logo

reklam
23 Eylül 2024

KYK Yurtlarının Deprem Analizi Sonuçlarını Açıklayın

Yalvaç, Eğirdir, Atabey ve Sütçüler’de bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda yapılan deprem analizi sonuçlarına göre, dört ilçedeki KYK yurtlarına öğrenci alımının durdurulduğu açıklanmıştı.

Bu açıklamanın ardından söz konusu ilçelerde öğrencilerin barınma sorunlarının giderilmesi için yoğun bir çabaya girişilirken, geçtiğimiz cuma günü Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklama kafaları karıştırdı.

Yapılan açıklamada, ön tespitte Atabey’deki yurtların depreme dayanıksız olabileceğinin belirtildiği ve yurtların öğrenci alımına kapatıldığı, kapsamlı raporun teslimiyle binanın depreme dayanıklı olduğunun anlaşıldığı açıklandı. İl Müdürlüğü’nden yapılan şu açıklama yapıldı:

“Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze bağlı Atabey Yurt Müdürlüğümüzün deprem analiz raporlarına dair bazı basın yayın organlarına yansıyan haberlere ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Atabey Yurt Müdürlüğümüz deprem dayanım test ve analizlerinin belirlenmesi için il Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen ihale süreci sonunda ilgili bina firma yetkililerine teslim edilmiştir. Firma yetkilileri tarafından yapılan ön tespitte binanın depreme dayanıksız olabileceği belirtilmiş ve tedbiren Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğümüzün olurları ile Atabey Yurt Müdürlüğümüz yeni öğrenci kayıt alımına kapatılmıştır. Firma yetkilileri tarafından tarafımıza teslim edilen kapsamlı rapor doğrultusunda ilgili binanın depreme dayanıklı olduğunun belgelenmesi ile Atabey Yurt Müdürlüğümüz 2024 – 2025 Eğitim-Öğretim yılında öğrencilerimizin hizmetinde olacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Bu açıklamanın bilimsel ve bürokratik gerçeklere uymadığı belirtilerek, “Deprem analizinde ön tespit diye bir şey olmaz, ön tespite göre karar alınamaz. Nisan 2024’te yapılan ihaleyle dört ilçedeki KYK yurtlarının deprem analizi yapılması ilgili firmaya ihale edilmiştir. Bu hizmet alımında ön tespite göre karar verilmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Deprem analizinin nasıl yapılacağı, binalardan nasıl parça alınarak nasıl analiz yapılacağı bellidir. Ön tespite göre öğrenci alımına kapatılması açıklaması da, sonradan gelen kapsamlı raporda binanın depreme dayanıklı olduğu açıklaması da tutarlılık açısından tartışmalıdır. Kaldı ki, bu tür tespitlerin kamuoyundan gizlenmesinin de kafalarda soru işareti yarattığı açıktır. Atabey’de ne oldu da, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılan bu yurtlar, son anda depreme dayanıklı diyerek yeniden açılma kararıyla açılıyor? Bu açıklamanın ve bugüne kadar gerçekleştirilen uygulamanın baştan aşağı tutarsız olduğu ortada olup, kafalarda da soru işareti uyandırdığı açıktır.” değerlendirmeleri yapıldı.

O zaman, tüm bu soru işaretlerini ortadan kaldırmanın tek yolu bulunmaktadır: Bu dört ilçede yapılmış deprem analizi sonuçları en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Ön tespiti ile son tespiti birbirini tutmayan firmanın bu analizlerinin güvenilirliğinin de netleştirilmesi için üniversitelerimizin ilgili birimlerince yeniden analiz yapılarak durumun netleştirilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması gereklidir. Yoksa akıllarda soru işareti oluşmasının önüne geçilmesi mümkün olmayacaktır. Durumu ilgililerin dikkatine sunar, kamuoyunun aydınlatılması için gerekli açıklamaların en kısa sürede yapılmasını vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz adına talep ederiz.

Etiketler: » » » »
Share

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.