logo

reklam

Kardiyoloji Uzmanı Çelebi’den kalp sağlığı için yaşam tarzı ve grip uyarısı

Yalvaç Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Çelebi, Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp sağlığı ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi vererek, özellikle gribal enfeksiyonlarla ilgili uyarılarda bulundu.

Dr. Çelebi’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Kalp ve damar sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir. Bu faktörler yalnızca kalp hastalıklarına zemin hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda büyük bir sosyoekonomik problem olan inme olaylarına da (felç) yol açabilir. Bu riskli durumlara dikkat ederek sağlığınız için özen gösterebilirsiniz.

Günümüzde tartışılan konulardan biri olan güncel grip virüslerinin kalp rahatsızlıklarına etkileri ile ilgili fikir kirliliği oluşmaktadır. Gribal enfeksiyon geçiren kişilerde yaşanan kalp rahatsızlıklarının aşıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığına dair yapılan araştırmalar göstermektedir ki durumda olup aşı olanlar ile olmayanlar arasında koroner olaylar(kalp krizi) açısından anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Bu konuda aşı suçlu değildir.

Peki, güncel grip enfeksiyonları, kalp krizleri açısından çok masum mu? Değil…

Güncel grip enfeksiyonları pıhtılaşma olaylarını arttırıp pıhtı hastalıklarının (kalp krizi, akciğer embolisi, felç) sıklığını arttırabilmektedir.

Bu nedenle gribal semptomlar sergilediğimizde ciddiye almalı hatta bunlar çok hafif kırgınlık, yorgunluk semptomları gibi olsa bile pıhtılaşmaya önlem almak gerekebilmektedir.

“Yaşanan gribal enfeksiyonlarda kimler pıhtılaşma riski için önlem almalıdır?” sorusunun cevabı ise aşağıda sıralanmıştır:

  • Ailesinde Genetik Olarak Pıhtı Hastalıkları Olanlar,
  • 65 Yaş Üstü ve Hareketi Kısıtlı Yaşlılar,
  • Geçirilmiş Pıhtı Hastalıklarına Sahip Olanlar,
  • Şeker Hastaları,
  • Tansiyon Hastaları,
  • Kalp Yetmezliği,
  • Obezite.

Son tahlilde, alınması gereken önlemin ne olduğunu söylemek gerekirse, güncel grip enfeksiyonları sırasında doktorunuzun önereceği kan sulandırıcı ilaçlar etkili olabilir.

Etiketler: » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.