logo

reklam

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (Mart-Nisan 1977)

 İlçemizde Milli Nizam Partisi Kurulması İçin Hazırlıklar Başladı

Kısa bir süre önce kurulan ve ülke çapında teşkilatlarını kurmaya başlayan ve geçtiğimiz hafta ilimiz Isparta ‘da teşkilatı kurulan Milli Nizam Partisi (MNP) nin ilçe teşkilatı için hazırlıklara başlanmış olup kurucuları ve gerekli açıklamalar önümüzdeki günlerde belirlenecektir.-21 Mart 1977, Sayı: 391-

——————–

CHP’NİN YENİ ADAYLARI

Başvuru süresi 31 Mart’ta sona erecek olan CHP’nin 1977 genel seçimlerinde aday olacak aday adaylarına yenileri eklenmiştir.

Aldığımız gayri resmi bilgilere göre Giresun Valisi iken MC hükümetince merkez valiliğine alınan Mehmet Aldan ile Keçiborlu ilçesinden Rahmi Toprak yeni adaylar arasına gitmişlerdir. Böylece adaylık için CHP’den başvuran aday sayısı 12 ye yükselmişdir.-21 Mart 1977, Sayı: 391-

———————–

MURAT KODAL Gelendost Adliye Başkâtibi oldu

Kısa bir süre önce emeklilik nedeniyle boşalan Gelendost Adliye Başkâtipliğine ilçemiz Asliye Hukuk Mahkemesi Kâtibi Murat Kodal atanmıştır.

Aynı zamanda geçici yetkili Noter Muavinliği görevini de yapacak olan Murat Kodal’ı yeni görevinden dolayı kutlar başarılar dileriz.-21 Mart 1977, Sayı: 391-

———————–

Nüfus Baş Memuru ÇİL,  ATABEY’E ATANDI

İlçemizde uzun yıllar başarılı hizmetler veren ve halkımızca sevilen nüfus baş memuru Mustafa Çil, gerekçe olmaksızın Isparta Valiliğinin tarafgir tutumuyla kış ortasında Atabey ilçesine atanmıştır.

Uzun yıllar nüfus hizmetlerine emek vermiş, çalışmasıyla ilçemizde nüfuz etmiş Mustafa Çil’in 7 çocuğu bulunduğu ve hepsinin de öğrenim görüyor olması ve kışta kıyamette mağduriyete uğratılması çevrede üzüntü yaratmıştır. Halkımız bu atamanın durdurulması için harekete geçmiştir.-21 Mart 1977, Sayı: 391-

————————–

Seçmen Kütükleri Askıya Çıktı

1977 genel seçimleri için 1-7 Mart tarihleri arasında yazımı yapılan seçmen kütükleri 19 Mart’tan 23 Mart’a kadar kalmak üzere askıya çıkmıştır.

Seçmen vatandaşlarımızın askıya çıkan listelerde adlarını aramaları. adları yok ise hemen ilçe seçim kuruluna başvurabilecekleri açıklanmıştır. Bu konuda ilçemiz CHP teşkilatı bir büro kurmuş ve halkımıza yardımcı olmaya başlanmıştır. -21 Mart 1977, Sayı: 391-

————-

Fısıltıdan

Mektuplar… Mektuplar…

Defalarca yazmış, bazılarının metnini de sütunlarımıza aldığımız mektupları konu etmiştik. Bu mektupların bir kısmı edepli, ahlaklı olduğu gibi bir kısmı da ardan hayâdan, edepten, namustan dahası insanlıktan nasibini alamayanlarca gönderiliyor.

Kapı aralıklarından, posta kutularından fırlatılan, tıpkı kendisi gibi anası babası meçhul kişiler tarafından gönderilenlere bir yenisi daha eklendi…

Babası meçhul kişi tarafından gönderildiği apaçık ortada olan bu mektubu aynen bu sütunlara koyardım… Ama ne var ki gazetemiz, gazetecilik mesleğinin edep ve erkânını, usulünü, yasaların toleransını bilen bir gazetedir. Göndereni mektubun zarfına yazdığı gibi bildiğimiz –gerçekten de bilmekteyiz– kişinin babasızlık kişiliği sonucu aldığı terbiye (!) nedeniyle bize hitabı en az annesinin çok kişiyle kurduğu ilişkiden farksız, ablasının flört ettiği kişinin çokluğu kadar meydandadır.

