logo

reklam

Özyalvaç Gazetesi Arşivinden (1-15 Ağustos 1977)

Askerlik Şubesi Binası Yapımına Başlanıyor

Yöremizde Askerlik Hizmetleri yönünden en faal şubelerden biri olan Yalvaç Askerlik Şubesi hizmetlerini belediyeye ait işhanında idareten sürdürürken ilçemize yeni bir hizmet binası yapılması kararı alınmıştır.

Alınan bilgiye göre eski Askerlik Şubesi binasının bulunduğu Görgü Mahallesindeki yerde yeni hizmet binası yapılması için ihaleye çıkılmış, lojmanlı bir binanın yapılacağı ihalenin mali portresinin 2,5 milyon dolayında olacağı açıklanmıştır. -1 Ağustos 1977, Sayı: 409-

 

—————–

TEKEL’in Tutumu Memnunluk Yaratıyor

Son günlerde karaborsa ve ihtikarı yapılan tekel maddelerinin dağıtımı konusunda önlemler alan ve karaborsacılara fırsat vermeyen ilçemiz Tekel İdaresinin tutumu halkımızca memnunlukla karşılanmaktadır.

Özellikle filtreli sigara satışlarını bizzat Tekel İdaresinden halkımıza yapan kurum ayrıca son günlerde ortadan kaybolan rakı ve diğer alkollü içeceklerin bayilerde stok yapılmasını önlemek amacıyle azar azar vermektedir. -15 Ağustos 1974, Sayı: 410-

—————–

Sümerbank’ta Ucuzluk

İlçemiz Sümerbank satış mağazasında 1-31 Ağustos tarihleri arasında: Belediyenin izni ve alım satım müessesesi müdürlüğünün muvafakatiyle ucuz satışlara başlanmıştır.

Pamuklularda yüzde 34, yünlülerde yüzde 40,  hazır giyimde yüzde 43 ve kunduralarda yüzde 25 tenzilatlı satışlarla halkımızın Sümerbank ürünlerine rağbet edeceği beklenilmektedir. -1 Ağustos 1977, Sayı: 409-

——————-

Tabanca İle Yakalandı

Ş. Karaağaç ilçesi Y. Bademli bucağı Gölkonak köyünden N.O. adlı şahıs taşıdığı silahla yakalanmıştır.

Gölkonak köyündeki umuma açık yerlerde yapılan idari aramada N.O., kendisine ait bir adet Fransız onlusu 7.65 çapında tabanca ve bu tabancaya ait 9 adet mermi ile yakalanmıştır.

Olayla ilgili gerekli tahkikata başlanmıştır. -1 Ağustos 1977, Sayı: 409-

——————-

FISILTIDAN

EMNİYET

İçte güven ve huzur üzerine burada uzun uzun yazıp kimsenin başını ağrıtmak istemem. Konuya hemen girip içte huzur ve güveni sağlayacak görevlilerden, ilçemiz emniyetinden bahsetmek isterim.

Merkez nüfusu yirmi bine yaklaşan ve her biri büyükçe köyden daha büyük 18 mahallesi ve buna mukabil büyükçe yani geniş alanı kapsayan Pazar yerleri olan Yalvacımız nedense Emniyet teşkilatı yönünden büyük bir şansızlığa sahiptir.

İlçemiz Emniyet teşkilatı amirliktir. Geniş kadroya sahip olması gerekirken maalesef hizmetlerin verilmesinde büyük aksaklıklar doğmakta, koskoca Yalvaç bir gece bekçisine yahut ta kendisini bir şey zanneden komiserler eline kalmaktadır. Bu yıllar yılı böyle gelmiş böyle gitmektedir. Yalvaç halkı saf, temiz kuzu gibi bir halktır. Yasalar ve yasa adamlarına körü körüne inanç duyar. İşte halkımızın bu hasletlerini sömüren emniyet yetkili ve mensupları da zaman zaman arzı endam etmiştir, burada görevini layıkı ile yapan görevlilerimizi ayrı tutarım.

Bu yazıyı yazmayı istemezdim. Fakat bugün Isparta Emniyet müdürü ve ilçemiz Emniyet amirinin gerçek kişilikte ve görev anlayışı içinde oldukları için ve onların anlayışlarına güvenim olduğu için yazmayı uygun gördüm.

