logo

reklam
11 Temmuz 2020

Cesur, Isparta kiraz üreticisinin sorunlarını yeniden meclise taşıdı

22 Haziran’da TBMM’ne bir soru önergesi vererek, Kiraz üreticisinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ileten Isparta İYİ Parti Milletvekili Dr. Aylin Cesur, bu defa kirazcılara desteğini 20 Milletvekili arkadaşı ile bir Meclis Araştırması isteyerek verdi ve TBMM’de Araştırma Komisyonu açılması gerektiğini söyleyerek teklifte bulundu.

22 HAZİRAN’DA KİRAZ İÇİN SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

Soru Önergesinde Isparta kirazı ve çiftçisine sahip çıkan Cesur, “Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.” demiş ve Tarım Bakanı’nın cevaplamasını istediği soru önergesini Meclis Başkanlığına vermişti. Sorularına halen cevap alamadığını belirten Milletvekili Cesur, “ TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ ISPARTA KİRAZI NEDEN UCUZA GİDİYOR”, bu konu aydınlatılmalı diye de belirtmişti.

Soru önergesinde, üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması gereğinin de altını çizmiş, mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecindeki sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını ve hem işçilerin hem bölge halkının riske atılıp atılmadığını, afetlere karşı çiftçinin zararlarını gidermek adına ne yapıldığını da sormuştu.

HAFTASONU SÖZ VERMİŞTİ, TUTTU

Geçtiğimiz hafta sonu Keçiborlu Kuyucak ve Kılıç köylerinde lavanta üreticileriyle buluşan ve sorunlarını dinleyen Cesur, basın mensuplarına verdiği beyanatta kirazımıza da, lavantamız, gülümüze, elmamıza, karanfilimize, domatesimize, kekiğimize de ve onları emekleriyle hak ettiği karşılığı alamayan ve yoksullukla ezilen çiftçimize ve üreten kim varsa herkese sahip çıkarız.Gerekirse her gün tüm yetkilerimi buna ayıracağım demişti.

Cesur bu defa kiraz üreticisinin sorunlarının çözümü için 20 Milletvekili ile Meclise Araştırma açılmasını teklif etti.

“Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent, Yenişarbademli ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi ile Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir paya sahiptir. İlçe nüfuslarının büyük bir çoğunluğu kiraz üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son yıllarda artan maliyet, ekonomik olaylar meyve üreticilerini zor durumda bırakmaktadır. Bakım için yapılan işlemlerinin maliyetindeki artış ile artan işçi fiyatları, kiraz alım fiyatlarındaki değişiklik, depolama ve yurt dışı satışta yaşanan sorunlar, üreticilerimizin karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Kirazın düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Kiraz üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim” diye başlayan Milletvekili Aylin Cesur’un Meclis Araştırması açılmasına yönelik verdiği önergenin gerekçeli metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent, Yenişarbademli ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi ile Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir paya sahiptir. İlçe nüfuslarının büyük bir çoğunluğu kiraz üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son yıllarda artan maliyet, ekonomik olaylar meyve üreticilerini zor durumda bırakmaktadır. Bakım için yapılan işlemlerinin maliyetindeki artış ile artan işçi fiyatları, kiraz alım fiyatlarındaki değişiklik, depolama ve yurt dışı satışta yaşanan sorunlar, üreticilerimizin karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Kirazın düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Kiraz üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim.01/07/2020

Aylin CESUR

Isparta Milletvekili

GEREKÇE

Ülkemizin önemli yaş meyve sebze ihracat ürünlerinin başında kiraz gelmektedir. Yüzyıllardır bu topraklarda yetişerek tüm dünyaya yayılan kirazın Kuzey yarımkürede en çok üretildiği ülke Türkiye’dir. Her yıl milyonlarca dolar geliri ve toplumumuza kattığı sağlık ve lezzeti ile önemli bir meyvedir.

Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent, Yenişarbademli ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi gerçekleştirilmektedir. Isparta 2019 yılı Türkiye’de Kiraz üretim miktarına göre %5.5’lik oran ile 7.sıra’da yer almaktadır. Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.

Isparta ilimizde kiraz hasadının coğrafi olarak geç başlaması ile birlikte, ilk hasadın başlandığı yere göre arada büyük bir fiyat farkı vardır. Bu fiyat farkının giderilmesi gerekmektedir. Kiraz üreticileri, birlikleri, örgütleri olmadığı için alıcı firmaların insiyatifine kalmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda bir önlem almalıdır. Türkiye’de kiraz ihracatı yapan büyük firmaların kiraz hasatının başladığı bu dönemde bölgeye hem kasıtlı olarak  geç geldiği hem de diğer küçük firmaların gelişlerini geciktirdiği ( sen bu bölgeye biraz geç gel eğer ihtiyacın olursa da ucuz yollu ben senin yerine mal temin ederim, beni bekle diyerek) ve alım merkezlerinde alım yerlerinde yeteri miktarda kasa dağıtmadığı, psikolojik bir savaş sonucunda kiraz üreticisini kendine mecbur bırakarak elindeki malı yok pahasına almaya çalıştığına dair kamuoyuna yansıyan haberler ve vatandaşın bize ilettiği sorunları vardır. Kiraz toplama işleminden sonra ürün özelliğini kaybetmeden bir an önce elden çıkarılması gereken bir üründür. Burada tekelleşmenin önüne geçilmesinde hükümetin bir yaptırımı olması gerekmektedir.

Ispartalı, özellikle Uluborlu ve Senirkent ilçelerimizdeki çiftçilerimizin bugünlerde yaşadığı sorun kiraz fiyatıdır. Çiftçilerimiz ağızbirliği eden tüccarların karşısında yalnız kalmışlardır.

Kiraz üreticisi ürettiği kaliteli ürünün değerinde satılabilmesi için devlet eli ile bir birliğin kurularak birliğin piyasa düzenleyicisi olmasını beklemektedir. Yerli ve yabancı büyük alıcılar istedikleri gibi piyasayı düzenleyip ve fiyatları belirlemektedir. Meyve üreticilerinin aracılardan ödemelerini alamamakta, toptancıların üreticileri karşılıksız evraklarla dolandırması gibi durumlar kamuoyuna yansımaktadır. Türkiye en fazla kiraz ihraç eden ülkelerden biridir ve kiraz gelirinde üçüncüdür ancak kirazını dünya ortalamasının altında fiyata satmaktadır.

Kiraz ağacının çiçeklenme döneminde meydana gelen afetlere karşı tarım sigortası olsun olmasın tüm çiftçilerimizin zararının karşılanabilmesi zaten zor durumda olan çiftçilerimize nefes aldıracaktır.

Üreticilerimizin ürünlerine düşük fiyattan alıcı bulması ilçe ekonomilerine zarar vermekte, çiftçimiz maliyetlerini karşılamakta zorlanmaktadır. Ürün rekolteleri doğal afetler nedeniyle de düşüş yaşamıştır. Ülkemizin tarım alanında önemli bir ihracat kalemini teşkil eden kiraz üretimi ile ilgili sorunların tespit edilerek üreticilerimizin sorunlarına yönelik çözüm yollarının araştırılması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ve arz ederim.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.