla, Isparta ili Yalvaç ilçesinde 01.01.2020 ile 29.02.2021 tarihleri arasında 98 şirket (anonim şirket ve limited şirket) ve ticari işletme kurulmuş olup 103 şirket (anonim şirket ve limited şirket) ve ticari işletme kapanmıştır.

Bununla birlikte, Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sisteminde (ESBİS) gerçekleştirilen sicil tescil ve terkin işlemleri sisteme il bazında kaydedildiğinden tescil ve
terkin verileri sadece il düzeyinde verilebilmektedir. Bu itibarla ESBİS üzerinde yapılan sorgulamada Isparta ilinde aynı tarih aralığında toplam 9.351 esnaf
ve sanatkar tescil işlemi gerçekleştirirken 4.057 esnaf ve sanatkar terkin işlemi gerçekleştirmiştir.

Öte yandan, organize sanayi bölgeleri Bakanlığımız görev ve yetki alanında bulunmamaktadır.”

CHP Milletvekili Halıcı tarafından 24 Şubat 2024 tarihinde verilen soru önergesinde, şu hususlara yer vermişti:

“AKP’nin 22 yıllık tek parti iktidarında yeterli kamu yatırımını çekemeyen Isparta Yalvaç, yaşanan derin ekonomik sıkıntılar ve finansal krizler nedeniyle kamu yatırımlarının da iyice daralmasıyla oldukça zor bir sürece girmiş durumdadır.

2004’te yapımına başlanan Isparta Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi, aradan geçen 20 yılda halen faaliyete geçmemiştir. Bu nedenle beklentiler boşa çıkmış, bölge halkı işsizlik ve ekonomik zorluklarla baş başa bırakılmıştır.

Yalvaç OSB’nin kuruluş aşamasında yapılan çok büyük teknik bir hata ya da eksiklik nedeniyle Yalvaç OSB’de paketleme tesisleri dışında bir üretim tesisinin mevzuat gereğince kurulamayacağı bilinmektedir. Yalvaç’ta belirlenen OSB’nin havzada kalması nedeniyle her türlü tarımsal ve Endüstriyel nitelikli atıksu tesisler kurulmasına izin verilmemekte, sadece paketleme işi gibi tesisler kurulabilmektedir. Bu da Yalvaç’ta işsizliğin artmasına ve Yalvaç’ın göç vermesine neden olmaktadır.

Hazırlanan plana göre Eğirdir Gölü su toplama havzasında kalan Yalvaç OSB’de Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 31. Maddesinde; gıda sanayi sektörü, içki sanayi sektörü, cam sanayi sektörü, tekstil sanayi sektörü, petrol sanayi sektörü, deri ve deri mamulleri sektörü, selüloz kağıt karton sanayi sektörü, kimya sanayi sektörü, metal sanayi sektörü, ağaç mamulleri ve mobilya sanayi sektörü, seri makine imalatı ve yedek parça sanayi sektörü, taşıt fabrikaları ve tamirhaneleri sanayi ve sektörler yer alamaz ibaresi bulunmaktadır.

Yalvaç için oldukça hayati olan Organize Sanayi Bölgesi için bir an önce gereken adımlar atılmalı; yatırımlar hazır hale getirilerek başta Isparta olmak üzere tüm Türkiye’nin hizmetine açılmalıdır.

Bu bağlamda;

1– Yapımına 2004 yılında başlanan Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi, aradan geçen 20 yıla rağmen neden açılmamaktadır? Buranın açılmasına kim ya da kimler engel olmaktadır? İktidarın buraya kaynak ayırmama gerekçesi nedir?

2– Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nin açılması için ne tür çalışmalar yapmaktasınız? Bu çalışmalar hangi aşamadadır?

3– Yalvaç OSB’nin kuruluş aşamasında Yalvaç OSB’de paketleme tesisleri dışında bir üretim tesisinin mevzuat gereğince kurulamayacağı belliyken; başta Yalvaç halkı olmak üzere birçok sektör yatırımcısı kim ya da kimler tarafından mağdur edilmiştir? Bunun sorumlusu kim ya da kimlerdir? Konunun çözümü ve gereken yatırımların yapılması için neler yapılacaktır?

4– Hem Eğirdir Gölü havzasını korumak hem de Yalvaç’a bu yatırımın yapılması mümkünken Isparta ve Yalvaç’a uzun yıllar çok büyük ekonomik kayıplara neden olan bu büyük teknik hatanın sorumluları hakkında bakanlık olarak idari ve hukuki soruşturma açacak mısınız? Ispartalı vatandaşların; girişimci, esnaf ve sanayicilerin yaşadığı büyük kaybın hesabını soracak mısınız?

5– Bahsi geçen hata nedeniyle Isparta Yalvaç OSB’de üretim kaç yıl gecikmiştir? Bunun toplam zararı ne kadardır?

6– Yıllar ayrı ve sırasıyla belirtilmek üzere; son 4 yılda Yalvaç Organize Sanayi Bölgesine ayrılan bütçelerin tutarları nedir?

7– Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi’nin açılmaması nedeniyle Isparta ve Yalvaç’ın ekonomik kaybı ne kadardır?

8– Bahsi geçen organize sanayi bölgesinin açılmaması nedeniyle yaşanan işsizliğin boyutu nedir? İşsizlik nedeni ile son 5 yılda Yalvaç’tan kaç kişi göç etmek zorunda kalmıştır?

9– Isparta Yalvaç’ta son 5 yılda kapanan iş yeri sayısı kaçtır? Bunlar hangi sektörlere aittir?”

Milletvekili Halıcı’nın bu uzun soru önergesinde dile getirilen hususlar ve sorulan sorular, Bakan Bolat’ın verdiği cevapla, ne yazık ki cevapsız bırakılmış oldu. Milletvekili Halıcı’nın aynı soruları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yöneltip yöneltmeyeceği de merakla bekleniyor.

Etiketler: » » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.