Yıllarını emniyet teşkilatında başarılı hizmetler veren ve halktan gelen şikayetlere derhal eğilen bir emniyet müdürü Sayın İsmail Çetin’in birkaç defa küçükte olsa görüşmelerimizde anlamış bulunuyor ve dileklerimi ona iletmek istiyorum. Öte yandan ilçemize kısa bir süre önce atanan genç, kabiliyetli ve becerisiyle istikbal vadeden ilçemiz Emniyet amiri Sayın Mehmet Gündoğdu’nun iç güvenlik ve huzurdaki katkıları ve çalışmaları bizi böyle bir yazı yazmaya sevk etti.

Kişiler kusurları içinde oldukları toplumun aksaklıklarını dışarıdaki kişi kadar göremezler. Bu kusurlar küçümsenmeksizin üzerinde durulursa topluma daha büyük yararlar ve hizmetler verilmiş olur.

Biz bunları demekle ilçemizde iç güvenlik ve huzurun bozuk olduğunu kastetmiyoruz. Aslında halkımızın da uysallığı hesaba katılırsa ülkede en iyi toplum Yalvaç’tadır. Bizim asıl kastımız başlarında başarılı ve anlayışlı müdürler ve amirler olmasına rağmen emniyet teşkilatında göze batan ve vatandaşlarca sessiz şikâyetlere sebep olan kusurları burada kısaca geçmek isteriz.

Birincisi geniş bir alana yayılmış ilçemizin gece emniyeti çok az bir kadroyla sağlanmaktadır. Hatta bazı semt ve mahallelerde gece bekçisine bile rastlanmamaktadır. Örneğin Yalvaç’ın en belli başlı yöresi olan Çınar Bulvarı Akşehir şosesi, Hıdırlık yolu mevkilerinde aylardır bir gece bekçisine rastlamak mümkün değildir. Buna rağmen bazı semtlerde, örneğin Hükümet konağı civarında, Belediye parkı civarında, hal içerisinde ve Çınaraltı mevkiinde en azından 4-5 bekçiye rastlanabilir. Ama bir Müderris, Abacılar, Kızılca, Kaş Mahallelerde aylar değil de yıllarca bekleseniz bir bekçiye rastlayamazsınız.

Diğer bir konu ise, Emniyet Müdürlüğünce ilçemize bir trafik kadrosu verilmiştir amma ilçe trafiği halen daha keşmekeşlikten kurtarılamamıştır. İlk günlerde bir iki göstermelik yapılan hareketlerden sonra halen ilçede ehliyetsiz sürücüler, vizesiz, plakasız vasıtalar trafikte çalışmaktadır. Bisiklet, motosiklet, mobilet, at arabası ve traktör gibi taşıtlar, vatandaş kendisini kollamasa, ölüm saçmaktan başka bir iş yapmamaktadır; Hal böyle iken trafik kontrolleri Kaşaşağı Mahallesinin çıkmaz sokaklarında Salur Mahallesinin bilmem neresinde gezinti yaparken, ilçede trafiğe aykırı suçlar habire işlenmektedir. Bazılarına göz yumulurken; bazıları imtiyazlı polis arabaları idare ederken bazıları da kendi plakasız arabalarını polislere vererek kullandırmaktadırlar.

Öte yandan Allah bir komiser göndertmiştir emniyetin yukarı kademelerine. Bir görmelisiniz. Sanırsınız Osmanlı devrinin astığı astık kestiği kestik zaptiyesinden farksız. Emniyete bir düşmeye görünüz. Emniyete ziyaretçi veya bir dostunuzu görmeye gitseniz bile babasının malıymışçasına koridorlardan o kendine has pozlarıyla kovalamaya çalışır. Bütün bunları yaparken sırtındaki üniformaya güvenir, Ama öte yandan siyasi görüşüne uygun kişilerle cadde ortasında bir kenara ilişip her tür yasal olmayan işlerle uğraşır.