Deve kuşu gibi başını kuma gömen, babası meçhul, annesi çok kişili münasebetin sermayesi, ablası flört rekortmeni kişinin kendi ürünü değildir o mektup. Her şeyden önce kullandığı mektup kâğıdı bile resmi, devletin kâğıdı. Devletin resmi kâğıdını şahıslara küfür için kullanan babası meçhul kişiler ülkede çoğalmaya başladı. Ülke tehlikeye girmiş demektir.

Ne kadar çoğalırlarsa çoğalsınlar, Ahmet’in ya da Mehmet’in maşası olursa olsunlar, çağ değişecek maşada yanacaktır.

Bize edep dışı mektup gönderen kişi veya kişiler tarafımızdan bilinmekte olup gerekli işlemler tarafımızdan yapılmıştır. Biz de gerekli hazırlığın içindeyiz.

Babası meçhul, anası çok kişili münasebetin ürünü, ablası flört rekortmeni şahsa ilânen duyururuz. Kendine çeki düzen verirse ne âlâ yoksa bizde onun anasından, babasından, ablasından, kızından, kısrağından yedi göbek sülalesinden başlar isek onlarla uğraşacak zaman ve gücümüzün güçlüğünü kendisine ispat ederiz… Evvel Allah… -21 Mart 1977, Sayı: 391-

————————-

Umutla Mamut

A Ğ A

Mamut: Benim ağam var ya?.. Benim ağam ağalaan en eyisi. Bana uruba alıverii, un buğdayımı veri, çoluuma çocuuma pusat alıı… daha ne ediveesin benim ağam. Senin vaa mı bööle ağan?..

Umut: Bak kardeşim Mamut o senin ağan değil. Seni sömüren, sırtından geçinen, seni çalıştırıp kendisi sırt üstü yatan bir hayvandır. Eskiden eşeklerin, hayvanların sırtına insanlar binerdi. Şimdi düzen değişti, şimdi eşekler insanların sırtına biner oldu.

Mamut: Hüs leen.. Başıma iş mi aşcan? Benim ağam eşşek filan deel.

Umut: Bak şimdi Mamut sana soru soracağım birkaç. Bakalım senin ağan ne imiş…

Mamut: Hele sor bakalım ne olacak…

Umut: Tarlayı kim sürer, kim eker, kim biçer?

Mamut: Eee ne olmuş yani. Ağamın yarıcısı, ırgatları vaa… Onna süre eke, biçerlee… Getirilee ağanın serpinine dökelee..

Umut: Ağan da böylece onları yemek görevini yapar karnı şişene kadar, değil mi?

Mamut: Helbet yiyecek, ağa deel mi o?..

Umut: Ağa değil işte o… Bir kenedir sizin emeğinizi emen.. Bak sana bir soru daha, ağanın bu kadar büyük sürüsünü kim güder, kim sağar, kim geceletir, kim yününü yolar, kim indirir dağdan odununu?

 

Mamut: Ben yaparın ne olcak. Ben ve de garımınan üç çocuğum ağşama gadar hakkından geliriz.

Umut: Peki burada emek kimin. Yemek kimin?

Mamut: Emek benim, yemek böyük ağamın. Helbette hakkı vaa. Biz çalışcaz o yeecek. Ağa deel mi bu canı isdese beni de govaa başgasını getirii.

Umut: Peki Mamut, emekle yemenin ne olduğunu biliyor musun?

Mamut: Yoo. Bilmeyon. Emme gine de…

Umut: Dur, itiraz etme ben sana açıklayayım. (Umut’un açıklaması gelecek sayımızda).

-21 Mart 1977, Sayı: 391-

——————-

AVUKAT ALİ BAL Milletvekilliği İçin Başvurdu

İlçemizde uzun yıllar avukatlık ve CHP yöneticiliği yapan Avukat Ali Bal, 1977 seçimlerinde CHP’den Isparta milletvekilliği aday adaylığına ilçemiz adayı olarak başvurmuştur. Başvuru işlemlerini tamamlayan Av. Ali Bal ilçemizden tek aday olmaktadır.