Bir arama sırasında gençleri tartaklayıp ‘’ Asıl 5 Haziran’dan sonra ben size hesap soracağım, ananızı ….ceğim’’ der ve genç öğrenci çocukları yıldırmak ister. Emniyette bir dostunu görmek için giden gazeteciyi hükümet koridorundan üniforma ve zaptiyeliğine güvenerek kovmaya çalışır. Bir sohbet anında fikirdaşlarına hele bir hükümeti ele alalım ben o solculara ne yapacağım göreceksiniz der. Yine başındaki emniyet amirini kastederek ‘’O daha çocuktur, ben onu istediğim yerde, kırk yerde ekerim’’ diye sözler sarf eder ve bu da bir dedikodu halinde kulağımıza gelir. Komiserin hareketleri bu sözlerini bir yerde teyit eder ki artık sabrı kalmayan gazeteci yani bu satırların sahibi durumu emniyet amirine iletir, durum bekleme devresine girmiştir. Şayet yine Osmanlı devri zaptiye zihniyeti devam edecek olursa tedbirleri herkes kendisi almak zorunda kalacaktır.

Emniyetin görevi hele hele emniyetin başında bulunanların görevi halkın huzur ve güveninin sağlayacakken karakoldan adam kovmak, öğrenci tartaklamak değildir. Bu kişi ilçemizde ileride vukuu muhtemel huzursuzluk yaratabileceği için sayın ilgilileri uyarır en kısa zamanda buraya gerçek görev anlayışına sahip kişiler beklediğimizi belirtiyoruz.

Bu konuyu daha uzatmayı gereksiz bularak Emniyet müdürü Sayın Çetin ile Yalvaç Emniyet Amiri Gündoğdu’nun dikkatlerini çeker bu görevlinin ilçemizdeki görevine mümkünse son verilmesini öneririz. -25 Temmuz, 1 Ağustos 1977, Sayı: 409-

———————–

Belediye Betonlama İşlerini İhale Etti

Bu yıl Belediyece programa alınan ilçe mahalle ve yollarının betonlaması işi geçtiğimiz Cuma günü Encümen huzurunda ihale edilmiştir.

İhalede Sofular, Eski Mahalle, Pazar Aşağı, Saray, Salur, Kaş Mahalleler, Kızılca, Müderris, Abacılar yolları betonları ihaleye katılan taşeronlarca alınmıştır. -15 Ağustos 1974, Sayı: 410-

—————–

KİM NE KADAR VERGİ ÖDEDİ

(geçen sayıdan devam)

H.Hüseyin Onsekiz, Nakliyeci: 60 TL.

Ekrem Ayaz, Nakliyeci: Vergisiz

Hamide Poyraz, Nakliyeci: Vergisiz

Kadir Türk, Kasap: 2060 TL.

H.Yücel Öçkoymaz, Avukat: 16 TL.

Mücahit Türkoğlu, Avukat: 2160 TL.

Mehmet Yürük, PTT Acentası: 75 TL.

Bayram Ünaldı, Değirmenci: 125 TL.

A.Bircan Balcı, Ev Eşya. Sat.: 5800 TL.

Bekir Sucu, Mühedsi, Müt.: 1865 TL.

Mustafa Çınar, Oto Bilet.: 600 TL.

Ahmet Tophan, Hırdavatçı: 500 TL.

Battal Aydın, GMS İradı: 5765 TL.

Necip Çekmez, Hırdavatçı: 640 TL.

M.Ali Zorlu, İnşaatçı: 2250 TL.

Ali Bıyıklı, Taşaron: 5990 TL.

Mevlüt Kutlamış, GMS İradı: 265 TL.

Fethi Korkmaz, İnş. Malzeme Sat.: 806 TL.

Ziya Korkmaz, İnş. Malzeme Sat.: 240 TL.

Ziver Arslan, Manifaturacı: 970 TL.

Hidayet Akdoğan, Hırdavatçı: 540 TL.

Yusuf Ali Mete, Kavaf. 1905 TL.

Mehmet Yener, Kunduracı: Vergisiz

Nuri Külcü, Hazır Elb.iseci: 760 TL.

Gültekin Altuğ, Çilingir: 400 TL.

Mehmet Dayıoğlu, Yün Yapağı Sat.:

Hamdi Kiremitçi, Alüminyum Sat.: 270  TL.

Ali İhsan Demirli, GMS İradı: 2865 TL. (devamı var)

-1 Ağustos 1977, Sayı: 409-

Etiketler: » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.