Öte yandan resmi olmamakla birlikte aday adaylıkları kesinleşmeye başlayan CHP Isparta milletvekili aday adayları şöyledir.

Isparta merkez ilçesinden Diş Hekimi Turhan Özgül, Tüccar Kasım Karaöz, Yalvaç’tan Av. Ali Bal, Şarkikaraağaç’tan Kooperatifçi Ethem Beydoğan, Tüccar Yılmaz Kalkır, Gelendost’tan Belediye Başkanı Süleyman Coşar, Eğirdir’den Mülkiye Müfettişi Kemal Yalçın, Sütçülerden Müh. Müteahhit Hüseyin Özsüt ve adı açıklanmayan ve halen Ege üniversitesinde profesör hemşerimizin de ön yoklamalara katılacağı söylenmektedir. – 4 Nisan 1977, Sayı: 392-

————————

Sücüllü’de Üç Ev Yandı

Zarar Bir Milyon Dolayında

İlçemize bağlı Sücüllü kasabamız Harman Mahallesinde geçtiğimiz hafta çıkan yangında üç ev tamamen yanmıştır.

Bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın, çevre itfaiyelerin yetişmesiyle daha fazla büyümeden önlenmiştir. Zararın bir milyon lira civarında olduğu söylenmektedir.- 4 Nisan 1977, Sayı: 392-

——————-

Avrupa’daki İşçilerimiz Hastanemize Bağışta Bulundular

Bağış Miktarı 50 Bin Lira

Avrupa’da işçi olarak çalışan Yalvaçlı hemşerilerimiz daha önce ilçemize bir ambülans almak üzere aralarında topladıkları yaklaşık 50 bin lira civarındaki parayı Devlet Hastanemize bağışta bulunmuşlardır.

Öğrendiğimize göre bağışlanan bu 50 bin lira ile Devlet Hastanemizin üst katında bir yeni servis daha açıldığı ve servisin tüm alet ve edevatlarının bu bağışla temin edileceği belirtilmiştir. İşçilerimizin bu hareketi ilçemizde büyük sevinç yaratmıştır.- 4 Nisan 1977, Sayı: 392-


 

C.Savcısı Osman Can Duruşmada Rahatsızlaştı

İlçemiz C. Savcı Yardımcılarından Osman Can Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşma sırasında aniden rahatsızlık geçirerek Isparta Devlet Hastanesine kaldırılmıştır.

Tedavi altına alınan C. Savcısı Osman Can’ın mide kanaması geçirdiği ve tedavi sonucu durumunun iyiye doğru gittiği belirtilmiştir.

Gazetemiz Sayın Osman Can’a geçmiş olsun der acil şifalar ve mutluluklar dileriz.-4 Nisan 1977, Sayı: 392-

———————-

 İlçemiz Nüfusunun %16’sı Öğrenci

Yaptığımız bir araştırmaya göre ilçemiz ve köyleri genel nüfusuna oranla nüfusunun % 16’sı öğrenci olarak öğrenim görmektedir.

Merkezde 5 olmak üzere 45 ilkokulda 8000 öğrenci merkez Atatürk Lisesi, Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Merkez Ortaokulu ve köylerimizdeki ortaokullarda yaklaşık 2500 öğrenci ve Üniversitelerin muhtelif bölümlerinde öğrenim gören 700 civarında olmak üzere 11 200 öğrenci bulunmaktadır. -4 Nisan 1977, Sayı: 392-

——————

ATATÜRK BÜSTÜNE Hakaret Eden Şahıs Serbest Bırakıldı

Şarkikaraağaç ilçemize bağlı Yenişarbademli bucağı halkından 23 yaşında Ömer Çayır adındaki Şahıs Atatürk büstüne hakaret etmiştir.

Öğrenildiğine göre, Ömer Çayır sabah saat 08: 00 sıralarında almış olduğu fazla alkolün etkisi ile bucak merkezinde bulunan Atatürk büstünün yanına gelerek ağır küfürlerle dolu hakaretlerde bulunmuştur.

Şikâyet üzerine olaya el konularak büyük önder Atatürk’ün büstüne hakaret eden şahıs ilk sorgudan sonra serbest bırakılmıştır. -4 Nisan 1977, Sayı: 392-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.